Lotul olimpic al Romaniei a castigat doua medalii de argint, sase medalii de bronz si doua mentiuni la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica. Romania a fost prezenta in competitie cu doua echipe si toti cei 10 elevi au fost premiati. Romania a ocupat locul 5 in clasamentul pe natiuni, din 41.

Olimpiada Internationala de Astronomie si AstrofizicaFoto: ioaa2015.org

Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica 2015 s-a desfasurat in perioada 27 iulie - 4 august, in Indonezia, si s-a aflat la a IX-a editie.

Medaliile de argint:

  • Tudor Costel Cretu - elev in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti. In iulie, Tudor Cretu a castigat medalie de aur la Olimpiada Internationala de Fizica 2015, competitie la care a mai obtinut medalie de argint, in 2014. De asemenea, el a obtinut medalie de aur, anul acesta, la Olimpiada Internationala de Fizica a tarilor din Asia, dupa ce anul trecut a luat argintul la concursul international. Tudor Costel Cretu a fost in 2014 membru al echipei Romaniei la Olimpiada de Stiinte a Uniunii Europene - EUSO 2014, care a obtinut medalie de aur.

Medaliile de bronz:

  • Paul-Andrei Draghis - absolvent al Colegiului National "Vasile Lucaciu" din Baia Mare. La Olimpiada Internationala de Astronomie 2014, Paul-Andrei Draghis a castigat medalie de aur. Tot aur a luat si la editiile din 2013 si 2012 ale Olimpiadei Internationale de Astronomie, iar in 2013 a fost medaliat cu argint la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica 2013.

  • Anca Dragulescu - eleva in clasa a IX-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti
  • Razvan-Octavian Radu - elev in clasa a IX-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti
  • Iuliana-Camelia Nitu - eleva in clasa a X-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti

Mentiunile:

  • Codrin Paul Oneci - elev in clasa a XI-a la Liceul Teoretic "Grigore Moisil" din Timisoara.

Conducatorii celor doua echipe au fost conf. univ. dr. Cristian Pirghie (Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava), prof. dr. Petru Craciun (inspector de specialitate la ISJ Suceava) si prof. Anca Marian (Colegiul National "Inochentie Micu Clain" din Blaj, judetul Alba).

Ministerul Educatiei precizeaza ca si lotul Marii Britanii, prezent pentru prima data la aceasta competitie, a fost coordonat de fostul olimpic international roman Sandor Kruk.

La Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica 2015 au participat 41 de tari: Armenia, Banglades, Belarus, Bolivia, Brazilia, Bulgaria, Canada, China, Columbia, Coreea de Sud, Croatia, Cehia, Estonia, Georgia, Grecia, Ungaria, India, Indonezia, Iran, Kazahstan, Kârgâzstan, Lituania, Malaezia, Marea Britanie, Mexic, Nepal, Pakistan, Polonia, Portugalia, Qatar, Romania, Rusia, Serbia, Singapore, Slovacia, Slovenia, Sri Lanka, SUA, Suedia, Thailanda, Ucraina.

Vezi aici site-ul olimpiadei internationale

Citeste si: