Grupul pentru Dialog Social si Revista 22 organizeaza marti dezbaterea "Plagiatul ca stare a natiunii", moderata de Gabriel Liiceanu si de Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti. "In premiera mondiala, in tara noastra, furtul academic, si nu integritatea morala si profesionala ceruta demnitarilor, caracterizeaza persoanele care ocupa functii de conducere in institutiile statului", avertizeaza organizatorii.

Gabriel Liiceanu si Mircea DumitruFoto: Agerpres

La dezbaterea care va avea loc marti, 8 septembrie, la ora 17:00, la sediul GDS, sunt invitati membri ai Grupului pentru Dialog Social, reprezentanti ai societatii civile, oameni de cultura, reprezentanti mass-media.

Ce spun organizatorii dezbaterii "Plagiatul ca stare a natiunii":

"Plagiatul doctoral a devenit epidemic in Romania. In premiera mondiala, in tara noastra, doctori cu lucrari plagiate au devenit conducatori ai unor lucrari de doctorat la randul lor plagiate.

In premiera mondiala, in tara noastra, institutiile si comisiile de etica chemate sa sanctioneze furtul intelectual il acopera si il cautioneaza. In premiera mondiala, in tara noastra, furtul academic, si nu integritatea morala si profesionala ceruta demnitarilor, caracterizeaza persoanele care ocupa functii de conducere in institutiile statului.

In loc sa demisioneze ca impostori si sa dispara de pe scena publica, acestia se impauneaza cu titluri obtinute prin frauda si, ramanand nesanctionate, construiesc o lume asezata pe furt, subrezesc viata morala a societatii si ne surpa increderea in viitorul tarii".

Informatii de background

Amintim ca Universitatea din Bucuresti le-a propus public parlamentarilor sa modifice legea educatiei, astfel incat plagiatele demnitarilor sa fie analizate de comisiile de etica ale universitatilor, si nu de Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei. Acest Consiliu i-a albit pe Victor Ponta si pe Gabriel Oprea, ambii cu acuzatii sonore de plagiat in tezele de doctorat.

Universitatea din Bucuresti este a doua institutie care si-a asumat sa anunte ca Victor Ponta a plagiat, dupa CNATDCU care a fost reorganizat insa de ministrul de atunci Liviu Pop fix in ziua in care au anuntat ca Ponta a plagiat.

Citeste si: