Ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajcak, a atras atentia, miercuri, la Bucuresti, ca mii de refugiati intra in zona Schengen, iar "noi ne prefacem ca nu este nimic in neregula", el spunand ca autoritatile nu fac eforturi suficiente si nu exista nicio strategie clara pentru aceasta criza, transmite Mediafax.

Miroslav Lajcak si Bogdan AurescuFoto: Agerpres

In discursul sustinut la Bucuresti, unde se afla cu ocazia celei de-a patra editii a Reuniunii Anuale a Diplomatiei Romane, la care a participat si Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul slovac de Externe a subliniat ca, in aceasta criza, prioritatile statelor europene sunt salvarea vietilor persoanelor imigrante si acordarea de ajutor corespunzator acestora.

"Mii de oameni intra in zona Schengen si noi ne prefacem ca nu este nimic in neregula. Exista multi oameni care profita de pe urma suferintei altora. Astfel nu pot decat sa constat ca nu exista eforturi suficiente din partea autoritatilor de a reglementa aceasta situatie", a avertizat Miroslav Lajcak.

El a solicitat gasirea unor solutii imediate pentru aceasta problema, spunand ca "nu exista nicio strategie clara" in acest sens si ca "fiecare tara in parte trebuie sa se uite la ea insasi pentru a vedea ce este in neregula".

"Trebuie sa ne oferim ajutorul partenerilor nostri europeni", a subliniat Miroslav Lajcak, avertizand ca, "daca nu oprim fluxul de migranti, vor exista consecinte grave".

  • Ministrul slovac de Externe: Nu vom alege imigrantii in functie de religia lor. Religia nu e un filtru

Ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajcak, a mai declarat miercuri, la Reuniunea Diplomatiei de la Bucuresti, ca Slovacia nu va accepta doar imigranti crestini din Siria, ci si musulmani, religia reprezentand doar un motiv de intregrare intr-un grad mai mare, dar nu un filtru.

El a specificat ca declaratia potrivit careia Slovacia nu va accepta imigranti musulmani "a fost scoasa din context", adaugand ca religia unui imigrant poate fi doar un factor care le va garanta o integrare mai mare in conditiile in care Slovacia este o tara crestina, neexistand comunitati musulmane.

"N-am spus niciodata ca o sa primim numai crestini, dar preferam crestinii din Siria, pentru ca se pot integra. (...) Nu vom alege imigrantii in functie de religia lor. Religia nu reprezinta un filtru", a clarificat Miroslav Lajcak.

El a subliniat ca aceasta distribuire a imigrantilor in cazul careia UE incearca sa stabileasca un plan nu trebuie sa fie aleatorie.

"Nu trebuie sa inchidem ochii ca putem sa-i distribuim si ca nu ne pasa cum traiesc. Unde exista o comunitate mare de musulmani, se integreaza mai usor", a precizat acesta.

In urma cu doua saptamani, Slovacia a transmis ca va accepta doar crestini atunci cand va primi refugiati sirieni, in conformitate cu mecanismul UE de distribuire a imigrantilor, informeaza site-ul BBC.

Tara trebuie sa primeasca 200 de persoane din tabere de imigranti din Turcia, Italia si Grecia, in acord cu un plan european pentru relocarea a 40.000 de persoane. Purtatorul de cuvant al Ministerului slovac de Interne, Ivan Metik, a spus ca musulmanii nu ar fi acceptati in aceasta tara pentru ca nu s-ar simti ca acasa.

Metik a declarat pentru BBC: "Vrem intr-adevar sa ajutam Europa in problema migratiei dar...suntem doar o tara de tranzit si oamenii nu vor sa ramana in Slovacia. Am putea primi 800 de musulmani dar nu avem moschei in Slovacia, deci cum ar putea musulmanii sa fie integrati daca nu le va placea sa stea aici?".