Presedintele Klaus Iohannis a cerut joi un plan de aplicare al Strategiei Nationale de Aparare la nivelul tuturor autoritatilor cu atributii in domeniu dar si a unui "Ghid care sa asigure o unitate de abordare si interpretare si sa nu lase loc ambiguitatilor".

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

Intr-un discurs sustinut la Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale pe tema Strategiei Nationale de Aparare a Tarii, Iohannis a declarat ca, personal, vede "cateva prioritati pana la finele acestui an, toate implicand dialog si parteneriat intre diferite institutii".

"In primul rand, Strategia Nationala de Aparare va trebui urmata si dublata de un plan de aplicare la nivelul tuturor autoritatilor cu atributii in domeniu si vizate de cadrul stabilit prin continutul acesteia. Tot in aplicarea Strategiei va fi nevoie de un Ghid care sa asigure o unitate de abordare si interpretare si sa nu lase loc ambiguitatilor.

In al doilea rand, va trebui sa ne gandim la unificarea, corelarea si actualizarea legislatiei in domeniu. Acest rol revine partidelor si Parlamentului, dar ca Presedinte sunt serios preocupat ca Romania sa aiba un cadru normativ coerent, clar si adaptat realitatilor in materie de securitate nationala. In secolul XXI Romania nu isi mai poate permite sa opereze decat cu rigoare, iar acest lucru incepe de la definirea legislatiei", potrivit discursului lui Klaus Iohannis, publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

In aceeasi zi in care coalitia de guvernare si opozitia au ajuns la un acord asupra Codului Fiscal, presedintele Iohannis a afirmat ca "societatea romaneasca incepe sa redescopere dialogul si echilibrul in locul conflictului".

"Spatiul politic incepe sa regaseasca exercitiul dezbaterii, capacitatea de consens si vointa de a lasa de-o parte interese particulare pentru un interes mai mare, cel national", a spus el, inainte de a aduaga: "Romania nu mai are nevoie de spectacol steril si de zgomot de fond, ci de maturitate in decizii si de acord pe obiective mari si proiecte comune. Acesta este doar inceputul".

In discurs, Klaus Iohannis a pledat si pentru respectarea angajamentului privind majorarea bugetului pentru Aparare.