Parlamentarii PNL au semnat o initiativa legislativa ce prevede ca magazinele si restaurantele sa doneze alimentele care se apropie de data expirarii, dar pot fi inca consumate, catre orfelinate, camine de batrani, spitale sau fundatii, anunta Mediafax. Proiectul de lege a fost initiat de deputatul PNL Florin Alexe si semnat de alti 52 de deputati si senatori, majoritatea liberali. Initiativa se bucura si de sustinerea co-presedintelui PNL Alina Gorghiu.

SupermarketFoto: AGERPRES

In expunerea de motive a legii care isi propune diminuarea risipei alimentare se arata ca alimentele al caror termen se aproprie de expirare reprezinta o "problema economica serioasa" pentru vanzatori, mare parte dintre acestia neavand capacitatea de reprocesare a produselor, iar singura solutie este predarea lor catre incinerare.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, iar initiatorii spun ca acesta are doua obiective: sa reduca risipa alimentara si sa ajute organizatiile non-guvernamentale cu rol social.

"In Romania se arunca peste 1.7 milioane de tone de alimente comestibile in fiecare an. Magazinele si restaurantele nu pot vinde produse care se apropie de expirare, chiar daca ele sunt inca bune pentru consum. Pentru a diminua aceasta risipa enorma, deputatul PNL, Florin Alexe, propune o lege prin care comerciantii sa fie obligati sa directioneze aceste produse catre orfelinate, camine de batrani sau ONG-uri care ii ajuta pe cei nevoiasi", a scris co-presedintele Alina Goghiu pe pagina sa de Facebook.

"In multe tari occidentale s-au adoptat legi similare si ma bucur sa aflu ca exista un consens si in Romania, intre politicieni si comercianti, pentru implementarea initiativei", a adaugat liderul PNL.