Fiscul ungar a transmis in prima jumatate a anului aproape 2.000 de solicitari altor tari pentru informatii legate de posibili evazionisti, cele mai multe fiind inaintate catre institutiile similare din Germania, Slovacia si Romania, potrivit cotidianului ungar Napi Gazdasag, citat de agentia MTI, preluata de Mediafax.

Autoritatea fiscala a transmis cele mai multe solicitari in cele trei tari, in principal pentru a clarifica aspecte legate de TVA, a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Peter Andras Kis, pentru Napi Gazdasag.

Cei mai multi dintre evazionisti se fac vinovati de nerespectarea unor reglementari ale Uniunii Europene.

Autoritatile din restul statelor membre raspund mai rapid cererilor pentru informatii decat cele din state extracomunitare, scrie publicatia ungara.

Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, publicat in octombrie anul trecut, Ungaria inregistra un deficit de incasare a TVA, diferenta intre veniturile preconizate si cele colectate, de 25%.

Astfel, autoritatile din Ungaria nu au incasat in anul 2012 (la care se refera datele din raport) suma de 2,97 miliarde de euro, la venituri teoretice de 12,06 miliarde de euro.

La nivelul UE, rata veniturilor necolectate a fost de 16%, sau 177,2 miliarde de euro. I

n Romania, deficitul la incasarea TVA pentru anul 2012 a fost de aproape doua ori mai mare decat cel din Ungaria, de 44%, respectiv 8,84 miliarde de euro dintr-un total de venituri teoretice de 20,05 miliarde de euro.