Trupe ale institutiilor de forte din Rusia, Belarus si Serbia se vor antrena in lupte contra protestatarilor anti-guvernamentali - cum au fost cei care au rasturnat anul trecut guvernul ucrainean sprijinit de Moscova - a anuntat un comandant militar rus, citat de The Moscow Times.

Antrenamentele vor avea loc in orasul Novorossiisk, din sudul Rusiei, la inceputul lunii septembrie, a declarat comandantul fortelor aeropurtate rusesti, generalul-locotenent Vladimir Shamanov, citat de agentia de stat TASS.

Trupele vor exersa actiuni comune de "descoperire si eliminare de formatiuni inarmate ilegale", a spus comandantul citat.

Serbia, o tara aflata in procesul de aderare la Uniunea Europeana, dar apropiata de Rusia, este criticata pentru participarea la aceste exercitii.

Antrenamentul ar trimite "un semnal gresit", a declarat Maja Kocijancic, purtator de cuvant al COmisiei Europene, citata de agentia de presa sirba Beta.

Trupele ministerului de interne rus au executat in aprilie exercitii pe scara larga cu "intreg arsenalul" armelor anti-revolta pentru pregati suprimarea de proteste politice de tipul celui care a dus la alungarea administratiei pro-ruse din Ucraina.

Exercitiile cu durata de o saptamana denumite "Bariera 2015” au avut loc in toata tara, inclusiv in districtele nord-vest si centru, Volga, Caucazul de Nord, cele federale din sud si in Crimeea, declara atunci purtatorul de cuvant al fortelor de ordine, Vasily Panchenkov, pentru RIA Novosti.