Aproximativ 7.000 de angajati ai institutiilor din cadrul Sistemului de aparare, ordine publica si securitate nationala, cu 800 de mijloace tehnice, vor participa la exercitiul inter-institutional, de nivel strategic, HISTRIA 15, care se va desfasura, in perioada 7-18 septembrie, pe teritoriul national, informeaza un comunicat MApN.

Militari romani intr-un exercitiu al armateiFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Exercitiul, condus de Ministerul Apararii Nationale, prin Statul Major General, are ca scop antrenarea structurilor de conducere si executie la nivel national pentru planificarea si executarea unei game diversificate de misiuni, arata sursa citata.

HISTRIA 15 are la baza un scenariu fictiv, complex, adaptat mediului de securitate actual, in conformitate cu legislatia nationala in domeniul apararii si securitatii nationale si in corelatie cu prevederile Cartei ONU si articolelor 3, 4 si 5 ale Tratatului Atlanticului de Nord.

Conform acestui scenariu, Romania va raspunde gradual riscurilor si amenintarilor la adresa securitatii si integritatii teritoriale. Masurile de raspuns la criza si apararea nationala se vor adopta in conditiile implicarii NATO si UE.

Premergator inceperii exercitiului, militarii si tehnica se vor deplasa in cele noua poligoane si raioane, unde se vor desfasura activitati practice specifice.

La exercitiu, pe langa personalul si structurile Ministerului Apararii Nationale, participa personal si structuri din Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justitiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, Ministerul Sanatatii, Ministerul pentru Societatea Informationala, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Serviciul de Protectie si Paza.