​Analiza HotNews

In interesul cui joaca Victor Ponta? Ce spun cifrele despre legalizarea plicurilor din spitale

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Joi, 20 august 2015, 20:52 Actualitate | Esenţial


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Să nu ne mai ascundem după deget. Propunerea lui Victor Ponta de legalizare a plicurilor din spitale, aşa cum a fost ea formulată marţi de premierul României, este în interesul unei singure categorii din populaţie. Nu în interesul pacienţilor, nici al rezidenţilor, nici al medicilor obişnuiţi din spitalele de provincie.

Este strict în favoarea acelei minorităţi medicale, extrem de influente, care câştigă legal 10.000 de Euro pe lună (vezi cifrele oficiale aici) şi încă odată pe atât din plicurile ilegale. Subiectul este foarte delicat pentru că cere luciditate, nu politicianism sau artificii emoţionale.


Cele trei condiţii de legalizare a plicurilor, aşa cum au fost enunţate de Victor Ponta, sunt:

Actul medical „să nu fie condiţionat de medic” – se pune întrebarea cum vor determina autorităţile dacă există sau nu condiţionare? În realitate, cazurile în care medicul condiţionează explicit sunt rare.

De cele mai multe ori mecanismul este mult mai subtil, similar celui descris chiar în motivaţia Înaltei Curţi: „personalul medical sau nemedical din unităţile sanitare a supus pacientul oricărei forme de presiune pentru a-l determina pe acesta să îl recompenseze, inclusiv prin menţinerea în cadrul unităţii sanitare la nivel de zvon public, prin lipsa oricăror acţiuni de combatere, a faptului că pentru acordarea serviciilor medicale este necesară efectuarea de plăţi de către pacient”. Nu trebuie să fii jurist sau mare specialist ca să ştii că aşa funcţionează lucrurile în spitalele româneşti. Trebuie doar să fii pacient într-un spital românesc obişnuit, nu într-o clinică de lux din Turcia.

„Să fie după încheierea actului medical” – din nou se pune întrebarea cum vor afla autorităţile când s-a dat plicul? Mai ales că obiceiul este ca majoritatea plicurilor să se dea înainte de începerea tratamentului – în 60% din cazuri.

Cât de ridicolă este această condiţie care nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea dură a spitalului românesc! Doar prin schimbarea momentului acordării plicului un act imoral va deveni unul moral? Iertată să-mi fie comparaţia, dar „înainte sau după” e un criteriu care face diferenţa în bordeluri, nu în spitale.

„Să fie declarate, aşa încât să fie şi fiscalizate” – acesta este singura condiţie, din cele trei menţionate de Victor Ponta, care merită o discuţie serioasă. Din nou se pune întrebarea cum vor afla autorităţile dacă medicul nu va declara primirea plicului?

Există două răspunsuri posibile la această întrebare, ca şi la cele două similare de mai sus:
 • Prin montarea de aparatură de supraveghere în spitale – imposibil întrucât se încalcă confidenţialitatea relaţiei medic-pacient.
 • Prin posibilele delaţiuni ale pacienţilor sau colegilor medici – variantă care ar funcţiona chiar împotriva principiului recunoştinţei pacientului pe care s-ar baza toată această arhitectură.
Mai exact: eu-pacientul îi dau medicului un plic pentru că-i sunt recunoscător. Să spunem că, telepatic, aflu că medicul nu a declarat plicul. Mă voi transforma eu, pacientul recunoscător, într-un Javert fără scrupule care-şi toarnă vindecătorul?

Aşadar tot eşafodajul de mai sus depinde de bunăvoinţa medicilor care vor alege dacă declară sau nu plicurile. Căci e imposibil să concepi un mecanism de control serios care să ţină cont de cele trei condiţii enumerate de Victor Ponta. Dar guvernul Ponta iese câştigat şi într-o situaţie şi în cealaltă.

În primul rând nu-i supără pe marii "domni profesori" care au făcut averi imense în România chiar din aceste plicuri: în 2013, în Bucureşti, un plic dat pe secţia de chirurgie a avut în medie o valoare de 275 de Euro. La o medie de trei operaţii pe săptămână, un chirurg bucureştean care acceptă plicuri obţine un venit de 3300 de Euro pe lună. Şi vorbim doar de o medie, nu de acele somităţi pentru care „scorurile” sunt mult peste 300 de Euro.

Acordând acestor „domni profesori” (îi numesc generic astfel, fără să omitem că există şi personalităţi în medicina românească caracterizate de multă onestitate) libertatea de a declara cât vor şi ce vor, politicienii guvernului Ponta îşi asigură în continuare sprijinul sau non-combatul lor în anul electoral ce urmează.

Statisticile existente, care oferă cifre mult subestimate, evaluează piaţa plicurilor la 25 milioane de euro doar în Bucureşti (pentru anul 2013) şi la peste 300 de milioane de euro în toată ţara. O grămadă de bani. Dacă vor începe să se plătească taxe fie şi numai pentru o parte din aceste plicuri, guvernul va face rost de o sursă financiară suplimentară binevenită.

Practic, guvernul Ponta nu dovedeşte acea tărie managerială mult solicitată de vocile lucide din sistem: să mărească bugetul Sănătăţii româneşti (care este cel mai mic procentual din Europa, chiar şi în urma Albaniei) pe seama scăderii banilor din marile puşculiţe de hoţii politice (Transporturile fiind doar un exemplu). Cei care vor suporta măririle salariale din Sănătate vor fi tot pacienţii, guvernul Ponta urmând doar să se laude cu asta.

DE CE MENŢINEREA PLICURILOR, ÎN VARIANTA PREZENTATĂ DE VICTOR PONTA, ESTE NOCIVĂ ATÂT PENTRU PACIENŢI, CÂT ŞI PENTRU MEDICII OBIŞNUIŢI?

Să lăsăm din nou să vorbească datele, nu impresiile.

Deşi teoretic beneficiază de o asigurare medicală atotcuprinzătoare, românii sunt europenii care se împrumută cel mai des şi îşi vând cel mai frecvent din bunuri pentru a reuşi să-şi acopere cheltuielile legate de sănătate. Doar ucrainenii sunt mai împovăraţi decât noi. Chiar şi în SUA capitalistă fenomenul poartă denumirea de „faliment din motive medicale” şi este considerat complet imoral, simptomul unei societăţi incapabile să manifeste o minimă solidaritate cu cei loviţi de boală. Menţinerea plicurilor va întări existenţa acestui fenomen.

Segmentul din populaţie care dă plicuri este în special cel al clasei mijlocii. Clasa mijlocie din România plăteşte astfel o taxă dublă pe sănătate, fiind defavorizată de acest sistem comparativ cu toate celelalte categorii sociale din România. Faţă de clasa mijlocie, bogaţii României dau mult mai rar plicuri pentru că ei se tratează doar în spitalele private, acolo unde totul este fiscalizat.

Cei mai săraci din România sunt şi ei defavorizaţi de sistemul plicurilor. Toate studiile existente arată că ei dau mult mai rar plicuri, dar nu pentru că ar fi scutiţi de ele, ci pentru că îşi amână prezentarea la medic „de frica plăţilor informale” până când ajung într-un stadiu grav al bolii. Asta înseamnă de obicei atât un prognostic mai rău, cât şi costuri mai mari de tratament.

Plicurile stimulează şi risipa din sistem. Cel mai rar se dau plicuri la medicii de familie şi cel mai frecvent specialiştilor din spitalele mari. În toată Europa se iau măsuri de stimulare a medicinei preventive, dependentă de medicul de familie care, de aceea, este din ce în ce mai motivat de către autorităţi. Prevenţia e nu doar mai bună pentru pacient, dar şi mai ieftină.

Dar menţinând plicurile, în forma prezentată de Victor Ponta, se continuă stimularea medicilor din spitalele mari, acolo unde duratele de internare în România sunt printre cele mai lungi din ţările UE, generând şi costuri mai mari şi inutile. Ce pacient „se simte” cu plicul dacă e tratat doar în ambulator, în loc să fie internat?

Nu în ultimul rând, menţinerea plicurilor în varianta propusă de Victor Ponta îi dezavantajează chiar pe medicii de care România trebuie să aibă foarte mare grijă: generaţia de mâine, cea a rezidenţilor şi specialiştilor care sunt vânaţi astăzi de statele europene mai bogate sau cu guverne mai competente. Această categorie primeşte foarte rar plicuri şi, atunci când asta se întâmplă, ele au un conţinut simbolic.

Cei care contestă necesitatea măririi substanţiale a salariilor medicilor uită un lucru foarte important. În prezent, pe piaţa europeană statele se concurează acerb pentru a atrage această categorie profesională înalt calificată. Spre deosebire de profesori sau poliţişti, un medic pregătit în România poate lucra oriunde în Europa.

Suntem aşadar pe o piaţă liberă, iar dacă lucrează în interesul pacienţilor români Guvernul (oricare ar fi el) trebuie să facă tot ce e posibil să-i păstreze în ţară pe cei mai motivaţi şi bine pregătiţi medici dintr-o generaţie. E ceea ce fac deja autorităţile locale din Spania şi Italia, ai căror medici sunt recrutaţi agresiv de spitale din nordul Europei.

Mărirea cu 25% a salariilor medicilor, urmată de măriri consecutive până la dublarea acestora în 2017, este categoric o măsura benefică, mai ales dacă va fi aplicată diferenţiat (cum a explicat corect Moise Guran aici). Personal nu mă interesează dacă această măsură este aplicată de un guvern condus de PSD, PNL sau UNPR, cât timp ea se întâmplă.

Dar dacă nu este dublată de menţinerea ilegală a plicurilor şi de pedepsirea categorică a medicilor care vor continua această practică în ciuda creşterii salariilor lor, suntem doar în faţa unui populism periculos şi a continuării politicilor de sănătate în favoarea unei minorităţi influente, imorale şi fără scrupule.

Guvernul României este pus astăzi în faţa a două opţiuni. Fie să scrie un proiect legislativ bazat pe cele trei condiţii anunţate de Victor Ponta – varianta periculoasă, imorală şi injustă.
 
Fie să continue planul de mărire a salariilor medicilor dublat de pedepsirea categorică a celor care mai iau plicuri. Această ultimă formulă a fost aplicată cu succes chiar în ţara unde s-a inventat ciubucul: Turcia. Acolo plicurile în spitale erau foarte răspândite, dar practica a fost mult diminuată în ultimul deceniu datorită introducerii unui sistem de plată suplimentară a doctorilor în funcţie de performanţă. Salariul mediu oficial al medicilor în Turcia a crescut de la 1200 de dolari în 2003, la 4900 dolari în prezent.

Mă mir că domnul Victor Ponta s-a întors din Turcia doar cu o moschee nouă, dar nu a găsit timp să studieze şi acest model de succes.

Toate datele din acest text provin din următoarele studii:
* The performance of public health-care systems in south-east Europe. Friedrich-Ebert Stiftung Romania. June 2014.
* Bucurestenii si sanatatea. Departamentul de Sociologie, SNSPA. 2013.  
* Informal payments: from gratitude to corruption. Center for Policy Studies, Central European University. February 2013.
* Informal payments in developing and transition countries. International Policy Centre/World Bank. June 2010.
* Health at a Glance, OECD, 2010 si 2013.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


20221 vizualizari

 • +11 (15 voturi)    
  normal ca e in interesu cuiva... (Joi, 20 august 2015, 21:30)

  liviu_ [utilizator]

  si nu al rezidentilor care lucreaza pe 1000 lei si fac garzi gratis...

  "Actul medical „să nu fie condiţionat de medic”" - eu sunt tare curios daca tovasarul doctor plagiator si mincinos sef ponta ne poate explica un caz concret despre cum se poate dovedi asta. ala iti spune din gura ca vrea bani, nu iti cere in scris cu ştampila si semnatura. Asta nu mai vb. ca aceasta legalizare va intipari si mai mult in creierul romanilor ideea ca TREBUIE sa dea ceva la medic.

  „Să fie declarate, aşa încât să fie şi fiscalizate” – asta cred ca e de fapt "cheia" OUG ului. Dam 75% la fraierii de medici (oricum aia cu salarii enorme chiar vvor beneficia pe când rezidentii fix zero) si impozitam spaga cu care bani le si platim marirea salariilor.

  Este o masura aberanta! legalizezi o forma de mita! In ce tara traim?!?!?!

