Mohammad Munaf, cetateanul irakian condamnat la zece ani de inchisoare pentru rapirea ziaristilor romani, a fost adus in Romania, anunta Administratia Prezidentiala. Munaf, condamnat in 2008 de Curtea de Apel Bucuresti, se afla acum in custodia Politiei Romane, potrivit comunicatului de la Cotroceni. Presedintele Klaus Iohannis a felicitat SRI si Ministerul de Interne pentru operatiune. Munaf a fost adus "din zona Orientului Mijlociu", a declarat la Digi 24 Ovidiu Marincea, consilier al sefului SRI.

Mohammad Munaf, adus in RomaniaFoto: Politia Romana

Mohammad Munaf a fost urmarit international timp de sapte ani.

Mohammad Munaf a fost ghid pentru Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, rapiti, in 28 martie 2005, in Irak. Munaf a fost luat ostatic alaturi de acestia timp de 55 de zile si a fost arestat de armata americana, dupa eliberarea lor, fiind banuit de complicitate in rapirea romanilor, alaturi de alte cinci persoane.

Un alt condamnat definitiv in dosarul rapirii ziaristilor romani in Irak in 2005, Omar Hayssam, a fost si el adus in tara de serviciile secrete si este acum in inchisoare.

Mohammad Munaf

Mohammad Munaf

Foto: Captura YouTube

Declarația președintelui Klaus Iohannis cu privire la aducerea în țară a lui Mohammad Munaf (sursa: Administratia Prezidentiala):

“Autoritățile statului român au finalizat astăzi demersurile în cazul lui Mohammad Munaf, cetățean irakian și american, cu aducerea în țară a acestuia. Mohammad Munaf, condamnat definitiv, în anul 2008, de Curtea de Apel București la 10 ani de închisoare, pentru acte de terorism împotriva unor cetățeni români, se află în prezent în custodia Poliției Române.

Acest lucru a fost posibil ca urmare a cooperării tuturor instituțiilor statului român, sub coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Felicit Serviciul Român de Informații, Ministerul Afacerilor Interne, precum și celelalte instituții din cadrul sistemului național de prevenire și combatere a terorismului, care și-au adus contribuția pe dimensiunea externă, pentru ampla operațiune desfășurată în această perioadă, în cooperare cu parteneri interni și externi.

Efortul autorităților române a făcut posibil ca unul dintre principalii vinovați în dosarul răpirii celor trei jurnaliști români în Irak, în anul 2005, să își ispășească pedeapsa în România, conform sentinței judecătorești.

Reafirm încă o dată sprijinul ferm al României pentru lupta împotriva terorismului. ”