Biserica Ortodoxa, deschisa la o discutie pe tema impozitarii veniturilor sale doar daca este abordata si "chestiunea retrocedarii sau compensarii tuturor proprietatilor confiscate de Statul roman"

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 26 august 2015, 13:18 Actualitate | Esenţial


Biserica Ortodoxa Romana
Foto: Agerpres
Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane se declara de acord cu o "discutie" pe tema impozitarii veniturilor Bisericii, dar numai cu conditia ca aceasta discutie sa fie "abordata impreuna cu chestiunea retrocedarii sau a compensarii tuturor proprietatilor bisericesti confiscate de Statul roman, astfel incat Biserica sa poata dispune de resursele necesare pentru intretinere si pentru sustinerea operei ei social-filantropice", se arata intr-un comunicat al BOR, citat de Digi 24. "Pana in prezent, a fost retrocedata Bisericii Ortodoxe Romane numai o mica parte din proprietatile sale confiscate de regimul comunist", mai precizeaza reprezentantii BOR in comunicatul care este o reactie la un articol publicat pe 22 august de ziarul Adevarul, cu titlul "Impozitarea veniturilor Bisericii, luata in calcul dupa taxarea spagii la doctor".

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, declara, in urma cu o saptamana, ca o eventuala discutie pe tema impozitarii anumitor venituri ale cultelor ar putea avea loc la sfarsitul anului.

Potrivit comunicatului citat, "In urma cu cateva zile, Patriarhia Romana a explicat intr-un comunicat de presa ca veniturile realizate de unitatile bisericesti sunt folosite pentru cheltuieli cu salariile, utilitatile, intretinerea unui important patrimoniu de locasuri de cult si alte cladiri bisericesti, pentru sustinerea unei semnificative opere social-filantropice si educational-culturale in societatea romaneasca si in comunitatile de romani din strainatate".

"Faptul ca Biserica Ortodoxa Romana este bine organizata si are capacitatea de a-si administra eficient proprietatile trebuie apreciat si promovat, iar nu invidiat si denigrat. Cele aproximativ 800 de institutii si programe socio-medicale si educationale (cabinete medicale, cabinete de consultanta, camine si centre pentru batrani, copii si alte persoane defavorizate, gradinite etc.), pentru sustinerea carora anul trecut (2014) eparhiile Patriarhiei Romane au cheltuit peste 87.000.000 lei, sunt sustinute in imensa lor majoritate tocmai din veniturile obtinute corect si transparent de eparhiile Bisericii Ortodoxe Romane. (...) Reamintim ca statutul fiscal al Cultelor din Romania este similar cu cel din majoritatea statelor Uniunii Europene in care acestea sunt sustinute pentru contributia lor la viata societatii", arata reprezentantii BOR.

"Presiunea mediatica pentru o eventuala impozitare a veniturilor Bisericii are ca scop o diminuare a sustinerii activitatilor social-educationale si social-filantropice ale acesteia si o diminuare a rolului Bisericii Ortodoxe Romane in societate. Biserica este deschisa pentru o discutie pe tema impozitarii veniturilor ei daca aceasta discutie este abordata impreuna cu chestiunea retrocedarii sau a compensarii tuturor proprietatilor bisericesti confiscate de Statul roman, astfel incat Biserica sa poata dispune de resursele necesare pentru intretinere si pentru sustinerea operei ei social-filantropice. Pana in prezent a fost retrocedata Bisericii Ortodoxe Romane numai o mica parte din proprietatile sale confiscate de regimul comunist. In concluzie, proprietatile si veniturile bisericesti sunt astazi folosite pentru sustinerea multiplelor activitati derulate de Biserica in societatea romaneasca", se mai arata in comunicat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9568 vizualizari

 • +40 (48 voturi)    
  pun si eu o conditie pentru bor (Miercuri, 26 august 2015, 13:27)

  CocoMuc1 [anonim]

  Nu vreau sa va mai platesc salariile pana nu intrati in legalitate. Va place?
  • +8 (16 voturi)    
   Marire de salariu nu vor? (Miercuri, 26 august 2015, 14:07)

   pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui CocoMuc1

   O sa vedeti preoti cersetori sau biserici inchise, pentru ca multe au fost facute cu imprumuturi pe numele preotilor dar cu bani de la BOR!
   • +23 (27 voturi)    
    BOR si fiscalitatea (Miercuri, 26 august 2015, 14:38)

    oilman [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

    Nu cred ca BOR este in pozitia sa decida cine si cu cit sau cum este impozitat. Nu vad nici un motiv ca veniturile BOR sa nu fie impozitate si mai mult nu inteleg ce le da dreptul sa puna conditii - BOR nu este factor de decizie cind vorbim de impozite.
 • +29 (31 voturi)    
  Comunitatea locală este proprietarul,nu Biserica. (Miercuri, 26 august 2015, 13:28)

  vali47 [utilizator]

