Femeile, in medie, simt ca este prea frig in cladirile de birouri pentru a se simti confortabil, arata un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Maastricht, publicat, luni, de Business Insider. Temperaturile din cladirile de birouri sunt stabilite in functie de un model realizat in anii '60, acesta se raporteaza la un numar de factori, precum temperatura medie a aerului, viteza fluxului de aer, umiditatea relativa, dar si metabolismul, adica ritmul in care corpul uman produce caldura. Insa, femeile produc mai putina caldura decat barbatii, iar modelul din anii '60 este realizat pe baza ritmului metabolismului unui barbat de dimensiune medie, arata acelasi studiu.

Cladire de birouriFoto: Agerpres

Potrivit Business Insider, studiul cercetatorilor de la Maastricht arata ca ambele sexe prefera o temperatura la suprafata pielii de circa 33 de grade Celsius, insa temperatura la care o femeie se simte confortabil este mai ridicata, 25 de grade Celsius, decat cea ideala pentru un barbat, 22 de grade Celsius. Studiul arata ca acest lucru s-ar datora faptului ca metabolismul unei femei produce mai putina caldura in comparatie cu sexul opus. In medie, femeile au un corp mai mic, cu mai putina masa musculara si mai multe rezerve de grasime, insa tocmai muschii sunt cei care produc caldura.

Boris Kingma, biolog la Universitatea din Maastricht, a descoperit ca ritmul metabolismului unei femei de dimensiune medie este mai mic decat standardul folosit pentru modelul din anii '60. Astfel, cladirile de birouri pastreaza o temperatura prea mica pentru a fi confortabila pentru angajate. "Modelul este, in principiu, unul minunat, bazat pe un echilibru intre corp si mediu", spune Kingma. Cercetatorul arata insa ca femeile se simt cel mai adesea infrigurate la temperaturile confortabile pentru sexul opus, arata Business Insider.

Business Insider sustine ca un beneficiu, al fixarii termostatului la o temperatura mai confortabila pentru angajate, ar fi economisirea energiei electrice. Insa, Kigma sustine ca pentru a stabili temperatura ideala dintr-o cladire de birouri trebuie sa fie luati in considerare si alti factori, precum varsta angajatilor, greutatea lor si tipul de munca.

Descoperirile din studiu au fost testate si de jurnalistii de la Business Insider. Astfel, au fost chestionati cu privire la temperatura din birou cei 150 de angajati din sediul publicatiei, dintre care 72 de barbati si 77 de femei. 58 de angajate au sustinut ca este prea frig in cladire decat ar prefera, in schimb, doar 27 de barbati considera temperatura ca fiind prea scazuta. O temperatura ideala a fost raportata de 30 de barbati si doar 13 femei.