Omul de afaceri Ioan Niculae nu a fost eliberat conditionat deoarece perioada scurta petrecuta in inchisoare nu a convins instanta ca s-a indreptat, potrivit motivarii Judecatoriei Gaesti, care a respins cererea lui Niculae in 31 august, informeaza Mediafax.

Ioan NiculaeFoto: Hotnews

Judecatoria Gaesti arata in motivarea decziei prin care a hotarat mentinerea in inchisoare a omului de afaceri Ioan Nicolae, condamnat pe 2 aprilie, la doi ani si sase luni de inchisoare in doarul "mita la PSD", ca acesta indeplineste doar una dintre conditiile eliberarii conditionate, astfel ca nu poate fi admisa solicitarea sa de eliberare conditionata.

"Concluzionand, potrivit articolului 59 si urmatoarele Cod penal (1969), pentru a putea beneficia de liberare conditionata condamnatul trebuie sa indeplineasca doua conditii: (1) sa execute o perioada minima din durata pedepsei si (2) sa dea dovezi ca s-a indreptat si se poate integra in societate", se arata in motivare.

Pedeapsa lui Niculae este de 914 zile, iar pentru a putea cere eliberarea conditionata, acesta trebuia sa execute o treime, respectiv 304 zile.

El a executat, efectiv, 139 de zile, din 2 aprilie, pana la data in care s-a discutat cererea sa de eliberare conditionata in comisia de specialitate din Penitenciarul Gaesti, si i s-au mai considerat ca executate 166 de zile, ca urmare a activitatilor lucrative prestate si a lucrarilor stiintifice elaborate (150 zile din elaborarea a cinci lucrari stiintifice si 16 zile, in baza muncii prestate la penitenciarele Bucuresti Jilava si Gaesti), totalul zilelor executate fiind de 305 (139+166 zile).

"Executarea fractiunii de pedeapsa nu atrage insa, automat, liberarea conditionata a detinutului, fiind necesara intrunirea cumulativa a conditiilor prevazute de art.59 Cod penal (1969), liberarea conditionata fiind o facultate, lasata la aprecierea instantei de judecata", noteaza judecatorul.

Referitor la cea de a doua conditie, "sa dea dovezi ca s-a indreptat si ca se poate integra in societate", magistratul apreciaza ca "timpul scurt petrecut de condamnat in penitenciar nu a format convingerea instantei ca scopul preventiv si educativ al pedepsei aplicate a fost atins".

"Pentru ca scopul pedepsei (prevenirea savarsirii de noi infractiuni) sa fie indeplinit, pedeapsa trebuie sa fie adecvata acestui scop, atat in momentul in care limitele sale sunt legiferate pentru fiecare infractiune in parte, cat si in momentul individualizarii judiciare si in momentul executarii. Faza de executare a pedepsei este cea in care se pune accent deosebit pe preventia speciala (reeducarea condamnatului), in celelalte doua faze, cea a individualizarii legislative si a individualizarii judiciare, punandu-se accent cu precadere pe preventia generala", mai arata instanta in motivare.

In fnal judecatorul arata ca, "fata de durata pedepsei, 2 ani si 6 luni, perioada efectiv executata este mult prea mica, in raport de perioada considerata ca si executata, nefiind oportun, la acest moment sa se dispuna liberarea conditionata".