  Dacă se pornește de la acest adevăr,că nu Biserica este proprietar,ci comunitățile locale se rezolvă și problema susținerii financiare,și taxele și impozitele.Sunt pe principiu ca toată lumea să plătească taxe și impozite.Așa devii responsabil față de bunul public.Biserica(cultele)fiind finanțate de stat.trebuie să aibă niște sarcini de rezolvat pentru banii ce-i primesc și orice venit trebuie contabilizat.Văd că ne cer ca nouă să ne fie frică de D-zeu,dar lor nu le este frică?
 • +19 (21 voturi)    
  doar ata? (Miercuri, 26 august 2015, 13:30)

  catateanu [utilizator]

  Intra in aceasta discutie si compensatiile bisericii pentru urmasii robilor sai?
 • +29 (33 voturi)    
  Santaj (Miercuri, 26 august 2015, 13:31)

  hopshio [utilizator]

  Asta e santaj curat. Ar trebui retrocedate toate proprietatile (in 10-15 ani asa cum dureaza la toti), impozitati la sange ca orice muritor de rand si oprite finantarile de la stat (55 mil euro in 2014). Ne-am cam saturat de oamenii astia de afaceri ascunsi dupa sutana. Sunt sigur ca statul roman va fi pe plus chiar din primul an.
 • -9 (13 voturi)    
  Mdeah... (Miercuri, 26 august 2015, 13:32)

  Nea Hoisan [utilizator]

  Biserica Ortodoxa Romana nu a cerut nimic si nu va cere nimic, niciodata, pentru simplul fapt ca nu are gura sa ceara. Mergand ma
 • +19 (25 voturi)    
  As vrea sa vad o motivare a utilitatii bisericii, (Miercuri, 26 august 2015, 13:32)

  rov [utilizator]

  una serioasa.
  De asemenea costurile statului cu aceasta institutie.
  Daca exista si cateva exemple de efecte pozitive asupra societatii...nu ar strica.
  • -1 (5 voturi)    
   e mult, (Joi, 27 august 2015, 8:18)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui rov

   mult mai utila decat existenta ta!
  • 0 (0 voturi)    
   bravo tovarase! (Joi, 27 august 2015, 13:41)

   lrnt [utilizator] i-a raspuns lui rov

   Noua ideologie de partid trebuie sa fie mai presus!
 • +24 (28 voturi)    
  Numai retrocedarile din perioada comunista? (Miercuri, 26 august 2015, 13:33)

  denvarel [utilizator]

  Sa se puna in discutie si retrocedarile de pe vremea lui Cuza. Ce nu se poate retroceda in natura: de exemplu familiile de sclavi tigani, sa fie retrocedat la valoarea de piata de atunci. Plus niste dobanzi :)

  Cred ca e mai bine daca toate bunurile statului ar apartine BOR. Ca statul am vazut ce grija are de ele. Numai ca in cazul acesta nu BOR trebuie sa plateasca taxe si impozite, mai degraba statul, adica noi toti trebuie sa platim BOR impozit. Iar statul asa cum este acum il desfintam cu totul.

  Pai ori e BOR seculara ori nu mai e...

  Oricum statul ramane chel dupa retrocedarile cerute de BOR :)

  Vivat Prima Republica Ortodoxa!

  PS Nu inteleg cum isi permite BOR conditionarea impozitarii de efectuarea retrocedarilor. Pai asa nici o persoana care are retrocedari nu ar mai trebui sa plateasca nici un impozit pana nu i se retrocedeaza bunurile... Unde e chestia aia cu "egali in fata legii"?
 • +28 (32 voturi)    
  does this ring a bell? (Miercuri, 26 august 2015, 13:35)

  haddess [utilizator]

  "21. Iisus i-a zis: Dacă voieşti să fii desăvârşit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor şi vei avea comoară în cer; după aceea, vino şi urmează-Mi.
  22. Ci, auzind cuvântul acesta, tânărul a plecat întristat, căci avea multe avuţii.
  23. Iar Iisus a zis ucenicilor Săi: Adevărat zic vouă că un bogat cu greu va intra în împărăţia cerurilor.
  24. Şi iarăşi zic vouă că mai lesne este să treacă cămila prin urechile acului, decât să intre un bogat în împărăţia lui Dumnezeu. "

  cum ramane, "sfintiile" voastre, cu avutiile? nu e cam mare diferenta intre ce spune Biblia si ceea ce faceti in realitate? ;)
  • +12 (14 voturi)    
   Raspuns B.O.R.: (Miercuri, 26 august 2015, 15:05)

   Invincible [utilizator] i-a raspuns lui haddess

   "Du-te ma cu bancurile tale!"
 • +30 (34 voturi)    
  asa ma intreaba si pe mine fiscul (Miercuri, 26 august 2015, 13:35)