  PS: apropos de coincidente ciudate... pagina Alianta medicilor" de pe facebook a fost atacata...
 • +15 (23 voturi)    
  Minoritatea sunt toti PSD-isti! (Joi, 20 august 2015, 21:33)

  Impotriva prostiei din tara [utilizator]

  Cum poti sa ai 10.000 de euro in conditiile in care spitalele sunt mizerabile, toata lumea sta pe telefon sa-si ia spaga iar banii se duc in buzunarele cui nu merita? Daca mai adaugi inca cateva posturi de profesori, de colaboratori, de sefi si iata ca ajung sa aiba mai mult decat un medic in USA care stie de 10 ori mai mult ca aceste cazaturi de medici spagari. Uitati-va la Astarastoaie ce fata de comunist penal are si aveti intreaga fata a medicinei romanesti. Nu se satura nici cu 30.000 de euro, vor lua spaga in conitnuare desi sunt perimati si depasiti de vremuri. Singura solutie ca sa avem un sistem medical sanatos este privatizarea lui si incheierea de contracte itnre spitale si CASS, intre spitale si medici, cum a spus Basescu. Altfel, va fi aceeasi mizerie cu bani in plus dati degeaba la niste spagari nemernici ce iti vorbesc ca la un sclav cand mergi la ei. Mi-e scarba de medicii romani si de faptul ca sunt mana in mana cu Ponta si haita lui de hoti din PSD si PNL.
 • +2 (6 voturi)    
  Nu... (Joi, 20 august 2015, 21:40)

  Rollo [anonim]

  Nu conteaza cum joaca ci ca-si bate (bat) joc de toti cei care (inca) nu stiu ce inseamna un comunist.
 • +8 (12 voturi)    
  .... (Joi, 20 august 2015, 23:03)

  tirolez [utilizator]

  3 operatii pe saptamana? La Parhon se fac 6 pe zi sau chiar mai multe de catre un chirurg. Ori 5 zile (cred ca nu opereaza in week-end) inseamna minim 30 de operatii pe saptamana. Nu mai zic ca au liste de asteptare de luni de zile. De ce nu aduc si alti medici (sa scoata locuri la rezidentiat) daca sunt atat de suprasolicitati cei 3 medici?
  • +4 (10 voturi)    
   I chirurg face (Vineri, 21 august 2015, 9:43)

   Miagasag [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   6 operatii/zii si are salariu de 3000lei/luna? E bine. E platit cu 25 de lei pt o operatie. Atat e si la mine la coafor un coafat par scurt. Daca include tuns si spalat pretul e 60 lei.Mi se pare corect
   • 0 (0 voturi)    
    Coaforul este privat (Vineri, 21 august 2015, 18:52)

    tanar_pensionar [utilizator] i-a raspuns lui Miagasag

    Si nu platesti practic 10% lunar din salariul brut ( angajat+ angajator ) indiferent ca te coafezi sau nu. Intr-un an salariul pe o luna intreaga merge la sanatate.
 • +5 (9 voturi)    
  Scapă cine poate (Joi, 20 august 2015, 23:27)

  Radu I [utilizator]

  S-ar părea că singura preocupare a domnului Ponta (aflat în fața „potopului”) este, în acest moment, să-și salveze imaginea. Să-și creeze o aură de martir, de Mecena neînțeles, care (ce să vezi?) a fost împiedicat să reverse laptele și mierea promise.
  Să sperăm, totuși, că va birui mintea cea de pe urmă... (a lui Dragnea?)
 • +19 (23 voturi)    
  Denunt! (Vineri, 21 august 2015, 0:23)

  Vlad Tepes [anonim]

  Dl Mixich,

  Va apreciez foarte mult si de aceea am decis sa va raspund la acest articol. Sunt medic rezident la ATI, la SUUB, si vreau sa va spun ca a inceput sa ma enerveze foarte tare fatarnicia celor care s-au erijat in liderii nostrii pe facebook. Eu cred, ca in spatele initiativei, sunt de fapt acesti monstrii sacri ai spitalelor, care au furat si unversitatile si spitalele si care ne dau in cap ori de cate ori vrem sa facem un pas inainte sau sa evoluam.
  Au inceput prin ne obliga sa aderam la grup - initial in numele unui principiu corect - in care eu chiar mai cred, DAR, sa ajungem sa mintim ca nu luam spaga de la pacienti, mi se pare culmea ipocriziei in conditiile in care stim CU TOTII ce se intampla in sectia de ATI a dnei COPACIU de la SUUB ( la mine in sectie adica) si la gineco unde dna CORIU da anestezie ! TOTI TRAIESC DIN ASTA ! Fiecare spital are mercurialul lui ... Fiecare prof are mercurialul lui si favoritii lui... Credeti ca eu voi putea vreodata sa fiu in locul dnei CORIU pentru care tocmai s-a creat un post de sef de sectie la SUUB doar pt ca prof Coriu l-a sunat pe prof Carstoiu ?? Sunteti doctor dl Mixich, va rog sa imi raspundeti cinstit : ce sanse am eu la un pacient daca nu sunt in gratiile sefei mele dna Dr. Copaciu ? Vreti raspunsul meu cinstit ? NICI O SANSA ! Singura mea sansa ar fi sa plec in Germania... Salariu decent ? poate sa il mareasca Banicioiu oricat !! nu voi ajunge sa ocup postul pt ca la concurs mi s-a spus direct ca nu am ce cauta !!! Deci niciuna dintre masurile luate acum nu o sa ne ajute foarte tare pe noi cei care vrem sa facem medicina adevarata in Romania (nu sa traim din banii firmelor de medicamente pt studii clinice) sau cum se mai intampla la noi din cand in cand, cand ne aduna dna sef de sectie, sa ne tina ore in sir de prelegeri despre un anumit tip de medicatie al unei anumite firme : BAYER. Reforma adevarata inseamna sa redam spitalele inapoi medicilor de sub sceptrul MEGAprofesorilor !
  • +11 (13 voturi)    
   corectitudine (Vineri, 21 august 2015, 4:02)

   Vlad [anonim] i-a raspuns lui Vlad Tepes

   Intr-o societate nimic nu functioneaza fara corectitudine.

   Daca lucrurile nu se aranjeaza in directia cinstei, adevarului, grijii, aprecierii fata de semeni se aranjeaza automat in directia cealalta adica a minciunii, a folosirii oamenilor.

   Lucrurile sunt cum sunt si lumea nu realizeaza inca in totalitate ceea ce se intampla si cat de grav e pentru ca ierarhia sociala pe care o mostenim din comunism s-a perpetuat.

   Nu poti sa indrepti societatea daca oamenii nu au fibra morala ci ajungi, asa cum bine se vede, sa legalizezi minciuna, furtul, lipsa de omenie ca cei care o fac sa scape de responsabilitate.

   O societate condusa de oameni fara barometru moral colapseaza.

