Ministerul Sanatatii vrea sa construiasca un institut oncologic la Timisoara, investitie estimata la 500 de milioane de lei

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 6 august 2015, 18:10 Actualitate | Esenţial

Ministerul Sanatatii doreste construirea unui institut oncologic regional la Timisoara, care va costa aproximativ 500 de milioane de lei, cu fonduri europene pentru cladiri verzi, dar si de la bugetul de stat si din sponsorizari, a declarat purtatorul de cuvant al MS, Oana Grigore, pentru Mediafax.

La propunerea Minsiterului Sanatatii, Consiliul interministerial de avizare lucrari publice de interes national si locuinte a avizat demararea lucrarilor de constructie a Institutului Regional de Oncologie Timisoara.

Institutul, a carui infiintare a fost aprobata prin hotarare de Guvern din 2009, va fi amplasat la marginea orasului Timisoara, pe o suprafata de 5,5 hectare, aflata in proprietatea Ministerului Sanatatii, prin Directia de Sanatate Publica (DSP) Timis.

In aceasta zona a fost demarata, inca din anul 1994, construirea unui spital municipal, proiectul fiind abandonat dupa ridicarea unei parti din ziduri.

Purtatorul de cuvant al MS, Oana Grigore, a precizat, pentru Mediafax, ca institutul va fi dotat cu echipamente de ultima generatie si cu un heliport. Valoarea constructiei si dotarii unitatii se ridica la 500 de milioane de lei, bani pe care MS intentioneaza sa ii obtina in cea mai mare parte din fonduri europene, dar si de la bugetul de stat si din sponsorizari.

Constructia ar putea incepe anul viitor, in functie de accesarea fondurilor, iar durata lucrarilor va fi de cel putin trei ani, a mai aratat Grigore.

"Timisoara nu a fost inclusa pe lista centrelor in care se vor construi spitale regionale de urgenta cu finantare europeana ca in cazul oraselor Iasi, Cluj si Craiova. Mai mult, spre deosebire de alte centre universitare medicale traditionale (Bucuresti, Cluj, Iasi), Timisoara nu dispune de un institut regional de oncologie. Ca urmare, era imperios necesar dezvoltarea unui astfel de obiectiv si in aceasta regiune. Finantarea constructiei va fi asigurata din mai multe surse de finantare, inclusiv fonduri europene destinate construirii de cladiri verzi", a declarat prof. dr. Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, citat intr-un comunicat al institutiei.

De altfel, Ministerul Sanatatii colaboreaza cu Ministerul Mediului pentru realizarea, ca proiecte pilot, a doua spitale (Institutul Regional de Oncologie Timisoara si Institutul de Boli Cardio-Vasculare "C.C. Iliescu" Bucuresti, care functioneaza in prezent intr-o cladire cu risc seismic ridicat) cu fonduri europene destinate construirii de cladiri verzi.

Ministerul Sanatatii are in vedere dezvoltarea unui institut oncologic in zona Banatului inca din anul 2009 cand a propus infiintatrea acestuia prin HG.

In anul 2012, Ministerul Sanatatii a realizat studiul de prefezabilitate si studiul de Fezabilitate pentru Institutul Regional de Oncologie Timisoara, documente in care sunt propuse solutiile concrete de preluare a unei parti din constructia existenta si dezvoltarea acesteia intr-un obiectiv modern si complex. Institutul va include servicii ambulatorii, de spitalizare de zi, spitalizare continua si paliatie, precum si spatii dedicate activitatii didactice.

In Romania, sunt depistate anual 78.800 cazuri noi de cancer, aceasta boala fiind a doua cauza de mortalitate dupa bolile cardiovasculare. Timisoara si zona de vest a Romaniei au o rata a afectiunilor oncologice peste media nationala.
[P] 1000 inseamna mai mult decat un numar

Angajatii sunt resursa cea mai importanta in orice companie, iar in cazul unui business de servicii, succesul se bazeaza pe resurse umane competente si implicate, care aduc plus valoare in relatia cu clientii. Societe Generale European Business Services, centrul care ofera servicii profesionale cu valoare adaugata in domenii precum finante, achizitii, resurse umane, KYC (Know Your Customers) si servicii de IT pentru grupul Societe Generale, a ajuns la pragul de 1000 de angajati in doar 6 ani de la infiintare.

739 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

Invatamantul profesional a fost vazut in Romania ca o optiune care nu iti ofera foarte multe perspective de viitor. Astfel, foarte multi parinti si elevi prefera calea liceului si apoi a unei facultati care, de cele mai multe ori, produce someri pe banda rulanta.
(Sondaj sustinut de Asociatia Nationala a Industriei Textilelor din Romania)
1. Sunteti pro sau contra invatamantului profesional din Romania?
(Un singur răspuns posibil)
 • Pro - mi se pare o alternativa buna
 • Contra - nu iti ofera prea multe posibilitati profesionale pe piata muncii
 • Nu ma intereseaza, oricum voi trai pe banii parintilor
2. Considerati ca scoala profesionala ar putea fi o solutie pe termen mediu si lung pentru reducerea somajului?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
3. Considerati viabila alegerea unei scoli profesionale in detrimentul unui liceu, mai ales in zonele unde economia nu este foarte diversificata?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
4. Credeti ca este mai utila o scoala profesionala axata pe domenii unde exista o lipsa acuta de personal calificat sau o universitate care produce pe banda rulanta absolventi intr-un domeniu fara cautare pe piata muncii?
(Un singur răspuns posibil)
 • O scoala profesionala - sanse mai mari de angajare
 • Universitatea ramane universitate - diploma e importanta
 • Nu stiu, nu ma intereseaza


Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă