Paul Porr, presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR), a declarat, sambata, ca in aceasta perioada se inregistreaza un fenomen de masa, intoarcerea acasa, in satele din Transilvania, a mii de "sasi de vara", asa cum au fost numiti etnicii germani care au emigrat in Germania, dar care se intorc in concedii cu familiile si prietenii lor.

"Pe an ce trece vin tot mai multi (sasi n.r.). Sunt si oameni sau familii care si-au redobandit casa si care vin doua-trei luni cu prieteni si rude si acest fenomen este deja un fenomen de masa. Noi ii numim sasi de vara. Sasii au contribuit in aceste regiuni simtitor, si sasii din Ardeal, si svabii din Banat", a explicat Paul Porr.

Prezent la cea mai mare sarbatoare a sasilor din Romania, "Saptamana Haferland", care are loc sambata in localitatea Crit (judetul Brasov), Paul Porr apreciaza ca in aceasta vara au venit deja "cateva mii de sasi" la serbarile din satele, comunele si orasele din Transilvania si Banat.

"Trebuie mentionat ca in acest week-end sunt foarte multe intalniri similare in cel putin zece localitati din Ardeal. Dar dintre toate, eu cred ca aceasta este cea mai importanta pentru ca face parte dintr-o saptamana intreaga culturala, care nu se refera doar la o localitate, ci la o regiune, practic, regiunea intre Sighisoara si Rupea", a declarat presedintele FDGR.

La Festivalul "Saptamana Haferland" sunt asteptati cateva mii de sasi. La Crit sunt prezenti cu aproximatie 1.500 de sasi si turisti, potrivit estimarilor organizatorilor.

La Crit mai sunt prezenti si ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti, Werner Hans Lauk, Episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din Romania, Reinhardt Guib, dar si Bernd Fabritius, primul sas din Transilvania ales in Bundestag. La "Saptamana Haferland" mai sunt prezenti si reprezentanti ai ONG-urilor, Caroline Fernolend, directorul Mihai Eminescu Trust, fundatia patronata de Printul Charles, Peter Mafay, sponsor Fundatia Tabaluga, Cristi Gherghiceanu, directorul Fundatiei ADEPT Transilvania.

Festivalul include atat manifestari cultural - artistice, cat si activitati de timp liber, precum un concurs de biciclete sau ateliere de olarit.