Un birou al Aliantei Nord-Atlantice se va deschide in aceasta toamna la Chisinau, in vederea sprijinirii integrarii euroatlantice a Republicii Moldova si realizarea interoperabilitatii armatei de peste Prut cu cea a fortelor aliate, a anuntat joi ministrul roman al Apararii, Mircea Dusa, dupa intalnirea de la sediul ministerului cu omologul sau din Republica Moldova, Anatol Salaru, transmite Agerpres.

Ministrul Mircea Dusa a facut marti o vizita la Deveselu si s-a intalnit cu comandantul american, capitanul William Garren (dreapta)Foto: Facebook / Naval Support Facility Deveselu

Potrivit lui Dusa, ulterior se va infiinta si un batalion mixt romano-moldovean de mentinere a pacii.

Ministrul a precizat ca Romania va avea un reprezentant la acest birou si cinci sau sase specialisti militari-consilieri, ce vor fi detasati la Chisinau pentru a oferi sprijin in adaptarea legislatiei si documentelor militare de planificare si structurare a armatei la standardele NATO si UE.

"Acest birou, unde vor activa specialisti militari din mai multe state, inclusiv din Romania, va avea menirea de a pregati integrarea pe standarde NATO si a activitatii de restructurare a armatei Republicii Moldova in acest sens. Sper ca acest lucru sa se intample foarte repede. Biroul se va deschide si sper ca in septembrie - octombrie sa devina functional si ca noi vom fi un real sprijin al MApN din Republica Moldova in elaborarea acestor documente. (...) Demersurile pe care le facem sunt de a sprijini drumul euroatlantic al Republicii Moldova. (...) Moldova este un stat partener al NATO si e important sa infiintam si un batalion mixt romano-moldovean de mentinere a pacii, care va avea sediul la Iasi", a declarat ministrul Dusa.

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, s-a intalnit joi cu omologul sau din Republica Moldova, Anatol Salaru, pe agenda de discutii figurand situatia de securitate din zona ca urmare a crizei din Ucraina, precum si cooperarea bilaterala dintre ministerele Apararii din cele doua tari.