Festivalul International de Film "Anonimul" are loc in Delta, de luni pana duminica viitoare, si cuprinde selectia 'Romanian Off' - in care sunt selectate productii premiate in 2015, precum "Comoara" de Corneliu Porumboiu -, o prezentare despre conectarea la natura de Teodor Frolu, dar si clasica sa competitie. Premiile vor fi acordate in urma votului publicului din Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii.

Dupa ce anul trecut, in mod exceptional, "Anonimul" s-a desfasurat la Bucuresti, festivalul revine, anul acesta, in mica localitate de la Dunare, scrie Agerpres.

Anul acesta, scurtmetrajele romanesti si cele straine concureaza in sectiuni diferite, pentru prima data, a explicat selectionerul categoriei 'scurtmetraj', Irina Margareta Nistor, intr-o conferinta de presa, care a avut loc vineri la Bucuresti.

In competitia de lungmetraj, realizata de Ludmila Cvikova, se regasesc titluri precum 'Body' de Malgorzata Szumowska - artista care a primit, alaturi de Radu Jude, Ursul de Argint la Berlinala 2015 - si 'Lumea e a mea' de Nicolae Constantin Tanase.

Festivalul va fi deschis luni cu proiectia filmului 'Homarul' de Yorgos Lanthimos, care a primit Premiul Juriului la Cannes 2015. In a doua zi de festival, Teodor Frolu, vicepresedintele Asociatiei 'Ivan Patzaichin - Mila 23', va sustine prezentarea 'Reconectat la natura', urmata de o dezbatere. In cadrul festivalului vor avea loc concerte, in campingul din Sfantu Gheorghe. Printre artistii care vor canta pentru publicul din Delta se numara Plurabelle, Gojira, Jul Baldovin si Robin and the Backstabbers.

La sectiunea 'Romanian Off', ce prezinta productii autohtone, alaturi de 'Comoara' si 'Aferim!' vor mai fi prezentate 'Bucuresti Nonstop' si 'Youtube Bazaar' - ambele de Dan Chisu -, 'Vera' de Dorian Boguta, 'Chuck Norris vs Communism' de Ilinca Calugareanu si 'De ce eu?' de Tudor Giurgiu. Dan Chisu va prezenta, la festival, cateva minute din noul sau film, care este in productie: 'Aniversarea' (titlu de lucru).

Festivalul gazduieste si clasica sectiune dedicata actorilor care au decis sa regizeze filme. Anul acesta, vor fi prezentate filme precum 'Respire' de Melanie Laurent si 'La mano visible' de Gael Garcia Bernal. Directoarea festivalului, Miruna Berescu, a declarat, in conferinta de presa de vineri, ca o parte din filmele de la festival vor fi prezentate intr-o retrospectiva, la Bucuresti, la inceputul lunii septembrie.

Festivalul 'Anonimul', dedicat filmului independent, se afla la cea de a XII-a editie.