La Sfantu Gheorghe s-au sarbatorit marti 71 de ani de la eliberarea orasului de sub ocupatie fascisto-hortysta, aniversarea fiind marcata printr-o ceremonie militara si religioasa in fata Primariei municipiului, pe turla careia ostasii Armatei Romane au arborat pe 8 septembrie 1944 drapelul tricolor ca simbol al libertatii. Primaria a refuzat insa arborarea drapelului si in acest an, invocand faptul ca lucrarile de reabilitare a cladirii inca nu s-au finalizat, potrivit Agerpres.

Deschiderea festivitatii a fost marcata de sosirea 'Stafetei veteranilor', constituita din militari din grupul Invictus Romania, din reprezentanti ai Unitatii Militare 01048 Sfantu Gheorghe, ai institutiilor publice apartinand MAI, MApN si voluntari, care a fost primita cu onoruri militare.

Drapelul national al Romaniei, pe care alergatorii l-au purtat cu ei de la Bucuresti la Sfantu Gheorghe, a fost inmanat veteranului de razboi Mircea Craciun, in varsta de 93 de ani, din Intorsura Buzaului, pentru a fi arborat pe turla Primariei. Arborarea drapelui nu a fost posibila, conducerea Primariei invocand ca lucrarile de reabilitare a cladirii inca nu s-au finalizat.

Prefectul judetului Covasna, Sebastian Cucu, a subliniat in discursul sau ca Sfantu Gheorghe a fost primul oras din Ardealul de Nord eliberat de Armata Romana in 1944 de sub ocupatie straina, amintind, totodata, numele caporalului Gheorghe Arambasa, cel care a inaltat drapelul rosu-galben si albastru deasupra Primariei. Acesta a murit in timpul luptelor pentru eliberarea orasului, asemenea altor ostasi romani, printre care locotenentul David Pais si generalul Grigore Balan.

'Stafeta veteranilor' a fost organizata de Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi, Asociatia Nationala a Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere, Asociatia Nationala Cultul Eroilor 'Regina Maria', impreuna cu Grupul Invictus Romania - constituit preponderent din tineri veterani ai teatrelor de operatii din Irak si Afganistan, cu sprijinul Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Interne.

Gabriel Oprea cere sanctiuni

Vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, a cerut marti prefectului judetului Covasna sa ia toate masurile legale la Primaria din Sfantu Gheorghe pentru a sanctiona, conform legii, refuzul de a arbora drapelul Romaniei, la solicitarea membrilor Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, dar si pentru a permite derularea acestui demers.

Oprea a apreciat ca ca intolerabila situatia care s-a creat la Primaria Municipiului Sfantu Gheorghe, se arata intr-un comunicat al MAI.

"Romania este un model de toleranta si de respectare a drepturilor minoritatilor, inclusiv, si mai ales in ceea ce priveste relatiile cu minoritatea maghiara. Tocmai din acest motiv privim cu maxima preocupare ceea ce se intampla la Sfantu Gheorghe si consideram ca refuzul oricarui ales local de a arbora drapelul national pe institutia pe care o conduce reprezinta o provocare nejustificata la adresa tuturor cetatenilor romani, indiferent de etnie', considera Gabriel Oprea, potrivit comunicatului.

Actiunea veteranilor de razboi din Armata Romaniei este o activitate desfasurata in contextul in care Guvernul a declarat 2015 ca fiind Anul Veteranilor de Razboi, prin Hotararea de Guvern numarul 164/2015, mentioneaza comunicatul MAI.