Traian Basescu a facut marti apel la unirea cu Republica Moldova spunand ca si Romania are nevoie de Republica Moldova. “Cu cat un stat este mai mare, cu atat este mai important si are o greutate mai mare”, a argumentat fostul presedinte.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Aici nu este o problema de bani, este o problema de viitor”, a declarat Traian Basescu, la doar o zi dupa ce premierul de la Chisinau,Valeriu Strelet a respins posibilitatea unirii spunand ca ar presupune costuri inacceptabile pentru cetatenii romani.

“Viitorul Romaniei, un viitor temeinic, se poate baza si pe procesul de reunificare cu Republica Moldova” a insistat Traian Basescu.

Este nevoie sa discutam cu Chisinaul si sa asumam ca politica de stat obiectivul unirii, a solicitat fostul presedinte.

El a spus ca acest subiect trebuie adus in discutie si asumat "pentru ca interesele regionale ne obliga la o astfel de abordare".

"In momentul de fata Republica Moldova este framantata intre doua optiuni - optiunea independentei si optiunea unirii cu Romania", a spus Traian Basescu, amintind ca la inceputul primului sau mandat curentul in favoarea unirii "era foarte slab", lucru ce s-a schimbat acum.

"Acum suntem intr-un moment potrivit sa discutam cinstit cu Chisinaul", argumentand ca cele doua state au acelasi popor.

"De ce ar fi utila unirea. Pentru ca framantarile din regiune arata ca acolo unde nu este stabilitate se poate intampla orice" a declarat fostul sef de stat.

El a vorbit si despre faptul ca in tara vecina sunt putine ziare si televiziuni romanesti: "In raport cu presa de limba rusa este mult prea putin, iar informatia din presa rusa vine distorsionata".

Republica Moldova, datorita locului in care este asezata nu poate fi neutra, nu poate fi in afara intereselor Rusiei, Ucrainei sau Romaniei, a sustinut Traian Basescu.

El a spus si ca "Republica Moldova, prin obarsia poporului ei nu poate fi decat occidentala", dar a subliniat ca "optiunea vreau in UE dar nu veau in NATO este necredibila. Avem niste fracturi de logica ce trebuie corectate in viitor".