Klaus Iohannis a transmis sambata un mesaj cu ocazia Zilei Marinei, in care a laudat fortele navale romane pentru "calitatea si nivelul de pregatire la standarde moderne", atribute ce o le transforma intr-o "structura de forte echilibrate", capabila sa indeplineasca misiunile specifice atat in plan national, cat si regional, sub egida NATO si UE.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Mesajul a fost citit de catre domnul Ion Oprisor, consilier prezidential, Departamentul Securitatii Nationale.

  • Mesajul transmis de presedintele Iohannis:

Praznuirea Adormirii Maicii Domnului, la data de 15 august, a devenit, prin traditie, si Ziua Marinei Romane. Aceasta dubla sarbatoare imi ofera placutul prilej sa adresez salutul meu tuturor celor care slujesc cu devotament si daruire intinderile albastre - marinari militari si civili deopotriva, constructori navali si lucratori portuari - profesionisti care au purtat drapelul Romaniei la catarg si in suflet pe marile si oceanele lumii.

In semn de pretuire si respect pentru inaintasi, se cuvine ca, acum, la ceas aniversar si comemorativ, sa aducem un pios omagiu tuturor celor care si-au dedicat viata acestei nobile meserii si care s-au jertfit pentru gloria pavilionului tricolor.

Prin calitatea si nivelul de pregatire la standarde moderne ale celor care isi servesc astazi tara in cadrul Fortelor Navale Romane, categorie de forte care, la 22 octombrie 2015, implineste 155 de ani de la constituire, Marina noastra militara se evidentiaza ca o structura de forte echilibrata, in masura sa-si indeplineasca misiunile specifice, atat in plan national, cat si in cel al operatiilor executate in cadrul initiativelor regionale ori sub egida NATO si a Uniunii Europene.

Anul acesta, in contextul actualei crize manifestate in vecinatatea noastra, Fortele Navale se remarca prin participarea activa la initiativa ATLANTIC RESOLVE SOUTH, prin componenta sa regionala, BLACK SEA RESOLVE, initiativa care pune accent pe instructia in mediul multinational, in vederea indeplinirii misiunilor stabilite in cadrul sistemului de securitate nationala si internationala.

Pentru inaltul profesionalism si rezultatele remarcabile obtinute de-a lungul anilor, in semn de apreciere, am dat curs propunerii Ministrului Apararii Nationale pentru decorarea Drapelului de lupta al Statului Major al Fortelor Navale cu Ordinul ¬Virtutea Maritima¬ in grad de Cavaler, cu insemn pentru militari.

La aceasta sarbatoare, cu rezultate deosebite se prezinta si marinarii politisti de frontiera, care isi demonstreaza permanent devotamentul si competenta in securizarea frontierelor maritime si fluviale, cu un accent deosebit pe frontierele externe ale Uniunii Europene.

Cu prilejul Zilei Marinei Romane, doresc, totodata, sa le transmit tuturor celor care profeseaza in domeniile cu specific naval sau sunt alaturi de acestia, familiilor lor, multa sanatate, bucurii si realizari in activitatea viitoare. Fie ca protectoarea marinarilor romani, Sfanta Fecioara Maria, sa va insoteasca si sa va ocroteasca, oriunde veti fi!

La multi ani si bun cart inainte!