Ministerul Educatiei verifica transferurile elevilor care acum intra in clasa a IX-a, dintr-un liceu in altul si de la un profil la altul, in 4 judete. Vasile Salaru, secretar de stat in preuniversitar, a declarat pentru HotNews.ro ca sunt cazuri in care elevi cu medii de admitere mici la liceu au fost transferati acum la licee unde ultima medie de admitere o depaseste cu mult pe cea a tinerilor transferati. "Vom anula aceste transferuri facute ilegal", a precizat pentru HotNews.ro oficialul.

Evaluarea NationalaFoto: Agerpres

In prezent, Corpul de Control al ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu, verifica situatia in judetul Suceava, iar de luni va efectua controale in Prahova, Bihor si Braila.

Vasile Salaru, secretarul de stat pe invatamant preuniversitar in Ministerul Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca "situatii in care noi avem dubii mari vizavi de legalitatea in care s-au realizat transferurile sunt:

  • Prahova - din 264 de cereri de transfer inregistrate, 252 au fost solutionate pozitiv. Noi avem suspiciuni in 202 cazuri.
  • Bihor - din 236 de cereri inregistrate, 191 au fost solutionate pozitiv. Noi credem ca 128 sunt in afara metodologiei.
  • Braila - din 70 de cereri de transfer inregistrate, 69 au fost solutionate pozitiv si avem dubii cu privire la 43 de cazuri".

Concret, dupa repartizarea computerizata a elevilor la liceu, multi parinti au depus in aceste judete cereri ca elevii sa fie mutati de la liceul la care fusesera admisi la licee unde acestia nu au putut intra, avand media prea mica.

Este prima oara cand Ministerul Educatiei verifica situatia transferurilor elevilor, imediat dupa admiterea la liceu, a afirmat pentru HotNews.ro secretarul de stat. Acesta a precizat ca sunt si "multe judete unde putem da exemple de buna-practica, cum ar fi Alba, Arad, Iasi, Bacau, Timis, unde toate transferurile au fost realizate corect".

Salaru a explicat ca prima verificare a transferurilor elevilor care acum intra in clasa a IX-a s-a realizat la nivelul Ministerului Educatiei, pe baza datelor trimise de inspectoratele scolare judetene, "si am constatat ca in unele judete trebuie sa trimitem Corpul de Control al ministrului Educatiei".

In raportarea pe care au facut-o inspectoratele catre Minister, dincolo de numarul de transferuri a fost inclus si motivul pentru care s-a solicitat transferul. "In conditiile in care motivul este altul decat cel legal - si ne-am uitat la ultima medie de admitere in liceu si media elevului si am vazut ca media e mai mica - am vazut ca apar suspiciuni. Legea prevede clar ca, in cazul in care vorbim despre gemeni sau tripleti, daca unul a intrat la liceul A, atunci si celalalt frate intra la acelasi liceu, noi suplimentand locurile. Dar este singurul caz unde criteriul mediei nu primeaza. In rest, media primeaza, pentru ca un elev cu media 9:60 nu poate intra in liceul unde ultima medie de admitere a fost 9.61, dar unul cu 8:60 intra prin transfer. Cer respectarea legii si a ierarhiei de admitere la liceu", a declarat pentru HotNews.ro secretarul de stat pe preuniversitar, Vasile Salaru.

Oficialul a anuntat ce se va intampla la inspectoratele scolare unde suspiciunile se vor confirma: "Vom anula aceste transferuri facute ilegal. Nu ii voi mai propune dl ministru Cimpeanu ca inspectorii generali si generali adjuncti care se fac vinovati de aprobari in afara metodologiei sa ocupe posturi de conducere in inspectoratele scolare respective, ceea ce inseamna ca dupa 1 septembrie nu vor mai ocupa posturi de conducere. (...) Daca in raportul corpului de control gasim elemente de incalcare flagranta e legii, atunci sesizam organele competente".

"Eu cred ca tot efortul societatii romanesti este ca, in orice domeniu de activitate, sa se respecte legea. Asta incercam sa facem si noi, nu sa pedepsim pe cineva. Sa nu se produca un dezavantaj pentru ceilalti elevi", a precizat pentru HotNews.ro Vasile Salaru.

Care este cadrul legal in baza caruia se fac aceste transferuri, inainte de a incepe clasa a IX-a

Metodologia de organizare si desfasurare a admiterii la liceu prevede urmatoarele:

Art. 54. (1) In perioada 26 - 28 iulie 2011, comisia de admitere judeteana/a municipiului Bucuresti rezolva situatiile speciale aparute dupa repartizarea computerizata:situatii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidatilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri ramase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere gresita in baza de date computerizata a optiunilor exprimate de elevi etc.

(2) Nu se va depasi numarul maxim de 30 de elevi la clasa si se va respecta, in toate cazurile, criteriul referitor la media de admitere. Deciziile se iau in plenul comisiei de admitere judetene/a municipiului Bucuresti, dupa inventarierea tuturor cazurilor existente la nivelul judetului/municipiului Bucuresti.

(3) Deciziile comisiei de admitere judetene/a municipiului Bucuresti se iau cu majoritate de voturi, cu consemnare intr-un proces-verbal, si sunt facute publice prin afisare la sediul inspectoratului scolar.