Sentinta in cazul celor sapte tineri din judetul Vaslui condamnati la pedepse cuprinse intre cinci ani si opt luni si opt ani si patru luni pentru viol si sechestrare a fost contestata, miercuri dupa-amiaza, de catre avocatul victimei, atat pe latura civila, cat si pe cea penala, informeaza Mediafax.

Avocatul tinerei din judetul Vaslui care, in noiembrie anul trecut, a fost violata de sapte tineri a facut apel impotriva hotararii Judecatoriei Vaslui, prin care agresorii au fost condamnati la pedepse cuprinse intre cinci ani si opt luni si opt ani si patru luni.

Avocatul Mioara Donosa sustine ca a recurs la calea de atac a sentintei intrucat aceasta este considerata prea mica de catre clienta sa, pentru suferinta prin care a trecut.

De altfel, avocatul Mioara Donosa a contestat pedeapsa atat pe latura penala, cat si pe cea civila, in conditiile in care instanta a acordat despagubiri, constand in daune morale, in suma de 50.000 de lei, cu 20.000 de lei mai putin fata de cat a solicitat fata in instanta.

"Pedepsele stabilite de instanta pentru cei sapte inculpati sunt considerate prea mici de catre clienta mea, pentru ce a suferit, si nu pe masura faptelor. In plus, acestea nu trebuiau diferentiate, chiar daca trei dintre indivizi si-au recunoscut vina. Prin atitudinea lor ulterioara, nu au dovedit ca regreta fapta, ci, dimpotriva, au avut un comportament sfidator la adresa victimei", a declarat miercuri pentru Mediafax avocatul Mioara Donosa.

Depus la Judecatoria Vaslui, apelul formulat la sentinta data de instanta de fond in cazul celor sapte tineri se va judeca la Curtea de Apel Iasi, la un termen ce va fi stabilit de catre instanta ieseana. Sentinta data de Curtea de Apel Iasi va fi una definitiva.

Cei sapte tineri acuzati ca au violat o fata de 18 ani au fost condamnati, luni, de Judecatoria Vaslui, la pedepse cuprinse intre cinci ani si opt luni si opt ani si patru luni de inchisoare, precum si la plata unor daune morale de 50.000 de lei catre tanara, decizia instantei nefiind insa definitiva.

Astfel, cea mai mare pedeapsa a primit-o Ovidiu Silviu Burada, cel care a racolat-o pe fata de 18 ani din statia de autobuz din municipiul Vaslui. El a fost condamnat la sapte ani de inchisoare pentru viol in forma agravanta si patru ani pentru lipsire de libertate in mod ilegal, astfel ca va executa pedeapsa cea mai grea, de sapte ani, cu un spor de un an si patru luni, rezultand opt ani si patru luni de inchisoare.

Paul Andrei Burlacu, Silviu Avadanei si Petrica Ionut Bolboceanu au fost condamnati la sase ani de inchisoare pentru viol in forma agravanta si trei ani pentru lipsire de libertate in mod ilegal, astfel ca se aplica pedeapsa cea mai grea, de sase ani, cu un spor de un an, astfel ca vor avea de executat sapte ani de inchisoare.

Ionut Boicu, Alin Rotaru si Ioan Surleac, care au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei, au primit cele mai mici pedepse, adica 5 ani de inchisoare pentru viol in forma agravanta si doi ani pentru lipsire de libertate, rezultand o pedeapsa de cinci ani si opt luni de inchisoare.

Cei sapte tineri nu au fost prezenti in sala de judecata, insa instanta a decis inlocuirea controlului judiciar in cazul lor cu masura arestarii preventive pentru 30 de zile. Astfel, cei sapte au fost ridicati de la locuintele lor, luni dupa-amiaza, de catre politisti si dusi in arestul Politiei.

Marti, ei au fost transferati din arestul Politiei la Penitenciarul Vaslui, unde, in urmatoarele 21 de zile, vor fi in carantina.

Decizia Judecatoriei Vaslui nu este definitiva.

In urma sentintei, Politia Judeteana Vaslui a sporit masurile de ordine si siguranta publica in localitatea Valeni, acolo unde au domiciliul cei sapte tineri condamnati, precum si in localitatea Muntenii de Sus, satul in care locuieste familia victimei, pentru a evita eventuale conflicte intre localnici. Tanara originara din Muntenii de Sus locuieste la Vaslui, intrucat a fost eleva la Liceul "Ion Mincu", iar acum sustine examenul de bacalaureat.

Cei sapte tineri, cu varste cuprinse intre 18 si 27 de ani, din localitatea vasluiana Valeni, au fost judecati sub control judiciar, fiind acuzati ca au sechestrat si violat, timp de mai multe ore, in noiembrie 2014, o fata de 18 ani, care ulterior a fost transportata la spital. Potrivit cercetarilor facute de catre anchetatori, adolescenta a fost abuzata sexual in doua randuri, in aceeasi seara, de catre cei sapte tineri.

Retinuti initial de catre politisti, cei sapte tineri au fost arestati preventiv de Judecatoria Vaslui la trei zile dupa viol. La inceputul lunii aprilie, aceeasi instanta a decis eliberarea, pe rand, din arest a celor sapte vasluieni acuzati de viol, fiind plasati in arest la domiciliu. In 19 iunie, Judecatoria Vaslui a inlocuit masura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar in cazul celor sapte. Prin acea decizie, instanta i-a obligat pe acestia sa se prezinte la IPJ Vaslui in zilele stabilite prin programul de supraveghere.