Comisia Europeana s-a aratat dispusa sa ofere asistenta sociala si fonduri de urgenta Frantei pentru gestionarea crizei imigrantilor de la Calais, dupa ce mii de persoane au incercat sa patrunda in tunelul construit sub Canalul Manecii spre Marea Britanie, relateaza site-ul publicatiei El Universal citat de Mediafax.

"Putem oferi asistenta tehnica prin intermediul agentiilor Uniunii Europene si fondurilor de urgenta, ceva ce de fapt deja am facut, printr-un centru de zi de cazare", a semnalat purtatorul de cuvant al CE Mina Andreeva.

Potrivit acesteia, Comisia Europeana este constienta ca situatia imigrantilor din Calais "s-a deteriorat" si sprijina cooperarea de care au dat dovada Franta si Marea Britanie in rezolvarea problemei.

"Aceasta este un alt exemplu privind necesitatea unui nivel inalt de solidaritate si responsabilitate privind gestionarea presiunii migratorii in Europa", a adaugat Andreeva, care a facut referire directa la participarea "tuturor statelor membre" la masurile de relocare a cererilor de azil in UE.

CE a prezentat in luna mai o strategie pentru a face fata la presiunea migratorie la care sunt supuse tari precum Italia si Grecia, care include un sistem de distribuire a unui numar de 40.000 de refugiati ajunsi in aceste doua tari incepand cu data de 15 aprilie. Bruxelles cerea ca sistemul sa aiba caracter obligatoriu, insa pe data de 20 iulie tarile membre UE au optat pentru un mecanism voluntar si au prezentat compromisurile la care trebuie sa recurga pentru a imparti numarul de 32.256 de persoane care au nevoie de protectie internationala.

Marea Britanie, una dintre tarile afectate de criza din Calais, a refuzat sa participe la planul de distribuire a refugiatilor, in temeiul clauzei de excludere de care dispune, conform tratatelor comunitare, in materie de Justitie si Afaceri Interne.