  Captain Obvious [utilizator]

  daca vreau sa imi platesc taxele
 • +24 (28 voturi)    
  Ortodoxia. (Miercuri, 26 august 2015, 13:35)

  MirceaGeorgescu1 [anonim]

  Dar cat ati furat, nu se pune? Cu ce ati platit oamenii ce munceau mosiile manastirilor? Rusine!!!
  • -2 (4 voturi)    
   tu (Joi, 27 august 2015, 9:10)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui MirceaGeorgescu1

   vorbesti doar de Biserica Ortodoxa Romana?
   de restul bisericilor si de cultele neoprotestante nu ai nimic de spus?nimic de intrebat?
   catedralele catolice din toata lumea cu ce bani au fost construite?sau nu ai auzit de ele?
   dar DESPRE ZECIUIALA platita de toti membrii cultelor neoprotestante ai auzit?
   grija ta "frateasca" fata de oamenii care munceau mosiile manastirilor iti dezvaluie adevaratele tale orientari! tu nu mori de grija robilor!
 • +24 (28 voturi)    
  Mdeah... (Miercuri, 26 august 2015, 13:36)

  Nea Hoisan [utilizator]

  Biserica Ortodoxa Romana nu a cerut si nu va cere nimic, niciodata, pentru simplul fapt ca nu are gura sa ceara. Altfel: Biserica sant eu dimpreuna cu alte 22 de milioane de romani. Cei care cer sant popii, si au dreptate saracii: de exemplu, cum poti tu, ca popa in Romania, sa iesi in lume cu un amarat de Audi A8 la 90K euro, cu o turbosuflanta cat bidonul de lapte? Aia e masina? Il rad si curcile, ce dreaq...
 • +2 (2 voturi)    
  Zgura... (Miercuri, 26 august 2015, 13:36)

  Wasile [utilizator]

  ZGÚRĂ, zguri, s. f. 1. Partea minerală fuzibilă din cenușa cărbunilor, care se aglomerează în procesul de solidificare. ♦ Funingine. 2. Reziduu rezultat în procesul de obținere a metalelor din minereuri sau la topirea metalelor, constituit din oxizi formați în procesul tehnologic, din silicați, pământ etc. ♦ Strat de oxizi metalici format deasupra unei suduri executate cu arc electric. 3. Cenușă (întărită). – Cf. alb. zgjyrë, bg. zgurija.
  Sursa: DEX '09 (2009)
  • +13 (15 voturi)    
   ??? (Miercuri, 26 august 2015, 14:02)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui Wasile

   te referei la 'zgura mamuchii lor de banditi sper ...
 • +19 (21 voturi)    
  OK, facem retrocedarile dar taiem salariile! (Miercuri, 26 august 2015, 13:37)

  pedepsitorul [utilizator]

  Statul asta cate miliarde de euro a bagat in voi de cand au fost facute nationalizarile?

  Cate milioane de euro ati primit cadou?

  Car care este scopul, asta este scopul ONG-ului BOR, sa adune proprietati?
  Si pana la urma de unde atatea proprietati?
  Nu tot de la prostii de cetateni ai statului Roman?
 • +5 (11 voturi)    
  zii de moschee mai bine (Miercuri, 26 august 2015, 13:45)

  hopsinoi [utilizator]

  Mergeti pe sest cu moscheea in Bucuresti. Ce faceti voi sa va meritati banii?
 • -6 (12 voturi)    
  Cam asa? (Miercuri, 26 august 2015, 13:46)

  The_Dude [utilizator]

  "Presiunea mediatica pentru o eventuala impozitare a veniturilor Bisericii are ca scop o diminuare a sustinerii activitatilor social-educationale
  https://www.youtube.com/watch?v=Pj_EUC0lOBQ

  si social-filantropice ale acesteia
  http://incont.stirileprotv.ro/infografice/infografic.html

  si o diminuare a rolului Bisericii Ortodoxe Romane in societate.
  http://stepanadrian.ro/ce-masini-isi-mai-cumpara-preotii-bor/

  Credite autorilor articolelor de mai sus.
 • +18 (20 voturi)    
  Hotii (Miercuri, 26 august 2015, 13:47)

  DanNeagu [anonim]

  Ultima am auzit-o acum cateva zile la o nunta cand un taica parinte arunca cu rahat in postul de televiziune Discovery. O astfel de atitudine este foarte aproape de fanatismul islamic. Propun confiscarea tuturor propietatilor Bisericii Ortodoxe inclusiv desfiintarea lacasurilor de cult si transformarea lor in camine de binefacere.
  • +1 (1 vot)    
   f.bine! (Joi, 27 august 2015, 9:14)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui DanNeagu

   si in actualele biserici-doar cele ortodoxe,nu?-sa se confectioneze moschee mobile,busole care sa indice tot timpul Meca!
   • 0 (0 voturi)    
    PS (Joi, 27 august 2015, 11:24)

    miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

    incerc sa-mi imaginez cam cum ar arata-dupa mintea ta fffff.ascutita-Biserica Neagra transformata in camin de binefacere ptr emigrantii din siria,afganistan....
 • +16 (16 voturi)    
  filantropie este contributia romanilor (Miercuri, 26 august 2015, 13:47)

  un domn [utilizator]

  NEimpozitata de 25 de ani pentru : Botez-Casatorie-Deces, multiplicati orice suma cuprinsa intre 100 lei si 500 lei pentru evenimentele ante mentionate cu o medie de 18 milioane locuitori si inca odata cu 25 de ani....Tupeul BOR de a afirma ca se ocupa d filantropie....este fara margini....cand voi citi comunicate ca a finantat BOR vreun tratament special pentru copii/adulti cu operatii interventii medicale in strainatate imi voi face Mea Culpa !!!
 • +22 (22 voturi)    
  sa facem un exercitiu de imaginatie (Miercuri, 26 august 2015, 13:50)

  gica pantalon [utilizator]

  daca biserica ar fi avut candva in posesie jumatate din suprafata romaniei, acum ar fi normal sa ii fie retrocedata? nu prea cred.

  se pompeaza bani in biserica la un debit ametitor dar cine ii intreaba cum sunt folositi acesti bani?

  facem in felul urmator, biserica sa fie impozitata si finantarea sa nu mai vine de la stat, ci de la cine vrea sa contribuie. astfel, nimeni nu va fi fortat sa sprijine indirect un club de care nu are nevoie
 • +21 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 26 august 2015, 13:51)

  [anonim]

 • +17 (17 voturi)    
  Patriarhul Daniel... (Miercuri, 26 august 2015, 13:53)

  charlie [utilizator]

  ...Președinte !
  Impozit zero pentru popi !
  Proștii, la muncă !
 • +18 (18 voturi)    
  sunt curios (Miercuri, 26 august 2015, 13:56)

  gica pantalon [utilizator]

  cand va avea cineva cojones sa impoziteze biserica si sa puna frana finantarii de la bugetul de stat
  • +15 (15 voturi)    
   ;) (Miercuri, 26 august 2015, 14:23)

   haddess [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

   daca vreodata ajung in pozitia care sa imi permita sa fac asta, iti promit ca am sa o fac!
  • +10 (10 voturi)    
   nimeni ... (Miercuri, 26 august 2015, 14:51)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

   ... din pacate.partidul care ar promova o astfel de lege ar fi demonizat duminica de duminica in toate bisericile din tara,iar cele din opozitie ar face trimiteri la "biserica stramoseasca,stefan cel mare,manastiri,etc"
 • -14 (22 voturi)    
  un subiect corect (Miercuri, 26 august 2015, 14:00)

  area51rmc [utilizator]

  Ma bucur ca Biserica pune in discutie aceasta chesiune. Romanii trebuie sa stie ca biserica a fost cea care a tinut aproape comunitatile de romani in decursul veacurilor pe teritoriul care este delimitat azi ca fiind statul roman.
  Faptul ca istoria noastra consemneaza birurile si daniile ce erau facute Bisericii cu sensul de povara si "exploatare" a bietilor tarani si oamani ai muncii, aceasta s-a facut in spiritul istoriei scrisa de Mihail Roller, adica in spiritul istoriei deformate si impusa de regimul bolsevic instaurat dupa 23.08.1944, regim de care nu am scapat nici pana in prezent.
  Tarisoara asta exista in limitele pe care le cunoastem pentru ca pe teritoriul ei a existat o populatie de vorbitori de limba romana si de credinta covarsitor crestina (fie ca era ortdoxa, catolica sau greco-catolica), iar asta s-a intamplat pentru ca acesti locuitori erau stransi in jurul Bisericii.
  Ca statul bolsevic roman a incercat idealul marxist de a desfiinta proprietate privata si de a inventa "proprietatea socialista", a "intregului popor", iar pentru asta a trecut la nationalizari, exproprieri si preluari fortate in masa de bunuri in "numele luptei de clasa", este un fapt pe care numai imbecilii il pot nega.
  Proprietatea socialista asupra pamantului produce azi o consecinta foarte grava, respectiv aceea ca pamantul ramas "statului" este un pamant administrat prost de unii si doar in scopul de a-si indestula propriile buzunare (deci e vorba despre bunuri care sunt supuse deciziilor politice, cu tot ceea ce cunoastem ca fiind negativ in privinta administrarii bunurilor statului), iar pamantul care ar trebui restituit proprietarilor de drept sau urmasilor lor este supus unor proceduri jegoase si ilegale de care am aflat in perioada recenta de la TV (vezi smecheriile ANRP, ale comisiilor de fond funciar etc.).
  Pana cand pamantul acestei tari nu va fi tot in proprietatea privata a locuitorilor sai, fie in mod individual, fie in mod asociat nu va exista bunastare.
  • +20 (20 voturi)    
   istoria e perversa ... (Miercuri, 26 august 2015, 14:17)

   getodacul [utilizator] i-a raspuns lui area51rmc

   "... istoriei deformate si impusa de regimul bolsevic instaurat dupa 23.08.1944, regim de care nu am scapat nici pana in prezent."

   Ghici pe cine sustinea B.O.R. in alegerile prezidentiale din Noiembrie 2014!
   • +12 (12 voturi)    
    Chiar mai perversă... (Miercuri, 26 august 2015, 14:50)

    Barosanu_nambar_1 [utilizator] i-a raspuns lui getodacul

    Alegerile din 2014 sunt mic copil pe lângă susținerea de către BOR, direct sau camuflat, a fasciștilor (legionarii), comuniștilor (popii turnători) și a postdecembriștilor (susținerea lui Iliescu s-a răsplătit și cu proprietăți care aparținuseră altor culte și pe care BOR nu mai vrea să le dea înapoi).

    Indiferent cine vine la putere, BOR se prostitu... pardon, găsește un element comun, creștin, care să stea la baza colaborării spirituale (și nu numai!) cu nou veniții.
   • +10 (12 voturi)    
    apropo (Miercuri, 26 august 2015, 14:53)

    grongobar [utilizator] i-a raspuns lui getodacul

    si pentru ca tot veni vorba de retrocedari,vrea bor sa retrocedeze TOATE bisericile si proprietatile furate de la greco-catolici in 1948 ?
  • +6 (8 voturi)    
   daca... (Miercuri, 26 august 2015, 15:00)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui area51rmc

   procuratura face un proces CORECT pentru popii care au facut politie politica pe vremea comunistilor... cati popi peste 40 de ani crezi ca raman liberi?!
 • +7 (9 voturi)    
  comunism (Miercuri, 26 august 2015, 14:09)

  VladBerliba1 [anonim]

  Mai intai trebuie sa avem alegeri LIBERE acum in 2016 si apoi se pot initia si discutii publice ...
  • +11 (11 voturi)    
   BOR aplauda Comunismul (Miercuri, 26 august 2015, 14:16)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui VladBerliba1

   si pe fanaticul dughin http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/06/25/dughin-vizita-romania-bor-omv-south-stream/
   • +3 (5 voturi)    
    nu toti preotii (Miercuri, 26 august 2015, 14:32)

    VladBerliba1 [anonim] i-a raspuns lui un domn

    Nu toti preotii au fost in gratiile regimului comunism. Au existat multe cazuri de persecutii: Arsenie Boca, Iustin Parv.

    BOR avea infiltrati securisti ... unii dintre ei au ramas si dupa 89 si altii cred ca mai sunt si in ziua de azi pe pozitii ...
    • +1 (3 voturi)    
     imi place exemplul (Miercuri, 26 august 2015, 14:52)

     gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui VladBerliba1

     lui iustin parvu i se canta de ziua lui imnul legionarilor
    • +1 (1 vot)    
     completare: Comunismul in Forma Pura (Joi, 27 august 2015, 8:51)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui VladBerliba1

     originar din Mujicia
 • +15 (15 voturi)    
  Filantropie??? (Miercuri, 26 august 2015, 14:12)

  titi_rulment [utilizator]

  astia chiar sunt neobrazati! care filantropie? faceti biserici in loc de spitale, camine de copii si batrani si vreti bani sa asigurati filantropia? sa-i puna cineva sa ne spuna proiectele lor filantropice...zero barat! tot ce s-a mai facut este pt ca au vrut unii oamenii din cadru bisericii nu ca ar fi fost vreun proiect girat de la centru
 • +13 (13 voturi)    
  abordare gresita (Miercuri, 26 august 2015, 14:19)

  Gobelin [utilizator]

  pentru restituirea proprietatilor exista proceduri legale.
  de ce biserica nu apeleaza la ele?
  e stupid ca pentru niste proprietati fixe sa ceri beneficii cumulative (scutiri de impozite, finantari netransparente etc...)
  • +1 (1 vot)    
   scutirile (Joi, 27 august 2015, 9:18)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Gobelin

   de impozit se aplica la veniturile obtinute de toate,dar absolut toate bisericile si cultele religioase legal recunoscute!
 • -12 (18 voturi)    
  doar manipulare (Miercuri, 26 august 2015, 14:25)

  unTaran [utilizator]

  aia care lanseaza asemenea atacuri impotriva BOR, nu au ceva cu situatia financiara a statului romana sau a BOR, pur si simplu ei vor sa atace Biserica Ortodoxa folosinduse de orice motiv, cel mai usor este sa folosesti motivul financiar. Intr-o tara in care capra vecinului trebuie sa moara. la un popor cu mentalitate de dobitoc, cu rating urias la serialul "las fierbinti" este usor sa-l provoci cu astfel de suibecte si sa le inghita pe nemestecate. daca statul asta condus de ordinari, acum ceva timp ti-a furat ceva , tu ca popor idiot spui acum sa-ti inapoieze doar o parte din ce ti-a fost furat. hai sa fim mai atenti la cei care provoaca astfel de discutii, acum ceva timp aparuse un filmulet (parca tot pe adevarul) cu o tipa care vroia sa-si impartaseasca copilul cu o lingura adusa de acasa. nu prea a marsat nimeni la acel subiect, acum se incearca cu asta.
  • +11 (15 voturi)    
   esti prost?! (Miercuri, 26 august 2015, 15:01)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui unTaran

   ce face biserica?! concret...
   ca eu nu am vazut decat mertzane si acoperisuri poleite cu aur...

   si nu zi filantropie ca filantropia se face cu proprii bani... daca primeste pe de-a moaca 100 milioane si "donezi" 20 nu inseamna filantropie
 • +14 (14 voturi)    
  tupeu jegos (Miercuri, 26 august 2015, 14:31)

  Nevermind [utilizator]

  Cuza nu v-a luat nimic, a luat de la bisericile inchinate. Vreti bunurile altora, nesimtitilor. El v-a "facut" din pix biserica, aprox 10 ani mai tarziu. Ar trebui sa-l sanctificati, nu sa vreti ce a luat de la altii si nu a fost al vostru.

  Maxim 10% din ce a secularizat Cuza, s-ar putea spune ca a fost al vostru. Si ati pus labele pe mult mai mult de atat.

  Palatul primit cadou de la boc pentru voturi tot al vostru a fost? Terenurile ultracentrale primite moca, eventual in urma infigerii unei cruci sau erectarii unei odiosenii numite fabrica de facut bani, tot ale voastre? Ati supt de la tot: psd, pdl, pnl. De la primii 2 cel mai mult, dar asta doar pentru ca au avut mai mult timp acces la cascaval si bunuri publice.
 • +11 (11 voturi)    
  BOR SRL (Miercuri, 26 august 2015, 14:32)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Popimea imbuibata nu s-a saturat, mai vrea , mai vrea... Iau de pe vii si de pe morti. Traiesc pe spinarea bugetului, isi fac srl-uri neimpozabile, fura ca in codru... Cele 10 porunci sunt pentru fraieri, nu pentru clericii NESIMTITI.
  • +13 (13 voturi)    
   BOR (Miercuri, 26 august 2015, 14:57)

   haddess [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Business Oriented Religion :D
 • +13 (13 voturi)    
  Da de ce-s pochii bugetari ? (Miercuri, 26 august 2015, 14:40)

  Plagarus [utilizator]

  Banii publicii sunt cheltuiți de biserică fără a arâta cum.!!!!
  Această lipsă a transparenței financiare convine atât politicienilor cât și bisericii, sau mai bine zis oamenilor ei.
  Ce siguranță avem că banii, dați de instituțiile naționale și locale din avutul public, nu se întorc într-o oarecare proporție în buzunarile politicienilor drept mită?
  În fond, cel care semnează trebuie „miluit”, că altfel nu văd niciun motiv pentru care statul, în loc să contruiască spitale, școli, drumuri etc., bagă bani în ceva ce nu poate controla, adică în biserici?
  În numele credinţei, preoţii iau bani din pomelnice, la botez, la cununie sau la înmormântare. Orice serviciu se plăteşte.
  Mai marii Bisericii Ortodoxe Române au simţul banului- investesc, fac afaceri, scot profit.
  Afacerile derulate cu binecuvântarea BOR funcţionează ca roţile unui mecanism bine uns. Rezultă un profit de zeci de milioane de euro.
  Preoţii au învăţat să scoată bani din orice: imobiliare, turism, agricultură, construcţii, editare de cărţi, energie şi chiar la bursă.
  În plus, comerţul cu produse bisericeşti- iconiţe, crucifixe, lumânări, mătănii, cărţi de rugăciune- e în floare în România. Toate se vând ca pâinea caldă, direct din lăcaşurile de cult sau chiar în trenuri. Ultima găselniţă a BOR sunt spălătoriile şi curăţătoriilor pentru hainele preoţeşti. La “Bob de rouă”, în Capitală, preotesele fac rând, bucuroase c-au scăpat de-o grijă. E în pregătire şi un lanţ de magazine de pompe funebre, tot marca BOR, semn că Biserica şi-a propus să stoarcă bani de la enoriaşi până trec în rândul celor drepţi.

