DNA i-a trimis in judecata, sub control judiciar, pe Ion Gheorgheci, primarul comunei Godeanu din Mehedinti si pe Nutica Gadea, consilier in cadrul APIA, pentru o serie de infractiuni comise pentru a primi peste 1,4 mil. lei, fonduri nerambursabile.

Primarul si angajata APIA ar fi comis si o serie de falsuri pentru a justifica suprafetele de teren pentru care au cerut fondurile.

Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civila pentru intregul prejudiciu, iar procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri mobile si imobile ale celor doi.

Comunicatul DNA:

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatilor:

GHEORGHECI ION, primar al comunei Godeanu, jud. Mehedinti, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea in forma continuata a infractiunilor de:

- folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de europene (5 acte materiale),- inselaciune (5 acte materiale),

- fals intelectual (11 acte materiale),

- fals material in inscrisuri oficiale (21 acte materiale) si

- uz de fals (3 acte materiale),

GIDEA NUTICA, consilier principal in cadrul APIA ¬ CJ Mehedinti, la data faptelor, in sarcina careia s-a retinut savarsirea in forma continuata a infractiunilor de:

- complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene (5 acte materiale),

- complicitate la inselaciune (5 acte materiale),

- instigare la infractiunea de fals intelectual (6 acte materiale),

- fals material in inscrisuri oficiale (3 acte materiale) si

- instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata (21 acte materiale).

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2009-2013, inculpatul Gheorgheci Ion, primar al comunei Godeanu, judetul Mehedinti, prin folosirea de documente false, a solicitat si obtinut de la APIA - Centrul Judetean Mehedinti, in numele tatalui sau, fonduri nerambursabile din bugetul national si bugetul Uniunii Europene, in valoare totala de 1.426.983,89 lei, pentru o suprafata de 198 de hectare.

In activitatea sa infractionala inculpatul a beneficiat de ajutorul inculpatei Gidea Nutica, cea care a intocmit diverse documente si i-a furnizat informatii, "servicii" pentru care a primit aproximativ 35% din totalul sumelor acordate, respectiv circa 500.000 lei.

In acelasi context, inculpata l-a determinat pe primarul comunei Godeanu sa intocmeasca in fals o serie de inscrisuri.

Astfel, pe adeverintele ce poarta stampila Primariei comunei Godeanu si depuse de Gheorgheci Ion in vederea obtinerii de fonduri nerambursabile, inculpata a facut mentiuni nereale si l-a determinat pe acesta din urma sa intocmeasca registrul agricol pentru perioada 2010-2014, document tinut in paralel si care contine mentiuni necorespunzatoare adevarului, in vederea justificarii suprafetelor de teren pentru care au fost solicitate fonduri nerambursabile pe nedrept.

In anul 2014, cu ocazia efectuarii unor verificari de catre APIA - Directia antifrauda control intern si supracontrol, inculpata l-a determinat si ajutat pe Gheorgheci Ion sa intocmeasca 16 inscrisuri intitulate "Declaratie" si 5 inscrisuri intitulate "Chitanta", acte depuse ulterior la APIA.

Documentele respective erau scrise de mana, din acestea reiesind ca un numar de 5, respectiv 16 persoane i-ar fi vandut ori incredintat utilizarea unor suprafete de teren, pe o perioada nedeterminata.

In cauza, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, s-a constituit parte civila cu suma de 1.426.983,89 lei.

In cauza, a fost instituita masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatilor Gheorgheci Ion si Gidea Nutica.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Roman de Informatii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie."