Osemintele a cinci partizani ucisi de Securitate in urma cu peste 65 de ani au fost descoperite in comuna Bistra, din Muntii Apuseni, de catre o echipa de specialisti si istorici, coordonata de IICCMER, miercuri fiind declansate procedurile pentru exhumarea victimelor.

Echipa formata din istorici si arheologi coordonata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a declansat in aceasta saptamana o ampla actiune de investigare arheologica in comuna Bistra, din Muntii Apuseni, zona in care existau indicii ca s-ar afla ramasitele pamantesti ale unor partizani ucisi de Securitate, transmite Mediafax.

Cercetatorul Gheorghe Petrov, arheolog expert in cadrul IICCMER, a declarat miercuri pentru Mediafax ca institutul a inceput in 2009 cercetarea acestui caz care privea uciderea a cinci persoane, la 4 martie 1949, intr-o confruntare armata cu trupele si agentii Securitatii.

Petrov a explicat ca specialistii institutului au adunat informatii, au studiat documente ale Securitatii si, ulterior, pe baza unor relatari ale localnicilor din zona, au reusit sa identifice o locatie probabila in care presupuneau ca se afla osemintele celor cinci partizani.

Potrivit cercetatorului, cadavrele celor cinci persoane ucise in urma confruntarii dintre partizani si trupele de Securitate au fost aruncate toate intr-o groapa comuna si lasate sa putrezeasca, localnicii acoperindu-le ulterior cu pamant pentru ca trupurile sa nu fie mancate de animalele salbatice.

"Groapa a fost localizata prin sursele orale pe care le-am avut la dispozitie, pentru ca acest caz il cercetam din 2009. Am mers la fata locului cu mai multi oameni care cunosteau zona in care se presupunea ca este aceasta groapa si dupa mai multe sapaturi am reusit sa gasim osemintele. Astazi (miercuri - n.r.) au inceput procedurile legale de exhumare, care se desfasoara in prezenta unui procuror militar, a unui ofiter specialist in Criminalistica si a unor reprezentanti de la Medicina Legala. Ulterior, vor fi identificate victimele", a mai spus Petrov.

El a adaugat ca specialistii au identificat doua dintre victime despre care au anumite informatii, urmand sa le identifice pe baza unor examinari de medicina legala si pe celelalte.

"Pentru viitor, intentia institutului este ca toate aceste persoane sa fie reinhumate in Cimitirul Eroilor din Alba Iulia. Vom face demersurile necesare pe langa autoritatile din Alba Iulia pentru ca acest lucru sa se intample", a precizat Gheorghe Petrov.

Potrivit istoricilor, rezistenta armata anticomunista a cunoscut o mare amploare pe teritoriul Transilvaniei, iar cea mai mare densitate de formatiuni care s-au opus regimului comunist a existat in zona Muntilor Apuseni. Cea mai importanta a fost organizatia Frontul Apararii Nationale - Corpul de Haiduci, creata si condusa de un fost ofiter de cariera, maiorul Nicolae Dabija, secondat de fratii Alexandru si Traian Macavei.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc este o structura guvernamentala infiintata in 2005 si aflata in coordonarea primului ministru. Institutul are rolul de a gestiona si analiza din punct de vedere stiintific perioada comunista, dar si de a aduna, arhiva si publica documente referitoare la memoria exilului romanesc.