   Valorile umane se construiesc traindu-le. Nu poti sa te duci cu presul sa te gandesti ca lasa ca apar ele singure asa ... 40 de ani de comunism si-au lasat amprenta asupra oamenilor si ... rezultatul e ca nu si-au dat seama de asta si au mai continuat 25 de ani, cu rezultatele care se vad, adica distrugerea inceata si sigura a societatii si transformarea statului intr-un organism de legalizare a minciunii, practic o continuare a aparatului ideologic comunist.
  • +4 (6 voturi)    
   Raspuns colegului "Vlad Tepes" (Vineri, 21 august 2015, 13:04)

   Uscatu [utilizator] i-a raspuns lui Vlad Tepes

   Stimate coleg:
   - aveti perfect dreptate, stim bine ce se intampla in acel spital;
   - pentru a fi insa credibil, trebuie sa va semnati cu numele real si sa va asumati responsabilitatea opiniei;
   - in lipsa asumarii opiniei, colegii vor considera raspunsul D-voastra ca pe o delatiune;
   - v-ati gandit sa initiati o miscare, o atitudine, o pagina dedicata acestor probleme??
   - intr-adevar, cand vom scapa de Mafia din sistem, lucrurile se vor fi schimbat major: veti putea spera la un post in clinica obtinut prin metode corecte, veti avea demnitatea si respectul cuvenit.
   - cat timp ne vor conduce aceleasi persoane si in clinica, si in UMF, si in CMR si in fruntea celor 30.000 aderenti la grupul de pe Facebook, nu se va schimba nimic in medicina romaneasca.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   • +3 (5 voturi)    
    Daca (Vineri, 21 august 2015, 15:11)

    ionisus [utilizator] i-a raspuns lui Uscatu

    isi spune numele, a doua zi trebuie sa-si caute de lucru, in cel mai fericit caz!
   • 0 (4 voturi)    
    Identificare (Vineri, 21 august 2015, 18:33)

    Vlad Tepes [anonim] i-a raspuns lui Uscatu

    Mi-as spune cu mandrie numele, insa, IONISUS are dreptate!
    As vrea sa mai profesez in spital chiar daca la un nivel mai mic. Chiar tin la tara mea (stiu ca in zilele noastre aceasta remarca suna ciudat) insa nu as vrea sa fiu ``expulzat`` de mai marii domni ai sistemului, asa ca, voi ramane, in continuare, un simplu angajat la SUUB.
    • +1 (3 voturi)    
     Raspuns colegului "Vlad Tepes" (Vineri, 21 august 2015, 18:44)

     Uscatu [utilizator] i-a raspuns lui Vlad Tepes

     Aveti dreptul sa ramaneti anonim insa, in acest caz, nu aveti dreptul de fiti neumltumit de SISTEM.
     Nu-i puteti lasa doar pe altii sa se "bata" pentru interesele D-voastra.
     Puteti citi interviul lui Vlad Mixich de pe hotnews
     http://www.hotnews.ro/stiri-de_profesie_medic_in_romania-15814329-sunt-privit-paria-ortopediei-marius-uscatu-chirurg-reintors-romania.htm
     Cu stima,
     Marius Uscatu
  • +1 (3 voturi)    
   Reforma (Vineri, 21 august 2015, 15:08)

   ionisus [utilizator] i-a raspuns lui Vlad Tepes

   adevarata este sa redati spitalele, pacientilor, pentru care au si fost create.
   Spitalele apartin, de drept pacientilor pentru ca ei platesc taxele nu voi, medicii! Voi doar lucraqti acolo, dar v-ati transformat, peste noapte, in proprietari!
 • +4 (8 voturi)    
  In concluzie. (Vineri, 21 august 2015, 6:27)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  Va urez dragi prieteni forumisti multa sanatate pana la adanci batraneti si sa nu ajungeti niciodata pe mana camatarilor de sanatate.
 • +10 (12 voturi)    
  domnule mixich el gandeste departe (Vineri, 21 august 2015, 7:00)

  Andrei Marc [anonim]

  spre deosebire de dumneavoastra, Victor Ponta gandeste departe. El planuieste legalizarea mitei, cum acum vor primii medicii cadouri, in viitor aceste insecte planuiesc legalizarea generala pe baza egalitatii socialiste, ca sa aiba tot aparatul public dreptul sa primeasca.

  Asta cu legalizarea e o mare prostie, o sa se ajunga la negocieri intre doctor si pacient pe partea financiara, doctorii care pana acum "nu se uitau la tine" daca nu le dadeai ceva, o sa iti ceara direct ceva si o sa iti spuna si suma, fara nici o frica ca pana acum, de fapt nu prea le era lor frica, acum a intrat frica in ei de cand pot fi chemati la DNA.

  Ii inteleg ca au salarii mici, dar odata ce un pacient iti ofera un "cadou" de 10000 de ron, si altul de 1000 de ron, nu mai ai cum sa fii obiectiv.

  Oricum, lui Victor Ponta nu ii pasa de medici, el vrea legalizarea pentru viitor, cand si politicienii spre exemplu ar putea lua valizele legal, fara frica DNA. "A fost un cadou domnule, ca ma place, care e treaba dumneavoastra? Dar cand ia doctorul cadouri nu e trafic de influenta?? Dosar politic!!!!!!!!!!!!!!"
 • +2 (4 voturi)    
  spaga la doctor ! (Vineri, 21 august 2015, 7:08)

  LEC [anonim]

  Stimati Domni
  In primul rand , trebuie sa afirm ca am si trebuie sa avem si sa cultivam un respect social pentru
  toate profesiile si meseriile care tin societatea si lumea in functiune .
  In al doilea rand , fiecare individ activ are un traiect propriu , influentat de factori diversi , sociali, economici , etc, o parte dintre acestia fiind chiar optiuni proprii , facute la un moment dat..
  Pentru societate , este vital ca un numar cat mai mare de indivizi sa se formeze profesional si sa activeze intr-un domeniu pentru care au si vocatie
  Problema cu care ne confruntam este aceea a unei false abordari a ierarhizarii sociale a
  profesiilor ; parerea mea este aceea ca intram pe un teren minat;
  Societatea insasi, prin potentialul ei, atat economic cat si moral, la un moment dat ,
  recunoaste si recompenseaza indivizii .
  Cand se intervine, asa cum se intampla acum cu medicii , ca sa fortam pozitionarea lor undeva si daca se poate, pe primul loc , a medicilor, in ierarhia sociala , cred ca se anuleaza functia naturala a societatii in a recunoate si accepta asa ceva; mai degraba cred ca societatea dezvolta o
  respingere si negare, ca factor de echilibru.
  Intrebare maxima : de ce iau medicii spaga ?
  Nu cred ca din ratiuni economice reale ; mai degraba din vanitate, trufie si egoism.
  Caracterul lor , s-a alterat in timp , din cauza setei de inavutire, profitand de nenorocirile altora.
  Trebuie, neaparat sa facem o distinctie clara intre medicul angajat la stat sau cel din domeniul privat. Cred ca in domeniul privat nu exista spaga.
  Cei angajati la stat, isi asuma acest statut, cu toate consecintele , inclusiv a remuneratiei, pentru ca statul trebuie sa tina functional un mecanism regulator al remuneratiilor, atat cat este societatea capabila la un moment
  • 0 (2 voturi)    
   care societate? (Vineri, 21 august 2015, 10:02)

   cinic [anonim] i-a raspuns lui LEC

   orice grila salariala in orice domeniu este rezultatul intelegerilor OCULTE intre sefii de sindicate, botezate dialog social...
   Interesul sefilor de sindicate este volumul de cotizatii pe care-l gestioneaza
 • +5 (5 voturi)    
  Inca una din plicuri: (Vineri, 21 august 2015, 8:57)

  Luke [utilizator]

  Cei de sus, pe langa plicurile de la pacineti, obtin niste plicuri mai groase de la cei care-si doresc un post sau orice alt beneficiu. Acestia ingroasa plicul ala bine mergand pe principiul ca banii li se vor reintoarce cu varf si indesat din plicuri mai mici. Daca a fost incriminat orice fel de plic se vor gandi de doua ori daca mai merita sa-si faca o gaura in bugetul familiei pentru un post la stat. Legalizarea plicurilor, oricat de fiscalizata, va perpetua aceasta practica ce umfla conturile sefilor de prin spitale/universitati.
  (Nici nu mai vorbesc de toate implicatile cumparari unui post, mentionez doar faptul ca vom avea medici mediocri dar cu posibilitatea de a scoate o suma mare la un moment dat in detrimentul celor care chiar stiu ceva si sunt pasionati.
 • 0 (2 voturi)    
  CNSAS va de conta mai multi bani spitalelor! (Vineri, 21 august 2015, 9:15)

  Plagarus [utilizator]

  Cresterea salarială se adresează exclusiv personalului din spitale (220.000 de salariaţi – din care doar 13500 medici) la care se adăugă şi medicii rezidenţi.
  Contracte mai mari,cu arierate ale spitalelor in crestere pacienti internati mai multi,scaderea contractelor cu furnizorii de medicamente = marea realizare a "dr'' Ponta !
 • +4 (6 voturi)    
  Si.... cum se va proceda ? (Vineri, 21 august 2015, 9:34)

  Cuca [utilizator]

  Trebuie sa fiscalizeze spaga. Deci.... Vor avea doctorii chitantier ? Imi si imaginez cum doctorul scoate din sertar chitantierul, si pixul, si intreaba "Deci ? Cit sa fie contributia dvs ?"

  Si ce se intimpla la sate, unde oamenii obisnuiesc sa se duca la doctor cu cite o gaina, o putina de brinza, o sticla de vin.... Le trece si pe alea pe bon ? Va scrie doctorul "Am primit de la nea Vasile o fleica si un crap frumos si proaspat.'"
  • -1 (3 voturi)    
   procedura (Vineri, 21 august 2015, 10:35)

   ela [anonim] i-a raspuns lui Cuca

   Ar putea fi: chitantier (ca doar au retetar pot sa aiba si chitantier) si registrul de donatii.
   Asta pentru donatiile in bani.
   Donatile in natura nu se pot fiscaliza. Alea asa raman, eventual doar mentionate in registru.

   Cea mai buna varianta ar fi insa COPLATA. Nu asa cum a fost pana acum ci un sistem nou.

   COPLATA nu pentru toti pacientii. Ci doar pentru cei care nu vor sa astepte pe liste pentru tratamente / operatii cronice, cei care vor la doctorul X. si cei care se duc la urgente dar nu sunt urgente.
   COPLATA incasata la caseria spitalului si apoi sa fie impartita intre echipa medicala si spital. Asa spitalul va avea mai multe fonduri pentru medicamente, echipamente, conditii mai bune.

   E clar ca sistemul actual nu permite remunerarea corepunzatoare a doctorilor. Chiar daca s-ar aloca pentru sanatate 8%-10% din PIB in tot cred ca nu e suficient.
   Hai sa nu fim ipocriti si sa recunoastem ca sistemul de sanatate in prezent este sustinut de platile informale ale pacientilor.
   • 0 (0 voturi)    
    Sistemul (Vineri, 21 august 2015, 19:13)

    tanar_pensionar [utilizator] i-a raspuns lui ela

    de sanatate nu inseamna doar lefurile medicilor. Poa'sa aibe dom doctor 10.000 lei salariu, daca dupa operatie pacientul ajunge intr-un salon cu alti zece suferinzi si gandaci colocatari iar toaletele sunt la capatul holurilor nu va fi nici o schimbare in bine.
    La ce-mi foloseste mie ca dom'doctor are salariu decent daca "sistemul spitalicesc" e asa cum e? Bun, ma opereaza mai cu grija ( :D ) si dupa aia?
    Domnule Mixich, cat or fi salariile comparativ cu restul cheltuielilor spitalicesti?
  • -1 (3 voturi)    
   COPLATA (Vineri, 21 august 2015, 10:48)

   ela [anonim] i-a raspuns lui Cuca

   Cei care vorbesc si cer procente de 8%-10% din PIB pentru sanatate cred ca nici nu stiu ce e ala PIB.

   In primul rand Romania in 2014 a avut cheltuieli de 33,8% din PIB (la 31,9% venituri colectate).
   Asta fata de tarile din UE unde care au in jur de 48%.

   Pai intre 48% si 33,8% e diferenta mare.
   Deci noi (Romania) nu colectam la fel de multe taxe ca media tarilor din UE. Pai si atunci cum din cei 33,8% sa dam 8%-10% la sanatate (cum aloca tarile dezvoltate din UE)?

   Media in Europa pentru sanatate e undeva la 6,5% din PIB. Asa ca nu vad , realist vorbind, cum noi Romania am putea sa alocam 8% sau 10%, in conditiile in care noi colecatam taxe numai 31,9% din PIB. Cand o sa colectam si noi taxe 45% din PIB atunci va fi realista o astfel de abordare.

   Pana atunci singura solutie pentru sanatate este COPLATA.
   • 0 (0 voturi)    
    Si cam cat ar trebui sa fie (Vineri, 21 august 2015, 19:16)

    tanar_pensionar [utilizator] i-a raspuns lui ela

    nivelul COPLATEI ca sa acopere gaurile negre din sistemul de sanatate?
 • +1 (3 voturi)    
  cifre RECI va rog (Vineri, 21 august 2015, 9:57)

  cinic [anonim]

  dle Mixich apreciez enorm luciditatea cu care scrieti. As vrea:
  1. sa "acreditati" afirmatia mea ca unui roman ii revin 60 ron lunar de sanatate gratis [volumul contributiilor repartizat la nr de beneficiari]. Cata sanatate gratis vrea pacientul de numai 60 ron?
  2. sa vedem care e raportul medic infirmiere/asistente fata de medici in USA etc? Eu am impresia ca volumul mare de munca apartine "nurselor"
  3. nr de SPITALE per cap de locuitor. Intelg ca in Canada sunt doar 250 spitale la 30 mil locuitori [inclusivi zonele ff putin populate]
 • 0 (4 voturi)    
  nu ii mai jigniti pe medici ! (Vineri, 21 august 2015, 10:24)

  mike_the_hunter [anonim]

  Asa gandeste un bisnitar ca Ponta, un plagiator , un inculpat penal.
  Mariti salariile medicilor in sistemul de stat cat se poate de mult , privatizati masiv spiatelele. Introduceti masiv asigurari de sanatate private. Sanatatea costa multi bani, iar sistemul de sanatate de stat este pagubos ca otelariile de la Galati , de unde se fura pe rupte inainte de a fi privatizat.
  • +1 (3 voturi)    
   o idee buna (Vineri, 21 august 2015, 12:16)

   ena [anonim] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   Dar pana vor schimba din temelii sistemul (ca asta trebuie facut), ce facem noi pacientii?
   Trebuie sa gaseasca solutii aplicabile intr-o luna , doua ca altfel din cei 13.000 de medici care au ramas nu stiu cati mai raman.

   Deci acum avem nevoie de solutii pe termen scurt pentru medici! Nu dupa 1-2 ani cand vor fi majoritatea plecati!
   Nu mai veniti cu aberatii ca sa reformeze sistemul. Asta ia timp (vedeti peste tot in lume ca nu s-a facut intr-o luna asa ceva).
   Trebuie, sigur, dar pe termen mediu si categoric discutiile pe tema asta sa inceapa inca de pe acum.

   Insa va rog , medici, guvernanti, pacienti, veniti cu solutii realiste, aplicabile imediat (pana la sfarsitul anului)!

   Nu cred ca daca ajungem la spital vrem sa ne trezim ca nu gasim nici un doctor acolo!
 • -1 (3 voturi)    
  Ponta joacă interesul hoților. (Vineri, 21 august 2015, 11:12)

  vali47 [utilizator]

  Numai măsuri de favorizare a hoției și scoatere de sub incidența legii a infractorilor.Asta a făcut și a promovat încontinuu Ponta.Legalizarea și impozitarea ciubucului,legalizarea mitei în spitale,probabil,în curând și pentru profesori și polițiști,parlamentari și alții abonați la câștiguri necinstite.Un borfaș ordinar!
 • -2 (2 voturi)    
  Donatii (Vineri, 21 august 2015, 12:06)

  Adrian [anonim]

  Inalta curte a descis foarte bine cum e cu conditionare. Parerea mea este ca intotdeauna pacientul se va simti conditionat. El da pentru ca trebuie si nu stie de ce trebuie.

  Poate ca introducerea unui sistem donativ in spitale ar rezolva intr-o oarecare masura problema plicurilor atat pentru pacienti cat si pentru medici sau stat.

  Inainte, in timpul, sau dupa actul medical, pacientul se duce la un ghiseu din incinta spitalului unde doneaza o suma mentionand medicul care l-a tratat. Mai departe e treaba spitalului.
 • -1 (1 vot)    
  spaga pe chitanta !! (Vineri, 21 august 2015, 14:28)

  LEC [anonim]

  Daca sau spaga unui medic , si primesc o chitanta,
  ar trebui sa beneficiez de o deducere la taxe/impozite platite statului , ca circuitul banilor sa se inchida sanatos !
 • +2 (2 voturi)    
  Acesta este adevărul ! (Vineri, 21 august 2015, 14:35)

  danut [anonim]

  De ce vor guvernanții să mențină șpăgile și nu vor nici în ruptul capului să mărească salariile medicilor, profesorilor, funcționarilor ??? ȘTIAȚI CĂ ??? Spaga este o "mostenire" comunistă". Fenomenul ţine de instaurarea în România a comunismului şi este direct legat de naţionalizarea spitalelor şi a cabinetelor medicale. Fenomenul „plăţilor pe sub masă“ a fost urmarea aşteptată de conducătorii comunişti a aplicării „Directivelor de bază ale NKVD pentru ţările din orbita sovietică; Moscova 2.6.1947; Strict Secret; nr. K-AA/CC 113, Indicaţia KN/003/47“, directive găsite, după perioada revoluţiilor din 1989, în Polonia. Aceste directive reprezintă voinţa politică a URSS de a minimaliza o categorie de intelectuali de care puterea comunistă s-a temut peste tot, începând cu URSS, unde au avut loc represiuni ale NKVD împotriva medicilor. La art. 9 al acestor directive se scria: „Se va urmări ca funcţionarii de stat să aibă retribuţii mici. Aceasta se referă îndeosebi la sfera sănătăţii, justiţiei, culturii…“. Urmarea? Populaţia a oferit medicilor „un cadou“ suplimentar salariului de mizerie oferit de stat. Securitatea controla aceste „plăţi“. Dacă careva din elita medicală „ridica capul“ sau devenea indezirabil, şantajul cu „luarea de mită“ era imediat pus în aplicare (Pereţianu, lucrare nepublicată)." http://www.viata-medicala.ro/*articleID_9617-dArt.html
 • 0 (2 voturi)    
  idei imature (Vineri, 21 august 2015, 15:07)

  ticu [anonim]

  Povara unui sistem de sanatate subfinantat este legal pusa pe umerii pacientilor.
  Tu poanta nu scoti din buzunar ca te-or fi operat turcii de pomana. La fel si basitu.
  Votati legi pentru buzunarele voastre!
 • +3 (3 voturi)    
  Analiza un pic cam detaliata, d-le Mixich (Vineri, 21 august 2015, 16:34)

  Radu_B [utilizator]

  Ar trebui sa facem cativa pasi inapoi totusi (back to big picture) si sa recunoastem ca:
  - managementul prost al sanatatii e buba, nu salariile. Salariile sunt urmarea. Modul in care este cheltuit banul public si modul in care este organizat sistemul de sanatate in Romania sunt radacina problemei. Legalizarea spagii este doar marturia Guvernului privind impotenta lui ca administrator al Sistemului Public de Sanatate
  - marirea salariilor / legalizarea spagii nu rezolva NIMIC din problemele grave ale accesului cetatenilor la servicii de sanatate de calitate: medicii vor fi mai bine platiti, dar o sa te vindece sau te omoara ? paturi curate de unde ? medicamente tot de acasa ? pt ceva mai complicat de apendicita tot 450 KM pana la Bucuresti ? Daca toti dau spaga sa primeasca un pat mai bun, se face licitatie ? cum ajunge spaga la managerul spitalului sa creasca nr de paturi ?
  - marirea salariilor nu e normal sa se faca in bloc. Trebuie MUSAI incluse criterii de competenta si performanta. Nici n-are sens sa discutam de ce ...

