Ministrul de Externe Bogdan Aurescu le-a cerut colegilor europeni, in cadrul reuniunii de la Luxemburg, deschidere in ceea ce priveste asistenta financiara acordata de UE Republicii Moldova, pentru a incuraja astfel procesul de reforma de la Chisinau, informeaza Mediafax.

Bogdan AurescuFoto: MAE

Prezent la reuniunea informala a ministrilor de externe din statele membre UE, care s-a desfasurat vineri si sambata la Luxemburg, Bogdan Aurescu a solicitat deschidere si flexibilitate in acordarea de asistenta financiara pentru Republica Moldova si a informat despre principalele masuri luate de Bucuresti in aceasta directie.

De asemenea, potrivit unui comunicat de presa al MAE, ministrul Aurescu a informat despre vizita recenta a premierului roman la Chisinau si despre asistenta pe care o acorda tara noastra, prezentand si perspectivele dosarului transnistrean.

In conditiile in care printre temele aflate pe agenda reuniunii au figurat si evolutiile din Vecinatatea Estica si relatiile UE-Rusia, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat "necesitatea unui angajament cat mai solid", pe termen mediu si lung, al UE in regiune, reafirmand importanta sprijinului european pentru stimularea statelor partenere, in special a celor care doresc o apropiere mai mare de UE, precum R. Moldova, Georgia si Ucraina.

Conform comunicatului MAE, seful diplomatiei romane a reiterat dorinta Romaniei de a se implica in revitalizarea Parteneriatului Estic, in contextul procesului de revizuire a Politicii Europene de Vecinatate. De asemenea, a reluat ideea necesitatii unei strategii a relatiilor UE-Rusia, cu luarea in considerare a gradului de implicare a Rusiei in aplicarea Acordurilor de la Minsk.

Aurescu a mai aratat ca regimul de sanctiuni decis de UE fata de situatia din Ucraina trebuie mentinut pana la aplicarea integrala a acestora si a adaugat ca nu trebuie uitata "ocuparea continua si

ilegala a Crimeii".

In acest context, el a exprimat preocuparea Romaniei pentru continuarea de catre Rusia a procesului de militarizare a regiunii Marii Negre, mai ales in Crimeea. Bogdan Aurescu s-a referit si la necesitatea unei mai mari implicari a UE in solutionarea conflictelor prelungite din Vecinatatea Estica si la imbunatatirea comunicarii strategice.