Persoanele care realizeaza concomitent venituri supuse impozitului din mai multe activitati vor beneficia de concediu si de indemnizatia pentru cresterea copilului pe baza documentelor care dovedesc suspendarea a cel putin uneia dintre activitati, potrivit unei Hotarari aprobate miercuri de Guvern. De asemenea, actul normativ prevede ca, in perioada concediului pentru ingrijirea copilului, persoana care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului poate realiza venituri supuse impozitului pana la limita de 3.000 de lei anual prin desfasurarea efectiva a unei activitati, cu conditia ca activitatea care a stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie sa ramana intrerupta/suspendata.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de Guvern, Hotararea aprobata miercuri modifica si completeaza normele metodologice de aplicare a OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

De asemenea, aceasta stipuleaza explicit conditiile in care parintii care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului pot realiza, concomitent, venituri supuse impozitarii de pana la 3.000 de lei anual, limita stabilita prin Legea 126/2014 (pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea recuperarii debitelor inregistrate cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului).

Astfel, in perioada concediului pentru ingrijirea copilului, persoana care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului poate realiza venituri supuse impozitului pana la limita de 3.000 de lei anual prin desfasurarea efectiva a unei activitati, cu conditia ca activitatea care a stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie sa ramana intrerupta/suspendata. In situatia in care ambii parinti solicita succesiv dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, limita de venituri de 3.000 de lei pe care o pot realiza anual concomitent cu primirea indemnizatiei, se aplica fiecaruia, in functie de optiunea de concediu, precizeaza comunicatul Executivului.

Persoanele care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului, in cazul in care depasesc limita veniturilor anuale de 3.000 de lei obtinute ca urmare a desfasurarii unor activitati, au obligatia sa depuna la primarie o notificare in acest sens, care va fi transmisa agentiei teritoriale, iar aceasta va verifica respectarea limitei de venituri. In cazul in care persoanele care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului realizeaza venituri peste limita de 3.000 de lei anual, indemnizatia pentru cresterea copilului se considera a fi acordata necuvenit si se recupereaza in conditiile legii.

Un alt element de noutate adus de Hotararea de Guvern, precizeaza comunicatul, consta in faptul ca in cazul in care apare o situatie de natura sa genereze un nou drept, la stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului vor fi luate in considerare si veniturile realizate pe perioada concediului de ingrijire a copilului in limita a 3.000 de lei anual.