  Reforma. Asigurari de Sanatate private. Management orientat pe performanta. Concurenta libera cu privatii. Sa vezi atunci cum se gasesc bani si ai medici motivati, gata sa ramana in tara si sa munceasca pe bune.
  • 0 (0 voturi)    
   Concurenta libera? (Vineri, 21 august 2015, 19:21)

   tanar_pensionar [utilizator] i-a raspuns lui Radu_B

   Pai tocmai scria mai sus un medic ca nici in cadrul aceluiasi spital nu poate fi vorba de asa ceva. Si dvs. spuneti de performante si competenta?
 • 0 (0 voturi)    
  simplu (Vineri, 21 august 2015, 17:01)

  bubalacap [utilizator]

  Ce dilema pe guvernanti si mai ales pe noi .... comentacii!!!
  Unii medicii nu vor sa fie functionari publici pentru ca:
  1. au cabinete medicale si deturneaza pacientii din spitale catre cabinetele lor. Pe bani, binenteles.
  2. functionarul public nu are voie sa lucreze suplimentar, in acelasi domeniu in care lucreaza ca bugetar.
  3. functionarul public care ia spaga poate fi incadrat la coruptie.
  Cat priveste marirea salariilor, in loc sa se micsoreze ecartul intre rezidenti si ,,consacrati,, el se va mentine.
  De ce nu Ponta nu rupe pisica in doua:
  1. Domnii profesori sa ramana la cabinetele medicale si la catedrele lor scumpe, adica in sistemul privat, iar la stat sa faca loc la rezidenti, acestia fiind viitorul in spitalele romanesti.
  2. Modificarea legislatiei, asa incat pentru coruptie sa ia de la 12 ani in sus. Asta pentru ca ma gandesc ca si altii vor mai multi bani pe motivul ca sunt nevoiti sa accepte mita ca alternativa la rotunjirea veniturilor.
  Acum va astept cu voturi ,,cu deștul jos,, .....
  • +1 (1 vot)    
   Raspuns (Vineri, 21 august 2015, 22:08)

   Barbu [anonim] i-a raspuns lui bubalacap

   Functionarul public,cind merge acasa nu mai are grija (pacientului),nici nu plateste malpraxis.Nici nu incata 12 ani. Nu-i mai comparati cu medicii,ca e penibil !
 • 0 (0 voturi)    
  GALAXIA PONTA - PLICUL FISCALIZAT (Vineri, 21 august 2015, 19:39)

  GheorgheSilvestrovici1 [anonim]

  Numai GALAXIA PONTA putea născoci o găselniţă unică în lume pentru medicii români - PLICUL FISCALIZAT ! N- am nevoie de plicul cu bani. DE CE SĂ MAI PLĂTESCĂ PACIENTUL ASIGURAT BANI ÎN PLUS PENTRU O ASISTENŢĂ MEDICALĂ PE CARE DEJA A PLĂTIT-O PRIN ASIGURARE ? Nu fac grevă numai pentru bani. Vrem în primul rând condiţii de îngrijire civilizate şi europene pentru bolnavi. Un salariu decent ceream acum 15 - 25 de ani. Acum cerem salarii europene pentru competenţă medicală europeană pe care o putem oferi aici în ţară. Dacă e vorba numai de bani, oricând putem pleca în Europa sau în lume. Şi în anul 2015 România se situează printre ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte alocarea procentuală din PIB sănătăţii: 4% în condiţiile unei medii europene de 6,5%.
  Prin faptul că au menţinut acelaşi nivel de buget de 4% din PIB pentru sănătate timp de 20 de ani, guvernanţii au demonstrat mult DISPREŢ, BBATJOCURĂ ŞI NESIMŢIRE faţă de sănătatea oamenilor. Aici este vorba de un sistem politic CORUPT, CARE ŞI-A BĂTUT JOC DE NOI TOŢI. De ţăranii agricultori, de profesori şi învăţători, de pensionari, de pacienţi. Faptul că există medici care cer şi primesc bani, trebuie pedepsit de lege. Eu răspund de faptele mele, nu pot fi incriminat pentru potlogăriile şi infracţiunile altora. Nu poate fi judecată şi condamnată o întreagă categorie profesională, pentru grupul de medici care primesc sau cer bani pentru actul medical.
  Medicii nu au nevoie de şpagă, atenţii, coplăţi suplimentare din partea pacienţilor. Medicii vor salarii decente la un nivel european, conform pregătirii lor, potrivit competenţei lor. Nu dorim să avem colegi care primesc şpagi. Un medic care primeşte PLICUL FISCALIZAT, oricând va fi umilit şi şantajat de celelalte grupuri profesionale. Cum vine asta, statul LEGALIZEAZĂ INFRACŢIUNEA DE MITĂ ŞI O NUMEŞTE PLIC FISCALIZAT ? NE RÂD ŞI CURCILE ! De ce să nu primească plicuri fiscalizate TOŢI SALARIAŢII ? Când facem piaţa să fim recunoscători pentru buna servire tot cu P
 • +1 (1 vot)    
  comentariu (Vineri, 21 august 2015, 23:35)

  victor spinu [anonim]

  domnule mixich , ca medic am incetat de mult sa imi pledez cauza. nu are niciun rost. ma intreb insa daca sinteti constient ca de abia acum incepe cu adevarat criza in sistem. o categorie profesionala criminalizata, ura pacientilor , asteptari nerealiste si credinta ca asistenta medicala nu poate fi decit gratuita fiind , evident , expresia obligatorie a altruismului medicilor, sint elementele ,, furtunii perfecte''. spre deosebire de dumneavoastra nu cred nici in mariri de salariu si cu atit mai putin in spagi ,, fiscalizate''
 • +1 (1 vot)    
  GALAXIA PONTA - PLICUL FISCALIZAT (Sâmbătă, 22 august 2015, 8:52)

  GheorgheSilvestrovici1 [anonim]

  Când facem piaţa să fim recunoscători pentru buna servire tot cu PLICUL FISCALIZAT ! Cultura şpăgii pe plaiurile mioritice, seamănă cu cultura hoţiilor, cu cultura lenei şi a muncii de mântuială, cu cultura ţepelor şi escrocheriilor, cu cultura violului, cu cultura demagogiei deşănţate şi a corupţiei politicienilor corupţi, cu cultura bădărăniilor şi a comportamentelor nesimţite, cu cultura violenţei şi agresivităţii psihopaţilor, cu cultura cerşetoriei agresive, cu cultura mizeriei şi a nesimţirii faţă de mediul în care locuim.
  TREBUIE SĂ FACEM CURĂŢENIE ÎN SOCIETATEA ROMÂNEASCĂ ! NOI TOŢI ! NU NUMAI JUSTIŢIA ŞI PARCHETUL !
 • +1 (1 vot)    
  De ce Israel ? (Sâmbătă, 22 august 2015, 10:13)

  Sile [anonim]

  Buna ziua dle Mixich,

  O intrebare: legat de politistul decedat czre trebuia transportat in ... Israel ????

