Cercetatorul de origine romana Stefan Hell, laureat al premiului Nobel pentru chimie in anul 2014, a fost decorat, vineri, de presedintele Klaus Iohannis cu ordinul "Steaua Romaniei" in grad de Mare Cruce, acesta declarand ca momentul este unul special, care il "misca profund", potrivit Mediafax.

Distinctia a fost oferita de presedinte pentru realizarile stiintifice ale lui Stefan Hell, dar si pentru promovarea imaginii Romaniei.

Klaus Iohannis a spus ca ii face "deosebita placere" sa inmaneze aceasta decoratie.

La randul sau, Stefan Hell s-a aratat onorat de invitatia presedintelui Iohannis si de distinctia acordata.

"Doresc sa va multumesc pentru deosebita onoare pe care mi-o faceti. (...) Sa primesc astfel de onoruri dupa multi ani de munca este o mare placere, dar sa primesc aceasta decoratie din partea tarii in care m-am nascut, direct din mainile presedintelui, este ceva foarte special, care ma misca profund", a spus laureatul premiului Nobel.

Acesta a amintit de originile sale romanesti si de influenta pe care a avut-o educatia primita in Romania asupra parcursului sau profesional si stiintific. Stefan Hell a mentionat ca le-a povestit jurnalistilor straini, inainte de decernarea premiului Nobel, ca "istoria sa personala" din Romania a avut un cuvant de spus in dezvoltarea sa. "Le-am raspuns in mod spontan ca, facand abstractie de trecutul meu, ar fi imposibil sa fiu inteles ca om sau sa aiba sens deciziile pe care le-am luat", a spus acesta.

"Cand am plecat din Romania in 1978, la varsta de 15 ani, tocmai castigasem un concurs de fizica pentru elevi la liceul Nikolas Lenau, din Timisoara. Cand am ajuns in Germania, mi-am dat seama ca educatia mea in stiintele naturii si matematica era foarte buna, la nivelul elevilor germani mai mari cu un an", a mai povestit Stefan Hell.

In incheiere, cercetatorul i-a multumit din nou presedintelui pentru distinctie, subliniind ca aceasta este cu atat mai importanta cu cat vine si de la un sef de stat "fluent in germana". "Cu siguranta nu mi-as fi putut imagina la varsta de 15 ani ca intr-o buna zi voi sta in fata unui presedinte al Romaniei liber ales, fluent in germana, si ca voi primi o asemenea inalta decoratie", a conchis Stefan Hell.

Stefan Hell, laureat al premiului Nobel pentru chimie pe anul 2014, este membru de onoare al Academiei Romane si a participat, vineri, la Bucuresti, la cea de-a 11-a editie a Conferintei Internationale de Micro-Nano-Fotonica ROMOPTO, un eveniment stiintific care se desfasoara la sediul Academiei.

Stefan Hell a fost recompensat cu premiul Nobel pentru chimie pe 2014, alaturi de alti doi cercetatori, Eric Betzig si William E. Moerner. Acestia au primit prestigioasa distinctie pentru "dezvoltarea microscopiei cu fluorescenta de super-rezolutie", potrivit comitetului Nobel. De asemenea, Stefan Hell a fost premiat cu Nobel pentru introducerea, in anul 2000, a conceptului de "golire prin emisie stimulata" (STED/ stimulated emission depletion) in microscopie.

Tot vineri, Stefan Hell va fi decorat, in numele Regelui Mihai I, de Principesa Mostenitoare Margareta, cu Ordinul Coroana Romaniei in grad de Comandor, in cadrul unei ceremonii care se va desfasura, de la ora 19.00, la Palatul Elisabeta din Bucuresti.