​Liceenii invata de 2 ani, in scoala, biografia Principelui Nicolae, la materia optionala Istoria Monarhiei in Romania. Ce se intampla insa acum cu programa scolara, avand in vedere ca Regele Mihai tocmai i-a retras nepotului sau Nicolae titlul de Principe si l-a exclus din linia succesorala la tron? "Programa nu sufera modificari, decat daca apar ecouri din teritoriu", a explicat pentru HotNews.ro profesorul Mihai Manea, co-autor al programei scolare si inspector de istorie pe Bucuresti.

Mihai ManeaFoto: Agerpres
  • "Istoria Monarhiei in Romania" este materie optionala pentru elevii claselor a XI-a sau a XII-a, incepand din anul scolar 2013-2014.
  • Ea poate fi aleasa de liceeni de la orice filiera, pentru a fi studiata o ora pe saptamana, pe durata unui an scolar.
  • Pana acum, potrivit statisticilor facute de Ministerul Educatiei, la istorie acest optional este pe locul al II-lea ca numar al profesorilor care il predau, la nivel national, dupa disciplina Istoria Comunismului si inainte de Istoria Holocaustului, a declarat profesorul Mihai Manea.

Programa scolara a optionalului prevede, insa, la capitolul Biografii regale - biografia Principelui Nicolae. HotNews.ro l-a contactat pe profesorul de Istorie Mihai Manea, co-autor al programei scolare si inspector de Istorie la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, pentru a afla daca programa se va modifica, pentru a tine pasul cu istoria.

Programa nu sufera modificari, decat daca apar ecouri din teritoriu. Exista o procedura care se aplica si reintra in discutia comisiei de la Ministerul Educatiei. Dar programa scolara se modifica in urma unui studiu de impact. Pana acum o zi, a fost istorie acest aspect”, a explicat pentru HotNews.ro profesorul Manea.

Intrebat daca poate propune modificarea programei scolare, inspectorul de specialitate a spus: “eu sunt profesor ca toti ceilalti, am dreptul sa fac propuneri. Dar una e un glas singular, si una e un curent de opinie. De obicei, se intampla astfel: se discuta mai intai toate aceste noutati la consfatuirile inspectorilor, apoi au loc consfatuirile cadrelor didactice - in perioada 1-15 septembrie - si concluziile sunt comunicate Ministerului. Ce se va face in intervalul 1-15 septembrie vom vedea atunci”.

Manualul de “Istoria Monarhiei in Romania” nu este inca gata, insa in momentul in care el va trece la tipar, “autorii au o conditie: sa revada toata informatia si sa o updateze, sa o aduca la zi, pentru ca sunt evenimente care sunt in programa si sunt depasite de derularea evenimentelor”, a precizat Mihai Manea.

Regele Mihai si principele Nicolae

Regele Mihai si principele Nicolae

Foto: Facebook - Principele Nicolae al Romaniei

Ca istoric, Mihai Manea a declarat pentru HotNews.ro ca nu vede excluderea Principelui Nicolae ca eveniment major: “Nu-l vad ca pe un episod important. Este o chestie care va ramane in cunoasterea genealogistilor, a specialistilor in epoca. Nu mi se pare un eveniment cu asa mare impact. E un mare eveniment pentru ca Romania se topeste de caldura, e o poveste, in legatura cu care vrei sa stii de ce s-a intamplat”.

Nimic nu imi arata ca, in tara, simpatia fata de Casa Regala e o simpatie reala. E o simpatie in crestere fata de o personalitate cum e cea a Regelui Mihai, dar eu nu vad personal inclinatia catre monarhism a romanilor. Este o poveste de palat, dar foarte interesant este ca Casa Regala e conectata la desfasurarile de evenimente din mass-media si a anuntat acest lucru - poate o alta casa regala ar fi tinut-o secret. Din punctul meu de vedere, nu vad un eveniment socant, care va pune capat Casei Regale. Exista o Principesa Mostenitoare, intrebarea este ce se va intampla in perspectiva”, a continuat istoricul Mihai Manea.

Casa Regala a Romaniei are o istorie destul de zbuciumata, s-au mai intamplat lucruri in acest sens. Din punctul meu de vedere, Nicolae este un tip tanar, implicat in tot felul de activitati care probabil, inclin sa cred - pentru ca nu am date - ca nu facea fata in sensul programului si nu-l vad ca un om caruia sa i se reproseze neparticiparea la eticheta. Mi s-a parut un tip uluitor de ascultator in aceasta privinta, dar cred ca nu avea timpul necesar sa se angreneze in acest lucru. Fac insa o supozitie, nu am nicio dovada”, a afirmat pentru HotNews.ro istoricul.

Potrivit lui Mihai Manea, “s-ar putea ca Regele sa fi vazut ca nu mai poate avea un sprijin in el. Insa e frustrant, din punctul meu de vedere, pentru ca am in imagine copilul care saluta lumea de la balcon in 1992, devenit acum un barbat in toata firea. E un mister pe care cu siguranta Casa Regala il va pastra bine, in legatura decizia luata. Mi se pare ca un tanar intotdeauna da bine si e bine vazut”.

Regele Mihai prezentandu-l pe principele Nicolae la revenirea in Romania, in 1992 / Sursa Foto: Facebook - Principele Nicolae al Romaniei

Citeste si: