Alianta Medicilor este categoric impotriva legalizarii spagii, mitei, “plicului” sau “atentiei” date de catre pacient medicului, se arata intr-un comunicat de miercuri al acestui grup de pe Facebook.

SpagaFoto: Agerpres

"Practica aceasta neavenita nu are ce cauta intr-un sistem medical modern, fiind degradanta atat pentru medic cat si pentru pacient. In plus, pacientilor deja li se percepe din salariu o taxa pentru sanatate deci, prin legalizarea acestei mite, politicienii vor sa-i faca pe pacienti sa plateasca de doua ori pentru aceleasi servicii medicale", spune Alianta medicilor pe site-ul de socializare.

"Ca medici dorim sa ne petrecem timpul cu pacientii vorbind despre ce solutii si tratamente exista la problemele lor, nu sa facem negocieri financiare. Daca o astfel de lege aberanta trece, inseamna ca vom avea in spitale un Ghid de buna practica cum sa dai si sa primesti mita legal", spun medicii din grupul de pe Facebook ce se bucura de peste 7.000 de like-uri.

Potrivit acestora, bani exista in sistemul de sanatate, insa sunt administrati deficitar de oameni numiti politic carora nu le pasa nici de medici si nici de soarta pacientilor.

Alianta Medicilor militeaza pentru modernizarea sistemului medical din Romania, care implica administrarea enormului buget de sanatate intr-un mod profesionist astfel incat sa existe bani si pentru salariile medicilor si pentru dotarile din spitale ca sa putem efectua un act medical de calitate pentru toti pacientii nostri, mai transmite sursa citata.

Salariile tuturor angajatilor din sistemul public de sanatate vor fi majorate cu 25% de la 1 octombrie, a anuntat, marti, premierul Victor Ponta, la finalul discutiilor cu reprezentantii sindicatelor, precizand ca acest lucru se va face printr-o ordonanta de urgenta care va fi discutata in sedinta Guvernului de saptamana viitoare.

Premierul a mai anuntat ca Guvernul va propune un proiect de lege care sa legalizeze spagile pentru doctori, care vor fi legale daca vor indeplini trei conditii: plata sa nu fie conditionata de medic, plata sa se faca dupa incheierea actului medical si plata sa fie declarata, asa incat sa fie si fiscalizate.