Medicul care a consultat-o pe Arina Punariu la domiciliu are experienta de 15 ani in domeniul medical si a apreciat ca nu este necesar transportul acesteia la spital, dar a recomandat parintilor internarea daca starea se agrava, precizeaza Centrul Medical Nicomed. La randul sau, secretarul de stat Raed Arafat sustine ca, daca a existat vreun simptom care a scapat medicului, este de competenta Colegiului Medicilor sa verifice, transmite Mediafax.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, miercuri, ca meningita de care a suferit nepoata lui Dumitru Prunariu este o boala care evolueaza foarte rapid si poate fi confundata, dar daca a existat vreun simptom care a scapat medicului este de competenta Colegiului Medicilor sa verifice.

"Este o boala care evolueaza foarte rapid, iar simptomnele o fac confundabila cu o boala uzuala. Un medic poate sa o prinda intr-o faza in care sa creada ca este ceva banal. Este de competenta Colegiului Medicilor sa verifice daca a scapat vreun simptom sau vreun semn care arata ca va fi un caz foarte grav", a declarat Raed Arafat.

Totdata, el a subliniat ca sunt faze ale bolii in care un medic poate sa nu o sesizeze, fara ca acest lucru sa constituie malpraxis.

Arafat a mai spus ca, in cazul de fata, toate persoanele care au intrat in contact cu Arina Prunariu, inclusiv personalul de pe ambulanta si din spital, se afla sub protectie primind antibiotice.

Centrul Medical Nicomed a precizat pentru agentia Mediafax ca doctorul care a consultat-o pe nepoata lui Dumitru Prunariu in urma apelului la 112 are o experinta mare in domeniul medical.

Centrul medical arata ca serviciul sau de ambulanta a fost apelat prin 112 in data de 9 august 2015 ora, 04.36, cerandu-se deplasarea unui echipaj medical pentru consultarea unui minor de 11 ani, care avea diaree acuta si febra.

"Echipajul medical a ajuns la pacient la orele 05.02 unde, medical, a gasit un minor de sex feminin de 11 ani care dormea, initial familia nedorind ca minorul sa fie trezit, astfel consultatia a fost ingreunata. Dupa cum a afirmat familia, minorul prezenta febra, varsaturi, diaree, stare apatica. Nu prezenta alte semne si simptome si nici redoare de ceafa. In urma consultului si anamnezei, s-a pus diagnosticul de enterocolita acuta. In momentul respectiv, medicul a apreciat ca nu este necesara solicitarea unei ambulante la spital", se arata in raspuns.

Potrivit sursei citate, medicul a informat familia ca, in caz de agravare, este necesara internarea minorului intr-un spital de boli infectioase.

"Conform protocolului, ambulantele de consultatii la domiciliu nu efectueaza si transportul la spital", se mai arata in raspunsul centrului medical.

Reprezentantii Nicomed precizeaza ca, in temeiul Legii 95/2006, precum si a prevederilor OMSM 2021/2008 pentru aprobarea normelor metodologice de aprobare a Titlului IV din Legea 95/2006, incepand cu anul 2013 intre Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov si SC Centrul Medical Nicomed SRL s-a incheiat un protocol de colaborare in scopul efectuarii urgentelor de gradul II, a consultatiilor la domiciliu si transport neasistat.

In baza acelorasi acte normative, la nivelul municipiului Bucuresti si a judetului Ilfov mai sunt incheiate inca sase protocoale de colaborare cu alte societati de ambulanta private.

Nepoata cosmonautului Dumitru Prunariu a murit de meningita, duminica, in mai putin de o ora dupa ce a fost dusa, in stare grava, la Institutul "Matei Bals" din Bucuresti.

In noaptea de sambata spre duminica, fata s-a simtit foarte rau, iar parintii au chemat o ambulanta, fiind trimis un echipaj de la o salvare privata, care i-ar fi pus diagnosticul de faringo-amigdalita si enterocolita si i-ar fi dat tratament pentru aceste boli. Duminica dimineata, pentru ca fata se simtea tot mai rau, parintii au dus-o la Institutul "Matei Bals", unde medicii i-au pus diagnosticul de infectie meningococica severa, iar cateva ore mai tarziu a decedat.

Managerul Institutului "Matei Bals", Adrian Streinu Cercel, a declarat, miercuri, pentru sursa citata ca diagnosticul pus de medicul ambulantei private in cazul nepoatei lui Dumitru Prunariu a fost corect dupa simptome, pentru acea etapa, meningita putand fi confirmata prin analize de laborator.

Parchetul Tribunalului Bucuresti a deschis un dosar de moarte suspecta in cazul nepoatei lui Dumitru Prunariu, in urma unei sesizari transmise de Spitalul Colentina, unde a fost dus trupul neinsufletit al fetei.