Sentintele bazate pe articol neconstitutional, revizuite si inaintea deciziei definitive - propunere CSM

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 23 august 2015, 16:31 Actualitate | Esenţial

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor completarea codurilor de procedura penala si civila astfel incat sa fie caz de revizuire a unei hotarari judecatoresti si situatia in care aceasta s-a intemeiat pe un articol declarat neconstitutional inaintea pronuntarii unei decizii definitive, scrie Mediafax.

Propunerea a fost formulata de membrii Comisiei nr. 1 din cadrul Consiliului Superior al Magistraturi (CSM) - Independenta si responsabilizarea justitiei, eficientizarea activitatii acesteia si cresterea performantei judiciare, integritatea si transparenta sistemului judiciar.

Comisia a constatat ca articolul 453 din Codul de procedura penala si articolul 509 din Codul de procedura civila se refera doar la situatia in care Curtea Constitutionala declara neconstitutionala o prevedere legala dupa ce hotararea a devenit definitiva.

"Or aceasta situatie pare sa creeze o inegalitate intre justitiabili in fata legii, dupa cum hotararea judecatoreasca definitiva a fost pronuntata inainte sau dupa decizia Curtii Constitutionale de declarare a neconstitutionalitatii unei dispozitii legale. O astfel de situatie nu este permisa de art. 16 alin. 1 din Constitutie", se arata in minuta sedintei Comisiei.

Conform documentului citat, Comisia a apreciat necesar ca revizuirea sau o alta cale extraordinara de atac sa fie accesibila si atunci cand decizia Curtii Constitutionale exista anterior hotararii judecatoresti definitive, iar aceasta din urma a fost pronuntata cu nesocotirea deciziei CC. Mai mult, Comisia a constatat diferenta de reglementare din cele doua coduri in privinta acestui caz de revizuire.

"Comisia a propus Plenului transmiterea punctului de vedere catre Ministerul Justitiei, impreuna cu solicitarea de promovare a unor proiecte de acte normative care sa vizeze completarea celor doua coduri de procedura astfel incat sa constituie caz de revizuire a hotararilor judecatoresti (sau caz de exercitare a altei cai extraordinare de atac) si situatia in care hotararea s-a intemeiat pe o prevedere legala ce a fost declarata neconstitutonala anterior pronuntarii hotararii judecatoresti definitive", se mai arata in minuta sedintei Comisiei.

In aceeasi sedinta, reprezentantii CSM au discutat si despre necesitatea completarii articolului 31 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, cu trei alineate.

[P] Camera Consultantilor Fiscali organizeaza examen de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent in Bucuresti, in data de 4 noiembrie 2017

Camera Consultantilor Fiscali este organizatia profesionala de utilitate publica care coordoneaza activitatea de consultanta fiscala din Romania si are in evidenta peste 5.500 de membri la nivel national. Inscrierile la examen se fac in perioada 2 octombrie 2017 - 20 octombrie 2017 pe site-ul http://www.ccfiscali.ro/.

575 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri