DNA l-a retinut sambata noapte pe Sorin Oprescu, acuzat ca ar fi aderat la un grup infractional din Primaria Capitalei ce primea bani din contractele acordate de institutie. Procurorii spun ca edilul lua 10% din sumele din contracte si ca sambata a incasat 25.000 de euro, parte a unei astfel de mite. La primar acasa, la mai multe persoane si firme si in trei institutii publice se fac perchezitii, iar la sediul Directiei sunt adusi angajati PMB pentru audieri.

Sorin Oprescu, in catuseFoto: Mediafax

Desfasurarea LIVE TEXT a evenimentelor:

22.03 Directorul Directiei economice din Primaria Capitalei, Mircea Constantinescu, a fost retinut de DNA.

19.50 Primarul Sorin Oprescu a fost adus la Tribunalul Bucuresti. Magistratii vor decide daca vor admite propunerea procurorilor DNA de arestare preventiva a primarului.

In fata Tribunalului Bucuresti in momentul aducerii primarului s-au aflat cateva persoane care aveau afise pe care scria: "Multumim, DNA", "Oprescu, multumim ca ai vrut sa platesti taxele", relateaza Mediafax.

19.20 Sefii Centrului Cultural "Palatele Brancovenesti", Florin Supeala si Ruxandra Petroi Avasiloae, au fost retinuti de procurorii DNA, anunta Agerpres.

Procurorii DNA au efectuat duminica perchezitii domiciliare la trei institutii publice - Primaria Capitalei, Administratia Cimitirelor si Centrul Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului in dosarul in care a fost retinut Sorin Oprescu.

18.23 Fostul sofer al lui Oprescu a fost retinut de DNA, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Aceleasi surse au sustinut ca este vorba de Stanca Cristian, zis Grenada, fost angajat in cadrul Primariei. Stanca ar fi fost retinut pentru mai multe fapte de complicitate la luare si dare de mita, dar si trafic de influenta.

18.10ANALIZA Cele mai controversate contracte ale administratiei Oprescu

18.00Referat DNA: Sorin Oprescu folosea un aparat de bruiaj pentru telefoanele mobile. Banii, lasati sub o perna de pe canapeaua primarului

17.50 Un denuntator sustine ca, in ultimii trei ani, i-a dat primarului Oprescu mita in repetate randuri, insumand un milion de euro - Digi24

Potrivit unor surse citate de Digi24, un denuntator a declarat ca i-ar fi dat mita in mai multe randuri lui Sorin Oprescu, iar sumele ar fi fost cuprinse intre 20.000 si 30.000 de euro. Denuntatorul spune ca, in perioada 2013-2015, i-ar fi dat mita lui Sorin Oprescu insumand un milion de euro.

Denuntatorul sustine ca, de fiecare data, banii erau lasati acasa la Sorin Oprescu, iar edilul ar fi multumit de fiecare data pentru banii primiti.

Potrivit denuntatorului, acesta s-ar fi intalnit de aproximativ 20 de ori cu primarul si o singura data nu i-ar fi dat mita.

17.28 Avocat Oprescu: Totul se bazeaza doar pe aprecieri si supozitii pe care DNA le-a luat ca mijloc de proba

Viorel Mocanu, unul din avocatii lui Sorin Oprescu, a afirmat ca, din punctul de vedere al apararii, decizia DNA de retinere a edilului se bazeaza "pe aprecieri si supozitii".

''Din punctul de vedere al apararii (...) totul se bazeaza doar pe aprecieri si supozitii pe care DNA le-a-luat in acest moment ca si mijloc de proba ale altor 2 denuntatori. (...) Nu stiu ce probe au ridicat (n.r. anchetatorii de la locuinta edilului). (...) Nu a pretins domnia sa in mod direct si nici indirect sume de bani pentru contracte care s-au derulat in PMB sau alte foloase necuvenite (...) Evident ca nici nu a primit daca nu a pretins. Nu avea niciun motiv si niciun rationament logic. (...) Nu avea de-a face cu atribuirea acestor contracte sau cu castigarea la licitatie a acestor contracte data fiind pozitia sa'', a declarat Mocanu, citat de Agerpres.

"Dl Oprescu se simte foarte obosit din punct de vedere fizic avand in vedere maratonul de peste 19 ore la care este supus. Se afla la dispozitia autoritatilor de aseara, orele 22,00, cu ocazia momentului in care a fost condus la DNA si ulterior s-au emis pe numele sau ordonanta de retinere, incepand cu orele 00,30. Nu a avut timp sa se odihneasca intrucat a fost depozitat aici, la sediul arestului central, in jurul orelor 5,00, iar la 7,00 a fost scos si condus la perchezitiile ce au avut loc la domiciliul domniei sale din comuna Ciolpani", a adaugat avocatul refuzand sa comenteze despre banii gasiti de oamenii legii asupra primarului si la locuinta sa.

17.23 Sorin Oprescu va fi dus in jurul orei 19.00 la Tribunalul Bucuresti, unde un magistrat va judeca cererea DNA de arestare preventiva a edilului pentru 30 de zile, anunta Agerpres.

16.42"Este un eveniment foarte trist, dar, pe de alta parte, pentru mine este un semnal ca lupta anticoruptie merge in forta mai departe si acesta este un lucru bun", a declarat Klaus Iohannis, aflat intr-o vizita la Mioveni - Agerpres

16.30 Sorin Oprescu a dat sambata un interviu jurnalistei Ioana Raduca, iar aceastaa postat pe site-ul ei un fragment din discutia avuta cu primarul generalce ar fi avut loc cu cateva ore inainte de flagrantul organizat de DNA.

