Noul comandant al Brigazii 81 Mecanizata "General Grigore Balan" din Bistrita este colonelul Iulian Berdila, fost sef de stat major al Diviziei 2 Infanterie "Getica", absolvent a mai multor cursuri in Statele Unite, participant la doua misiuni in teatrele de operatiuni Irak si Afganistan, decorat cu Steaua de Bronz de SUA.

Colonelul Iulian Berdila, impreuna cu Generalul-maiorul James TerryFoto: Revista Fortelor Terestre

Generalul de brigada Ovidiu-Liviu Uifaleanu, recent numit in functia de Comandant al Diviziei Multinationale de Sud-Est (NATO), a predat vineri comanda Brigazii 81 , in fruntea careia s-a aflat timp de un an, in cadrul unei ceremonii organizate la sediul brigazii, informeaza Agerpres.

Potrivit publicatieitimponline.ro, Iulian Berdila a efectuat mai multe randuri de studii in Statele Unite, printre care se numara Cursul avansat pentru ofiteri de artilerie la Fort Sill si cursurile Scolii Militare de Studii Avansate din SUA, in Fort Leavenworth, unde a obtinut primul master in arta si stiinta militara (operatii la nivel de teatru).

In anul 2005 a fost numit aghiotant al sefului Statului Major General. La sfarsitul anului 2006, a fost numit ofiter executiv al loctiitorului sefului de stat major pentru operatii din cadrul Fortei Multinationale din Irak, amimteste sursa citata.

In 2007 a fost incadrat la G5-Planificare Operatii din Componenta Operationala Terestra. Odata cu inaintarea la gradul de locotenent-colonel, in anul 2009, a fost numit comandant al Batalionului 2 Infanterie "Calugareni" cu care a participat la a doua sa misiune in teatrele de operatii, in perioada iunie-decembrie 2011, in provincia Zabul, Afganistan.

In aprilie 2013, a fost numit loctiitorul sefului de stat major pentru operatii la Comandamentul Diviziei 2 Infanterie "Getica", iar in 2014 a absolvit Colegiul de Razboi al Fortelor Terestre din SUA, obtinand al doilea masterat, in studii strategice.

Incepand cu martie 2014, a fost numit sef de stat major al Diviziei 2 Infanterie "Getica", scrie timponline.ro.

Pe langa mai multe distinctii acordate de Romania si SUA, Berdila a fost distins si cu Medalia NATO Non-Article V.