  La toate acestea se adaugă sutele de mii de hectare de pământ deţinute şi bani din bugetul statului.Mai ieri s-a catodirisit un “cadou” din partea Guvernului- cedarea clădirii vechiului Parlament, din Dealul Mitropoliei, şi a altor 32 de imobile şi terenuri aferente,
  • +7 (7 voturi)    
   exact (Miercuri, 26 august 2015, 15:08)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   Ar trebui si o lista cu ce partid si ce premier a dat ce anume din bunurile statului, gratis, si anulate actele de urgenta.

   Cladirea vechiului parlament au dat-o boc si pdl, ca tot ii cred unii virgini cand de fapt sunt matroane ca si ceilalti. psd au dat si ei fara numar. Asta la nivel de guvern. Daca e sa vedem si ce au mai dat primarii din terenurile publice sau ale altora, care nu le-au mai primit inapoi, deja e groasa nesimtirea popeasca mana-n mana cu cea politica.
 • +11 (11 voturi)    
  BOR-ul stat in stat ? (Miercuri, 26 august 2015, 14:41)

  Plagarus [utilizator]

  Cand senatul s-a opus la marirea salariilor reprezentantilor bisericii, stiti care a fost reactia bisericii?
  Au spus ca pana in prezent ei au cerut doar 15% din averile manastresti iar in cazul acesta vor cere si restul procentului de 85%.
  Reactia a fost imediata. S-au marit neconditionat salariile preotilor.
 • +14 (14 voturi)    
  apropos... (Miercuri, 26 august 2015, 14:43)

  liviu_ [utilizator]

  cu ce drept "sunt deschisi la discutii"?! de cand biserica are dreptul legal sa se imprile in legile si fiscalizarea unei tari laice?!

  biserica nu are dreptul legal sa ceara nimic refuzat de comunisti, este doar un santaj ieftin demn de o institutie mafiota
 • +14 (14 voturi)    
  Modernizarea bisericii (Miercuri, 26 august 2015, 14:59)

  dana_s [utilizator]

  Chestiunea "retrocedarii sau compensarii tuturor proprietatilor confiscate de Statul roman" NU se mai poate pune.
  S-au schimbat vremurile, s-au mai desteptat oamenii.
  Biserica induce angoasa, teama, manipulare. Plus asa-zise "traditii" aberante, lipsite de civilizatie. Si de masura. Complet fals.
  • 0 (0 voturi)    
   da draga Dana! (Joi, 27 august 2015, 9:24)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui dana_s

   nu se mai poate pune! in ardeal au fost retrocedate toata proprietatile reale si inchipuite ale bisericii unguresti.Ptr Biserica Ortodoxa Romana "nu se mai pune"!
   • 0 (0 voturi)    
    pai... (Joi, 27 august 2015, 12:42)

    dana_s [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

    ... prin noul mod de a face politica, recent clamat, inteleg analiza retroactiva a tuturor actiunilor initiate si desfasurate in aceasta perioada de marasm si infaptuirea actului de dreptate.
 • +6 (6 voturi)    
  atunci, "transparentza" sa fie! (Miercuri, 26 august 2015, 15:27)

  Codruta N [utilizator]

  Sa le faca controale Curtea de Conturi - sa vedem cati bani s-au dus in scopuri caritabile, cati au fost primiti si de unde... samd...!
 • +4 (4 voturi)    
  pai (Miercuri, 26 august 2015, 15:33)

  thebblack [utilizator]

  mult clamatele proprietati se retin in compensatie (valoare bruta + dobanda + despagubiri morale) pentru impozitele neplatite atatia ani.

  in ce priveste "opera social filantropica", este exact ca vampirii. toata lumea a auzit de ea. da' n-a vazut-o nimeni.
 • +8 (8 voturi)    
  popi lacomi (Miercuri, 26 august 2015, 15:38)

  Kornell [utilizator]

  Duminica mi-am botezat baiatul - nu sunt eu mare fan de BOR, sotia insa da, asa ca a trebuit s-o fac. Loc- biserica sf. nicolae Constanta. Prima uimire - 2 botezuri, nu unul singur - asadar de la o slujba se luau de 2 ori bani.
  Mai interesant - dupa slujba, merge nasul la popa (unu inalt, trimis de la episcopia lui Spagoveanu) - care ii cere fara nici o rusine "lasati un minim de 4 milioane si jumatate pt sfanta biserica"
  Comentarii ? ei nu sunt functionari publici
 • +7 (7 voturi)    
  Fiecare cetățean dorește să-i fie returnată (Miercuri, 26 august 2015, 16:07)

  hsl [utilizator]

  zeciuiala plătită de strămoșii săi către biserici.
 • +8 (8 voturi)    
  Ce venituri reale are de fapt BOR? (Miercuri, 26 august 2015, 16:11)

  bigbrother [utilizator]

  cred ca de aici trebuie inceputa discutia. Din sumele vehiculate de ei prin media nu se intelege prea mult, sau ce se intelege da nastere la si mai multe intrebari.

