Despagubirile pentru pierderile cauzate de seceta vor fi platite in avans anul acesta, in noiembrie sau decembrie si nu vor depasi 400 de lei la hectar, a afirmat miercuri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, dupa intalnirea cu liderii producatorilor din sectorul agricol si din zootehnie, transmite Radio Romania.

Ministrul a precizat ca cei care nu au fost asigurati vor primi circa jumatate din suma. Daniel Constantin a mentionat ca vor putea fi compensate intre 50% si 70% din pierderi.

Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, Laurentiu Baciu, considera insa ca despagubirile nu vor acoperi "nici 10% din pagube". El i-a cerut ministrului sa se dea un avans de 70% din pierderi pentru producatorii cei mai afectati de seceta si a cerut urgentarea acordarii subventiilor restante.

Pe de alta parte, Daniel Constantin a precizat ca in sedinta de Guvern de saptamana viitoare va prezenta o propunere de ordonanta de urgenta prin care se vor crea facilitati fiscale pentru fermierii care se organizeaza mai bine in cooperative sau grupe de producatori. Aceste facilitati pornesc de la reduceri de impozite de 20% pentru cinci ani pana la reduceri totale de impozit pentru cei care intrau intr-o cooperativa si plateau impozite pentru bunurile respective.