Serviciile medicale in sistemul public de sanatate vor fi acordate asiguratilor cu varsta de peste 18 ani in baza cardului national de sanatate incepand cu data de 1 septembrie 2015, anunta Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) intr-un comunicat transmis marti.

Cardul de sanatateFoto: Hotnews

Exceptie vor face asiguratii pentru care cardul de sanatate nu a fost inca tiparit. Acestia vor primi in continuare servicii medicale conform vechiului sistem de validare si decontare, pana cand cardul lor va fi tiparit si transmis prin posta, precizeaza CNAS.

Asiguratii pe numele carora a fost tiparit cardul, dar din diverse motive nu au intrat inca in posesia lui, trebuie sa se adreseze casei de asigurari in evidenta careia se afla pentru a solicita eliberarea cardului de sanatate, mai precizeaza sursa citata.

"Am decis ca utilizarea cardului de sanatate nu mai poate fi amanata. Sistemul are nevoie de acest instrument. Economiile pe care le vom face se vor regasi in numarul si calitatea serviciilor oferite asiguratilor", a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, potrivit comunicatului.

In prezent, la casele de asigurari de sanatate se afla peste 300 de mii de carduri care asteapta sa fie ridicate, in timp ce aproape 15 milioane de carduri au ajuns deja in buzunarele asiguratilor, mentioneaza CNAS, potrivit careia casele de asigurari de sanatate vor elibera adeverinte de inlocuire a cardului pentru persoanele care solicita card duplicat si pentru asiguratii care din motive personale sau religioase refuza utilizarea cardului de sanatate.

"A venit momentul ca acest card sa functioneze asa cum a fost el gandit. Consider ca a fost suficienta perioada de acomodare. Totodata, aceasta perioada a fost necesara. Am considerat important sa ne asiguram ca acest instrument util pentru sistem nu blocheaza accesul asiguratilor la servicii medicale. Sunt convins ca vor exista critici indiferent de momentul in care cardul va fi singurul instrument de validare si decontare a serviciilor din sistem", a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, citat in comunicat.

Initial, cardul trebuia sa devina obligatoriu la 1 februaie. Apoi termenul a fost mutat pe 1 aprilie, apoi pe 1 mai. Ulterior, Ciurchea a anuntat ca documentul va fi obligatoriu de la sfarsitul lunii iunie.