DIICOT au decis trimiterea in judecatat a patru romani si a unui germano-irakian, pentru trafic de migranti in cursul anului 2013, informeaza un comunicat al Directiei

Este vorba de Badel Alias, zis "Khider", cetatean german de origine irakiana, cercetat in stare de arest preventiv, Draga Paraschiv, zis "Rici, Riciu", Iulian Razvan Magureanu, Adrian Nicusor Coteanu si Gheorghe Draga.

DIICOT mentioneaza ca, la data de 30.09.2013, Tribunalului Bucuresti a dispus arestarea preventiva in lipsa a lui Badel Alias iar ulterior, la data de 10.07.2015, acesta a fost extradat din Germania in Romania, in baza mandatului european de arestare emis la data de 06.08.2014.

Comunicatul DIICOT:

"Prin actul de sesizare s-a retinut ca, in perioada ianuarie - septembrie 2013, pe relatia Republica Turcia - Republica Bulgaria - Romania - unul din statele de vest ale Europei, cu precadere Germania, si-a desfasurat activitatea o grupare infractionala formata din cetateni de nationalitate germana, siriana, turca, bulgara si romana, persoane care au avut ca preocupare infractiuni din sfera traficului de migranti de nationaliate siriana.

S-a stabilit faptul ca liderii gruparii infractionale erau mai multe persoane care domiciliau pe teritoriul Germaniei. S-a retinut ca in momentul in care grupurile de migranti ajungeau in Bulgaria sau in Romania, liderii retelei se deplasau in tara respectiva, unde impreuna ceilalti membri ai gruparii care isi desfasurau activitatea infractionala in zona respectiva, organizau scoaterea si transportarea ilegala catre tara de destinatie.

S-a retinut ca, in perioada aprilie - august 2013, inculpatul Alias Badel, cetatean german de origine irakiana, a coordonat mai multe grupuri de migranti de nationalitate siriana, in scopul trecerii frauduloase a frontierei din Republica Bulgaria in Romania, precum si din Romania in Ungaria.

In luna mai 2013, inc. Alias Badel impreuna cu inculpatii Draga Paraschiv, zis "Rici", Draga Gheorghe, Coteanu Nicusor Adrian si Magureanu Razvan-Iulian au organizat scoaterea ilegala din Romania a unui grup format din patru cetateni sirieni, care au fost depistati in data de 11.05.2013, la punctul de frontiera Cenad, jud. Timis, ascunsi intr-un mijloc de transport.

S-a stabilit ca pe teritoriul tarii noastre, gruparea infractionala era impartita pe mai multe segmente, astfel : - primul segment al gruparii format din inc. Khara Mohammed Mohammed, inc. Mahmoud Omar si inc. Abdi Gali si-au desfasurat activitatea infractionala pe raza judetelor Constanta, Galati si in Mun. Bucuresti.

Cei in cauza aveau rolul de a prelua migrantii care au intrau ilegal in Romania din Rep. Bulgaria prin zonele de competenta al Sectorului Politiei de Frontiera Ostrov si al Sectorului Politiei de Frontiera Giurgiu sau din Rep. Turcia, prin zona de compenenta a Garzii de Coasta Constanta (pe la frontiera externa cu Marea Neagra). Inculpatii mai sus mentionati s-au ocupat cu preluarea migrantilor din diferite locatii, cu cazarea si ulterior predarea acestora catre ceilalti membrii ai retelei, persoane care urmau sa ii scoata ilegal din Romania.

Inc. Khara Mohammed Mohammed, zis "Maher", sub coordonarea inculpatilor Faysal Ibrahim si Mussa Abdel Aziz, prelua grupurile de migranti care intrau ilegal in Romania din Rep. Bulgaria sau direct din Republica Turcia. S-a stabilit ca impreuna cu inc. Mahmoud Omar, zis "Abu Ali" sau "Steven" si inc. Abdi Gali, zis "Ghaleb", au cazat migrantii in diferite locatii din Mun. Bucuresti, dupa care ii transportau si ii predau membrilor gruparii care se ocupau cu scoaterea acestora din Romania.

In perioada aprilie - septembrie 2013 inc. Khara Mohammed Mohammed, impreuna cu inc. Mahmoud Omar si inc. Abdi Gali au preluat mai multe grupuri de migranti care au intrat ilegal in Romania din Rep. Turcia cu diferite ambarcatiuni de dimensiuni medii, navigand pe Marea Neagra. Cei trei inculpati au avut un rol bine stabilit, in sensul ca Mahmoud Omar a tinut legatura cu inc. Faysal si inc. Mussa preluand grupurile cu ocazia intrarii in Romania, iar inc. Khara Mohammmed Mohammed, cunoscator al limbii romane, contacta ceilalti membrii ai retelei si stabilea cu acestia scoaterea migrantilor din tara.

Inc. Marin Nicolae, zis "Toni", a sprijinit membrii gruparii infractionale prin cautarea si negocierea de sume de bani cu diferite persoane dispuse sa scoata sau sa introduca ilegal in/din Romania grupuri de migranti. - al doilea segment al gruparii, format din 9 membri, si-a desfasurat activitatea infractionala pe raza jud. Satu Mare, precum si in statele de vest din Europa (Ungaria si Austria).

Sub coordonarea inc. Khara Mohammed Mohammed cei in cauza s-au ocupat cu preluarea migrantilor din Mun. Bucuresti, cu scoaterea ilegala a acestora prin zona de competenta a S.P.F. Petea, jud. Satu Mare, iar ulterior cu transportarea pana in Viena-Austria. - al treilea segment al gruparii format din inc. Murariu Constantin Teodor, Nita Claudiu Panait si Lovacszi Istvan, si-a desfasurat activitatea infractionala pe raza localitatii Timisoara.

Sub coordonarea inc. Khara Mohammed Mohammed cei in cauza s-au ocupat cu preluarea, cu cazarea si cu scoaterea migrantilor, prin punctele de frontiera ale tarii noastre cu Ungaria, ascunsi in automarfare. - al patrulea segment al gruparii format din cetatenii romani Draga Paraschiv, zis "Rici", Draga Gheorghe, Coteanu Nicusor Adrian si Magureanu Razvan-Iulian au actionat pe relatia Craiova - jud. Timis. Sub coordonarea inc. Badel Alias si inc. Karaca Metin, acestia aveau rolul de a scoate ilegal din Romania grupurile de migranti, ascunsi in mijloace de transport.

Inc. Halus Nuri Hussein, zis "Ahmed" a avut rolul de a organiza intrarea ilegala din Bulgaria pana in Romania a grupurilor de migranti.

Mentionam ca, la data de 01.11.2013, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Mussa Abdel Aziz, Khara Mohammed Mohammed, Mahmoud Omar, Abdi Gali, Halus Nuri Al Hussein, Murariu Constantin Teodor, Lovaszi Istvan, Nita Caludiu-Panait si Marin Nicolae, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de migranti.

De asemenea, la data de 18.03.2015, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor KARACA METIN si FAYSAL IBRAHIM pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de migranti.

Dosarul a fost inaintat spre competenta solutionare Tribunalului Bucuresti.

Facem precizarea ca faptele inculpatilor sunt analizate prin raportare la dispozitiile art.66 Cod procedura penala, referitoare la prezumtia de nevinovatie."