Fostul presedinte Traian Basescu si copresedintele PNL Vasile Blaga sunt joi dimineata la Inalta Curte de Casatie si Justitie unde au fost citati in dosarul rapirii jurnalistilor romani in Irak.

HotNews.roFoto: Hotnews

Corneliu Vadim Tudor depusese o plangere la Parchetul de pe langa ICCJ, potrivit careia Basescu si Blaga ar fi oprit o parte din banii destinati rascumpararii celor trei jurnalisti romani rapiti. Suma vehiculata este patru milioane de dolari.

Ora 10:15 Fostul presedinte Traian Basescu a declarat joi, intr-o interventie telefonica la Digi24, ca "este exclus ca cineva sa poata proba ceva ce nu a existat, si anume ca banii s-ar fi intors la mine sau la altcineva".

"Nici n-am stiut vreodata ca procurorii au incercat vreodata sa faca o ancheta legata de delatiunea lui Vadim Tudor", a precizat Basescu, adaugand ca "Vadin Tudor traieste din minciuna si din delatiune. Pe vremea comunistilor o canta pe tanti Ileana in poezii, acumt tot ce nu e comunism, e dusmanul lui".

In ceea ce priveste dosarul rapirii jurnalistilor, Basescu a aratat ca are rezerve ca "o astfel de ancheta poate fi facuta, pentru ca este vorba de lucruri ce tin de intimitatea statului". "Sunt mandru de faptul ca a fost rezolvata si ca romanii au fost readusi in tara dand un semnal foarte clar ca statul roman nu isi abandoneaza cetatenii, ceea ce nu mai e cazul acum.(...) As reprosa celor care astazi stau impasibili la ceea ce patimesc cetatenii romani in strainatate"

Fostul sef al statului le-a reprosat parchetelor ca nu observa cum "statul sta impasibil la faptul ca in ianuarie - februarie a fost rapit Iulian Ghergut in Burkina Fasso si nu se face nimic"

Basescu a mai reclamat faptul ca procurorul general Tiberiu Nitu "vad ca e intr-o campanie de hartuire a mea dupa ce mi-am terminat mandatul, asta e viata", facand trimitere catre dosarele epe numele sau redeschise in ultima perioada.

UPDATE Dupa numai 20 de minute de audieri, Blaga a declarat ca in ceea ce-l priveste s-au incheiat lucrurile si ca nu are nicio calitate in acest dosar.

"Nu am nicio emotie!" a spus fostul presedinte joi la intrarea la ICCJ. "E vremea delatorilor!"

Iar Vasile Blaga, fost sef al PDL si fost ministru de Interne la acea vreme care a facut parte din celula e criza constituita dupa anuntul rapirii jurnalistilor, a raspuns jurnalistilor printr-o intrebare: "De un de stiti ca a fost platita o suma pentru acesta rascumparare?".

Dosarul deschis ca urmare a plangerii a primit, initial, decizia de neincepere a urmaririi penale, ca urmare a imunitatii de care beneficia Traian Basescu. Acum, daca cererea este admisa, un judecator va decide daca este nevoie de noi probe in dosar.