Guvernul a aprobat Carta Alba a Apararii

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 9 septembrie 2015, 16:15 Actualitate | Esenţial

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, documentul programatic "Carta Alba a Apararii". Documentul raspunde prevederilor Strategiei nationale de aparare a tarii si implementeaza obiectivele de aparare stabilite de Programul de guvernare. Dupa avizarea de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, Carta Alba va fi supusa aprobarii Parlamentului, conform legii, pentru un orizont de patru ani (2015-2019). Carta Alba este primul document de planificare a apararii elaborat in baza noii Legi care stabileste obiectivele politicii de aparare.

Documentul evidentiaza schimbarile semnificative la nivelul mediului international de securitate, fata de care au fost identificate solutiile de asigurare a capabilitatilor necesare statului roman pentru promovarea si protejarea intereselor nationale in fata riscurilor si amenintarilor curente, a celor aflate in dezvoltare si a celor viitoare, indeplinirea angajamentelor in planul securitatii si apararii asumate de tara noastra in cadrul NATO si UE, precum si fata de alte organisme internationale si autoritati publice nationale.

Obiectivele politicii de aparare pentru perioada 2015-2019, potrivit documentului, sunt: dezvoltarea capabilitatilor de aparare robuste, cresterea credibilitatii strategice in cadrul NATO si al UE, consolidarea parteneriatelor strategice, in mod deosebit cu Statele Unite ale Americii, dezvoltarea relatiilor de cooperare internationala in plan bilateral, regional si in cadrul organizatiilor internationale, precum si sprijinirea autoritatilor publice in gestionarea unor situatii de urgenta.

Pentru atingerea acestor obiective, misiunile generale ale Armatei Romaniei sunt: contributia la securitatea Romaniei pe timp de pace, apararea independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a Romaniei, participarea la apararea aliatilor si partenerilor, in cadrul NATO si UE, promovarea stabilitatii regionale si globale, inclusiv prin utilizarea diplomatiei apararii, sprijinirea autoritatilor administratiei publice in situatii de urgenta, pentru acordarea de asistenta populatiei si pentru managementul consecintelor dezastrelor.

Un capitol important al Cartei Albe este dedicat functionarii eficiente a managementului integrat al resurselor, care reprezinta una din conditiile esentiale in vederea indeplinirii de catre Armata Romaniei a misiunilor ce ii revin. De asemenea, documentul accentueaza importanta Declaratiei NATO, adoptate cu prilejul Reuniunii la nivel inalt din Tara Galilor, din septembrie 2014, si a Acordului politic national privind cresterea finantarii pentru aparare.​VIDEO MASA ROTUNDA Ce fac si ce ar putea sa faca bancile pentru economie si companii? Economistii sefi ai primelor 3 banci comerciale, in dialog cu cititorii HotNews.ro

Am vazut saptamana trecuta ca Institutul de Statistica a anuntat o crestere economica record - insa analistii si economistii, ne anunta ca de fapt lucrurile nu sunt chiar atat de roz. Este economia bine finantata in acest moment? Se fac investitii private? Dar publice? Cum pot ajuta bancile mai mult economia, statul si companiile private? La toate aceste intrebari au raspuns Horia Braun, economistul sef al BCR, alaturi de Florian Libocor (economistul sef al BRD-GSG) si de Andrei Radulescu (economist sef al BT) in cadrul mesei rotunde care a avut loc luni dimineata.
  • Intalnirea s-a incheiat. Urmareste inregistrarea VIDEO in articol

1287 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi