De opt luni de zile, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie intarzie redactarea motivarii prin care au fost condamnati la cate 15 ani de inchisoare generalii (r) Victor Stanculescu si Mihai Chitac, in procesul Revolutiei de la Timisoara. Ministerul Apararii a facut recurs imediat dupa sentinta din 3 aprilie, dar aceasta nu se poate judeca din cauza ca lipseste motivarea Inaltei Curti. Intre timp, cei doi generali se bucura in continuare de libertate.

Mihai Chitac a facut si el recurs la condamnarea de 15 ani, insa procesul nu se poate judeca la Completul de 9 fara motivarea sentintei.

Parte responsabila civilmente este si Ministerul Apararii Nationale (MApN). “Am facut recurs dar nu am fost citati pana in acest moment. Nu avem posibilitatea de a face presiuni pentru a grabi motivarea sentintei, deoarece s-ar interpreta altfel”, ne-a declarat Andreea Dumitru, purtatorul de cuvant al ministerului.

Judecatoarea Madalina Buta de la ICCJ spune ca dureaza asa mult deoarece “este un proces complex si motivarea nu poate fi scrisa pe doua pagini”.

Cei doi generali au mai fost condamanti in iulie 1999 , la cate 15 ani de inchisoare. La momentul respectiv, fostul procuror general al Romaniei, Joita Tanase a promovat recurs in anulare dupa ce generalii i-au adresat memorii in care sustineau ca pedepsele primite sunt netemeinice.

Generalii Victor Stanculescu si Mihai Chitac au fost condamnati la data de 3 aprilie la cate 15 ani de inchisoare, fiind acuzati de savarasirea infractiunilor de “omor deosebit de grav” si “tentativa de omor”. In perioada 17 - 21 decembrie 1989, la Timisoara au fost ucisi 73 de protestatari. Dupa 17 ani, cei doi generali sint inca in liberatate.

Ca si in alte cazuri, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie intirzie nepermis de mult redactarea motivarilor, intirzind astfel procesele. Un alt exemplu este cazul Bancii Internationale a Religiilor, in care motivarea a intirziat sase luni. Si in dosarele recent retrimise procurorilor DNA judecatorii nu se grabesc cu motivatiile.