Potrivit NATO, noul centru de antrenament deschis joi in Georgia va ajuta fosta republica sovietica sa ajunga mai aproape de statutul de membra al Aliantei, o varianta respinsa vehement de Rusia, informeaza Reuters.

Jens StoltenbergFoto: AGERPRES

Guvernul de la Tbilisi spera de mult sa adere la NATO. Dar Rusia, care a purtat in 2008 un razboi cu Georgia din cauza a doua regiuni separatiste sprijinite de Moscova, spune ca o asemenea mutare i-ar ameninta securitatea.

“Toate aceste eforturi ajuta Georgia sa ajunga mai aproape de realizarea dorintei de a deveni membru NATO”, a declarat secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, in capitala georgiana.

Stoltenberg a spus ca centrul de antrenament deschis intr-o baza militara de langa Tbilisi este parte a unui set de masuri destinate sa majoreze capacitatile de aparare ale Georgiei, stabilit la un summit in septembrie anul trecut.

NATO a agreat de principiu ca Georgia ar trebui, la un moment dat, sa devina membra. Dar analistii spun ca procesul a fost amanat de reticenta stateleor membre ce nu vor sa provoace si mai mult Rusia.

Relatiile Aliantei cu Rusia sunt tensionate de la rasturnarea, anul trecut, a presedintelui ucrianean sprijinit de Kremlin si de la anexarea Crimeei de catre Rusia.

De atunci, NATO si-a majorat prezenta militara in estul Europei.