In interviu edilul spune ca il sperie balanta justitiei si acuza ca delatiunea a ajuns un sport national.

15.05 Sorin Oprescu a fost adus la Arestul Politiei Capitalei cu o duba a Jandarmeriei. La jumatatea distantei dintre Ciolpani si Bucuresti, edilul a fost transferat din duba Politiei Capitalei in duba Jandarmeriei, relateaza Digi24. El nu a facut nicio declaratie.

Perchezitiile de la casa lui Sorin Oprescu din Ciolpani au durat opt ore. Potrivit Digi24, la plecare anchetatorii au luat doua cutii cu documente, o geanta si unul sau doua tablouri infasurate in hartie.

14.36 O parte din banii primiti ca mita in dosarul primarului Capitalei Sorin Oprescu ar fi ajuns la o fosta jurnalista, potrivit unor surse citate de Agerpres.

14.30 In urma cu cateva minute Sorin Oprescu a fost urcat intr-o duba de politie si a parasit locuinta sa din Ciolpani

13.59 Oprescu ar fi fost supravegheat de procurori cand a primit banii, dar acestia nu au facut imediat flagrantul pentru ca erau de fata si persoane ce ar fi putut divulga informatii catre alti suspecti - surse Mediafax

12.59 Edilul Capitalei ar fi fost filmat de denuntator in timp ce ar fi primit banii drept mita, au declarat pentru Agerpres surse judiciare. Totodata, au mai spus sursele citate, primarul general al Capitalei ar fi fost prins de anchetatori in timp ce iesea dintr-un imobil.

12.54Avocatul Alexandru Chiciu a declarat ca a fost mandatat de Sorin Oprescu sa precizeze ca primarul Capitalei nu a cerut niciodata bani nimanui, nici direct, nici prin intermediari

12.15 Banii primiti drept mita de edilul Capitalei Sorin Oprescu au fost gasiti, o parte, asupra acestuia, iar o alta parte la domiciliul primarului, au declarat surse juridice, citate de Agerpres. Potrivit acestora, seriile banilor gasiti au fost inregistrate de anchetatori.

11.52 Prim-vicepresedintele PNL Cristian Busoi a declarat, duminica, pentru Mediafax, ca se impune de urgenta demisia lui Sorin Oprescu din functia de primar al Capitalei daca acesta va fi arestat si acuzatiile impotriva lui vor fi confirmate de instanta.

"Este o situatie trista pentru imaginea Bucurestiului si imaginea Romaniei. Pentru mine este de neinteles cum de un primar general care are deja un consilier retinut pentru fapte de coruptie se poate preta la astfel de gesturi", a spus Cristian Busoi.

11.17 Potrivit Digi24, Oprescu ar fi luat mita acasa, iar apoi ar fi fost oprit in trafic, fiind prins cu suma de bani marcata de procurori

10.49 La Primaria Capitalei se fac perchezitii la departamentele de licitatii, economic si tehnic - Mediafax

10.38 La sediul DNA au inceput sa fie adusi la audieri mai multi angajati din Primaria Capitalei, informeaza Digi24, care transmite ca Oprescu se afla la locuinta sa din Ciolpani, perchezitionata de procurori

09.17Procurorii DNA efectueaza duminica perchezitii la mai multe persoane implicate in cazul primarului Capitalei, Sorin Oprescu, au declarat pentru Agerpres surse judiciare. Acestea sustin ca perchezitiile au inceput la ora 6.00 si au loc la domiciliul primarului si respectiv a altor persoane.

Procurorii ar face perchezitii si la trei institutii publice - Primaria Capitalei, Administratia Cimitirelor si Centrul Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului.

Un comunicat DNA confirma ca duminica sunt efectuate perchezitii domiciliare in 13 locatii, situate in municipiul Bucuresti si judetele Bacau, Calarasi si Ilfov, din care 3 sunt sediile unor institutii publice, restul reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice.

Sorin Oprescu, a fost retinut in noaptea de sambata spre duminica, la ora 00.33, iar DNA a dispus punerea in miscare a actiunii penale, primarul Capitalei fiind acuzat de luare de mita.

Potrivit procurorilor, in perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si Sorin Oprescu a infiintat in administratia locala din Municipiului Bucuresti un sistem prin care operatorii economici care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea Primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucuresti.

Un comunicat DNA arata ca astfel, executantul pastra pentru sine intre 30% si 33% din profitul brut, iar diferenta era remisa functionarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului Bucuresti, cu titlul de mita, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.

"Concret, membrii grupului, persoane cu functii de conducere din cadrul a doua institutii publice din subordinea Primarului Municipiului Bucuresti facilitau castigarea contractului, vorbeau cu angajatii din subordine sa accepte documentatia de atribuire, precum si sa aprobe si dispuna efectuarea platii facturilor emise de firmele respective, foarte repede fata de momentul facturarii, totodata solicitand sume de bani pentru persoane cu functii de conducere in aparatul Primarului Municipiului Bucuresti, precum si pentru Primar", informeaza sursa citata.

Conform DNA, duminica, "in baza unei intelegeri prealabile cu conducatorul unei institutii publice din subordinea sa si o persoana de incredere a primarului, Oprescu Sorin a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinsi de cei doi de la un numar de patru denuntatori pentru edilul municipiului Bucuresti."

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Primarului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand ca acesta sa fie prezentat, la data de 06 septembrie 2015, Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, mai transmite DNA.