  De exemplu, BOR spune ca 87 de milioane de lei s-au dus pe programe sociale. Dar aceste sume sunt o mica parte din ce primeste BOR atat de la stat anual (aproape 110 milioane lei in 2014: http://www.mediafax.ro/social/guvernul-a-alocat-bisericilor-anul-trecut-aproape-130-milioane-lei-13752390) + ce primeste de la primarii, firme private si de stat care "sponsorizeaza" diverse evenimente.

  Pe langa aceste sume intra in discutie banii incasati si nefiscalizati din diverse surse. BOR este OBLIGATA ca sumele incasate din surse suplimentare precum producerea si vanzarea de lumanari, calendare, carti religioase sa investeasca toate aceste sume in intretinerea si functionarea utilitatilor de cult. Cu alte cuvinte, implicarea preotilor in meseria lor ar trebui sa tina biserica in picioare, mai ales ca biserica este obligata in primul rand sa se finanteze singura si apoi sa ceara ajutorul statului.

  In schimb, BOR raporteaza venituri record. De ce nu sunt cheltuiti si acei bani, acele 7 milioane de euro raportate de BOR? Nu mai sunt programe sociale, s-au rezolvat toate problemele? Deschid TV pe ProTV si ma ia plansul instantaneu.

  Despre magaria cu ce avea biserica inainte, pe vremea comunistilor. Trecand peste simplul fapt ca povestea cu impozitarea nu se face cu conditii (si firmele ar putea pune atunci conditii), al cui este acel pamant, al BOR sau al romanilor? Cumva BOR lucreaza pentru ei sau pentru poporul roman? Credeam ca un preot respecta in primul rand credinta, nu banul. Da, au nevoie si ei sa traiasca. Dar nu in limuzine de lux sau in centre de relaxare de 4 stele. Nu batandu-si joc de credinciosi si tinand banii pentru ei. Nu scuipand cuvintele ca mitraliera si numind-o slujba. Nu cerand cu ambele maini bani de la credinciosi si apoi tratandu-i cu degetul din masina cu care demareaza in tromba..
  • +1 (1 vot)    
   UITE (Joi, 27 august 2015, 9:30)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   ca ai pus bine problema cu pamanturile!
   ale cui sunt,ale BOR sau ale poporului roman!
   dar intrebarea este incompleta!ai uitat intamplator sau intentionat sa pui aceeasi intrebare si despre pamantul si restul proprietatilor reale sau inchipuite restituite bisericilor unguresti din ardeal!
 • -2 (2 voturi)    
  parere (Miercuri, 26 august 2015, 22:16)

  MirceaOrdean1 [anonim]

  „Biserica Ortodoxa, deschisa la o discutie pe tema impozitarii veniturilor sale doar daca este abordata si "chestiunea retrocedarii sau compensarii tuturor proprietatilor confiscate de Statul roman"”

  E posibil să aibă și dumnealor dreptate.
  • +3 (3 voturi)    
   nu chiar (Joi, 27 august 2015, 2:54)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui MirceaOrdean1

   Lor nu li s-a luat nimic, pentru ca nu existau. Li s-a luat manastirilor inchinate. Daca, de ex, Cuza a secularizat avutia unei biserici ortodoxe grecesti de aici, astia vin acum si zic ca a fost a lor, pentru ca ortodoxa si in Romania. Tupeul popesc nu are limite.
 • 0 (0 voturi)    
  care reciprocitate? (Joi, 27 august 2015, 13:38)

  lrnt [utilizator]

  Reciproc este ca noi sa construim o biserica de aceleasi dimensiuni in Istambul, NU centru de pelerinaj!

  Dar in Turcia este interzis prin lege construirea de biserici crestine.. Atunci de ce sa permitem noi construirea de moschei?!? Sa le facem doar asezamant.
 • 0 (0 voturi)    
  psd, cu dragoste catre bor srl (Joi, 27 august 2015, 16:45)

  Nevermind [utilizator]

  http://bn24.ro/patriarhia-a-primit-de-la-guvern-o-cladire-din-palatul-snagov-bor-vrea-sa-faca-paraclis-in-paradisul-nuntilor/

  Inca o cladire numai buna de muls, pe gratis, si neimpozitata. Multumim psd, cum multumim si pdl pentru cedarea cladirii vechiului parlament, tot gratis.

  Daca nu mai exista gun control, ati belit-o. :D


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by