Situatia pe Dunare tinde sa devina disperata. Fluviul in continua scadere este supravegheat de o saptamana de doi sateliti. Acestia monitorizeaza traficul pe apa.

Autoritatile trebuie sa stie in permanenta, cate nave de transport ne tranziteaza si ce probleme intampina. Riscul aparitiei unor accidente este foarte mare.

Fotografiile surprinse de satelitii Sentinel, arata cum 120 de nave, care urmau sa tranziteze Dunarea au ramas blocate in zona Zimnicea pentru ca apa a scazut foarte mult, iar pe alocuri s-au format insule de nisip. 100 dintre acestea nu au sistem identificare si, ajunse in situatii periculoase, sunt dificil de salvat.

Pentru ca situatia o cere traficul pe fluviu este monitorizat cu ajutorul satelitilor Agentiei Spatiale Europene. Acestia transmit informatii la baza, aflata in Ungaria. De acolo ajung si la Agentia Spatiala romana care la randul ei le retransmite Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos. Expertii stiu astfel in timp real cate nave, barje sau barci sunt pe Dunare.

Integral pe Stirile Pro TV