Statele Unite au informat Guvernul turc ca misiunea unitatilor de rachete Patriot din Turcia, care se incheie in octombrie, nu va fi prelungita, relateaza publicatia turca Hurriyet, citata de Mediafax.

Sistemele "Patriot vor fi aduse in Statele Unite pentru operatiuni critice de modernizare, care vor asigura ca forta de aparare antiracheta a SUA va fi capabila sa contracareze amenintarile globale care evolueaza si sa protejeze aliatii si partenerii - inclusiv Turcia", se arata intr-un comunicat comun al Guvernelor american si turc.

Comunicatul noteaza ca navele Aegis ale Fortelor navale americane vor ramane in estul Marii Mediterane.

Anuntul Statelor Unite a venit dupa ce Germania a informat sambata ca isi va retrage bateriile de rachete Patriot si soldatii mobilizati in sud-estul Turciei.

Ministerul german al Apararii a precizat ca cei 250 de soldati germani si doua sisteme de rachete Patriot stationate la frontiera sudica a Turciei, pentru a contribui la apararea aliatului din cadrul NATO in fata violentelor din tara vecina Siria, vor parasi teritoriul turc inainte de incheierea mandatului la 31 ianuarie 2016.