  Ce se ascunde in spatele acestei smecherii ? O clinica cu doctori scoliti in Romania care interveneau gratis ? O promisiune de contracte ulterioare ? Daca in Ro nu se poate la Viena nu era suficient ?

  Numai genunchiul se poate repara la Istanbul ? Un brav politist pina la urma decedat in misiune nu putea fi ingrijit la Istanbul ?

  Din gura acestui sindicalist Surugiu ni s-a spus "trebuia sa-i facem pasaport" - militienii vorbesc tot ca inainte de 89, cand nu "ti se dadea pasaport" tot de specimene ca acest surugiu. Pt un transport in coma ASTA era grija ? Sa-i "faca" pasaport ?
 • 0 (0 voturi)    
  Dentisti criminali (Sâmbătă, 22 august 2015, 14:55)

  Ela [anonim]

  Stiati ca medicii dentisti iti strica dantura cu intentie ca sa te aduca din nou la el sau la altul, banii tot vin, ca sa iti ia din ce in ce mai multi bani?
  Cum iti strica ditii
  1. cand iti pune o plomba, iti subtiaza maseaua ca sa fie sigur ca intr-un an-doi se fractureaza si trebuie o coroana
  2. iti lasa o mica cariuta sub plomba care evolueaza in timp
  3.iti pune pivot in dinte fc acesta sub presiunea masticatiei rupe radacina dintelui si nici sa il mai scoti intreg nu mai poti dupa ceea
  3. folosesc lampa cu ultravioleta ( cica altfel nu se lipeste plomba) ceea ce afecteaza smaltul dintilor sanatosi
  4. amesteca in aliajul plombei, substante care "usuca" dentina ceea ce provoaca slabirea si fracturarea dintelui
  5. folosesc substante toxice la opturatia de canal care dau infectii nu numai la dintele respectiv ci si la cei sanatosi din jur.....

  Acesti medici nu sunt exceptiile, ci constituie grosul dentistilor, mafia, care fac tot ce se poate sa iti distruga dantura ca sa iti ia cat mai multi bani prin solutii invazive si complicate! Si fiindca zvonul despre aceste practici criminale s-a raspandit, te pun, mai nou, sa semnezi niste hartii ca ti-au spus riscurilor care pot aparea dupa interventie.....

  Medicii din Romania nu mai pot fi numiti medici, ci mafia organizata, iar guvernul vrea sa o legalizeze!
  • 0 (0 voturi)    
   Plauzibil? (Sâmbătă, 22 august 2015, 19:14)

   Hohey [utilizator] i-a raspuns lui Ela

   La cite se intimpla in RO este plauzibil scenariul de mai sus. Ar exista si reversul medaliei, dentistii buni si cinstiti sa aiba din ce in ce mai multi clienti...
 • 0 (0 voturi)    
  Nu stiu de ce se dezbate ineptia lui Ponta (Sâmbătă, 22 august 2015, 23:11)

  bigbrother [utilizator]

  Orice roman din tara asta stie ca acele trei conditii NU au cum sa fie puse in practica. Gestul lui Ponta este unul populist, fara logica, fara vreo sansa de aplicare, un gest al unui roman "mandru" ca s-a operat in Turcia.

  Problema este insa mult mai grava, individul asta e dispus sa faca ORICE pentru a ramane in functie. Daca asta implica sa creasca salariile medicilor, fie! Profesorii? Sigur, se poate! Politistii? Sigur, mai taiem din investiile si asa inexistente. ORICE PENTRU CIOLAN!

  Vor urma deci o serie de actiuni care sa-l mentina in functie, care sa-i dea o sansa sa ramana la putere, actiuni care pe termen lung vor face mult rau. Ramane de vazut daca Dragnea va accepta acest joc, sincer nu-l vad pe Ponta apucand iarna ca PM.

  Dar mai ales, ma astept ca TOTI medicii sa reactioneze in consecinta nu doar pe Facebook ci mai ales in realitate. Iar noi, pacientii, ar trebui sa intelegem ca plicul nu este o solutie nici pentru doctor nici pentru noi, ci mai mult rau facem perpetuand aceasta situatie.

  Trebuie sa intelegem ca doctorii sunt oameni care presteaza o munca pentru care trebuie platiti cu un salariu, nu cu acele atentii primite, si ca au drepturi precum si obligatii. N-ar strica sa ne stim si noi ca pacienti, drepturile, multe cazuri sunt de-a dreptul penale si unii doctori chiar merita sa infunde puscaria.
 • +2 (2 voturi)    
  legalizare spaga (Duminică, 23 august 2015, 14:03)

  florin [anonim]

  Buna ziua
  Sunt medic in Franta.
  Aici spaga e legalizata de multi ani si nu e rau sistemul.
  La spitalele de stat medicii au dreptul 20% din timp sa faca consultatii sau operatii in sistem privat ( pacientul plateste direct medicul cu chitanta inainte de efectuarea actului, iar medicul plateste spitalui pt ca afolosit infrastructura cam 15% din incasari)
  In sistemul privat exista 2 sectoare;medicii care au dreptul sa fie in sectorul 2 pot cere de la pacienti bani in plus pt consultatii/operatii ; aceste plati ale pacientilor sunt acoperite partial de asiguraile obligatorii sau private de sanatate.
  Cred ca trebuie astfel legalizata spaga si in Ro, nu e mare lucru sa dai 16% impozit, eu in Franta raman de fapt cu jumatate din bani din cauza fiscalitatii excesive
  In ceea ce priveste salariul, e normal sa fie marit, dar e normal ca medicul sa faca performanta( sa consulte la spital nu doar sa faca o operatie cand are chef si apoi sa fuga la cabinetul privat la ora 13).
  In Franta 40% din operatii se fac cu spitalizare de zi ,a sta inseamna tehnica moderna amedicului, confort pt pacient si economii pt sistemul de sanatate.
  In Ro se interneaza inca oamenii sa-si faca analize, nu sepoate continua asa
  Florin C
 • 0 (0 voturi)    
  sanatatea - componenta a sigurantei nationale (Duminică, 23 august 2015, 18:45)

  ion burca [anonim]

  O optiune interesanta vezi -
  http://www.agoramed.umfiasi.ro/prof-dr-constantin-ciuce-viitor-pentru-romania-educatia-si-sanatatea-componente-ale-sigurantei-nationale/ -


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by