Economistii americani celebri precum Paul Krugman, Joseph Stiglitz si Jeffrey Sachs au facut rau Greciei scrie jurnalistul Yannis Palaiologos pe politico.eu.

Paul KrugmanFoto: Princeton University

Ei au fost liderii unei campanii mondiale anti-austeritate si au facut celebra cauza Atenei.

Au avut dreptate sa sustina ca Greciei i se impune prea multa austeritate si ca trebuie sa i se reduca datoria, dar, in ultimele luni, cand relatia Atenei cu creditorii sai s-a deteriorat acesti economisti au daunat cauzai elene, spune Palaiologos.

Acestia au insistat ca vina pentru lipsa de incredere dintre cele doua parti apartine exclusiv creditorilor si au insistat - chiar si prin sfaturi informale repetate catre Varoufakis - pentru o reducere masiva a datoriei grecesti intr-un mod ce era evident ca va ostiliza partenerii europeni.

In urma cu cateva saptamani, in publicatia New Yorker, Varoufakis a dezvaluit ca Sachs, unul din consilierii sai informali, l-a sfatuit repetat inainte referendumului sa declare Grecia in faliment daca nu se accepta solicitarile de reducere a datoriei.

Paul Krugman, dupa anuntarea referendului propus de Tsipras a indemnat grecii sa voteze Nu, argumentand ca lucrurile nu vor putea sa fie mai rele si ca ar putea fi chiar mai bine daca se emite o alta moneda.

Si Stiglitz a fost pentru Nu la referendum si chiar pentru Grexit.

Astfel, economisti celebri la nivel mondial - oameni cu premii Nobel si realizari academice exceptionale - au oferit acoperire intelectuala unor radicali ce au parut dispusi sa riste intr-un mod incredibil de periculos viitorul financiar, politic si geopolitic al Greciei scrie jurnalistul elen.

.