Procurorul Lucian Papici, cunoscut pentru faptul ca a instrumentat Dosarul Referendumului, paraseste Directia Nationala Anticoruptie la sfarsitul lunii august, el urmand sa revina la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis. Decizia a fost luata de Sectia de procurori a CSM in urma unei solicitari a magistratului. Lucian Papici este procurorul care a intrumentat dosarul privind fraude inregistrate la referendumul de demitere a lui Traian Basescu din functia de presedinte al Romaniei in anul 2012, in care actualul presedinte interimar al PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare in prima instanta.

Urmatorul termen in proces este programat pe 28 septembrie, dupa ce atat procurorii, cat si inculpatii care au primit condamnari au facut recurs.

Lucian Papici este procuror sef al Serviciului pentru efectuarea urmaririi penale in cauze de coruptie din cadrul Sectiei I a Directiei Nationale Anticoruptie si isi va inceta activitatea in cadrul structurii centrale incepand cu 31 august. Mandatul lui Papici de sef al acestui serviciu urma sa se incheie in noiembrie 2016.

"Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat continuarea activitatii domnului procuror Papici Lucian Gheorghe la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis (unitate de parchet de la care provine), incepand cu data de 31 august 2015. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat eliberarea domnului procuror Papici Lucian Gheorghe din functia de procuror sef al Serviciului pentru efectuarea urmaririi penale in cauze de coruptie din cadrul Sectiei de combatere a coruptiei -DNA, incepand cu data incetarii activitatii la Directia Nationala Anticoruptie", se precizeaza in decizia membrilor CSM.

Lucian Papici a fost catalogat, in trecut, de Victor Ponta drept "procuror basist, morarist": "Nu stiu cine a fost demis, Papici, marele basist, morarist. N-a fost demis, i s-a terminat mandatul. Si lui Basescu ii expira mandatul, ce facem, ii tinem pe toti la nesfarsit? Ca moare tara fara ei, sa mai faca si ei un dosar. Ca sefi din astia pusi de Basescu, care trebuie sa stea inca o suta de ani dupa ce pleaca el... Sta si el procuror simplu, ca nu s-a nascut sef. S-a terminat si dosarul, gata, a ajuns la doamna Kovesi. Pa si la revedere. De ce trebuie sa-i tinem pe toti basistii care au facut dosare politice dupa ce le-a expirat mandatul? Eu sustin ca Daniel Morar, cu Papici si cu ai lui au facut dosare politice anul trecut, cand au luat oamenii si i-au pus sa jure cu mana pe Biblie pentru ca au votat la referendum, sunt dosare de politie politica. Am spus-o si o spun mereu. Sa se supere Macovei si mama lui Macovei."

Lucian Papici s-a aflat in centrul unui scandal in toamna anului 2013, la scurt timp dupa ce finalizase rechizitoriul in dosarul Referendumului, el fiind atunci revocat din functia de sef al Sectiei I a DNA de procurorul general Tiberiu Nitu. In cele din urma, Papici a ramas la DNA, dupa ce Consiliul Superior al MAgistraturii l-a numit sef al Serviciului pentru efectuarea urmarii penale in cauze de coruptie din cadrul Sectiei I.