Valul de caldura consemnat in ultimele saptamani la nivel national va reveni in toate regiunile in urmatorul interval, temperaturile urmand sa ajunga si la valori de 36 de grade Celsius, in timp ce nivelul precipitatiilor va continua sa fie scazut si doar cu mici reprize de ploi slabe si de scurta durata, reiese din prognoza publicata, luni, de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), valabila in intervalul 3-16 august, scrie Agerpres.

CaniculaFoto: MorgueFile.com

In Banat, pe parcursul primei saptamani de prognoza, vremea se va incalzi, astfel ca in toata regiunea se va instala si se va intensifica din nou canicula, media maximelor termice fiind in crestere de la 32 de grade, in data de 3 august, la aproximativ 36 de grade, in zilele de 6-7 august. Va urma o usoara racorire in perioada 8-10 august, cand maximele vor fi de 33-35 de grade, tendinta pentru cea de-a doua saptamana fiind de persistenta a unui regim termic ridicat, local canicular. Aceeasi evolutie este estimata si in regimul valorilor nocturne, acestea urmand a fi, in perioada 4-7 august, dar si in a doua saptamana a intervalului, in medie de 18-19 grade, insa local temperaturile nu vor cobori sub 20 de grade. O usoara scadere de temperatura va fi posibila in perioada 9-11 august, cand vor fi medii ale minimelor de 16-17 grade. Regimul pluviometric se va mentine deficitar pe parcursul celor doua saptamani, doar izolat fiind posibile ploi slabe, de scurta durata.

In Crisana, procesul de incalzire a vremii din prima saptamana se va concretiza prin cresterea valorilor maxime de temperatura de la medii de 32-34 de grade, in primele zile, la aproximativ 36 de grade in perioada 6-8 august, cand va fi canicula in toata regiunea. Va urma o usoara diminuare a regimului termic diurn in perioada 9-10 august, cand maximele vor fi de 33-35 de grade, tendinta pentru cea de-a doua saptamana fiind de persistenta a unui regim termic ridicat, local canicular. In regimul valorilor nocturne, variatiile nu vor fi importante, fiind estimata o medie de 18-19 grade, insa local temperaturile nu vor cobori sub 20 de grade. O usoara racorire va fi posibila in perioada 9-12 august cand vor fi aproximativ 17 grade, in medie, pe regiune. Pe parcursul celor doua saptamani, regimul precipitatiilor se va mentine deficitar si doar izolat sunt estimate ploi slabe, de scurta durata, cel mai probabil in perioada 11-13 august.

In Transilvania, in intervalul 3-7 august, vremea se va incalzi de la o zi la alta, astfel ca in vestul si sud-vestul regiunii se va instala din nou canicula, temperaturile maxime urmand sa creasca de la o medie de 30-31 de grade la aproximativ 34 de grade, in data de 6 august. Va urma o usoara diminuare a regimului temperaturilor in perioada 8-10 august, cand maximele vor fi in jurul a 32 de grade, tendinta pentru cea de-a doua saptamana fiind de persistenta a unui regim termic foarte ridicat, local canicular. In privinta regimului valorilor nocturne, acestea vor fi in medie de 12-13 grade in primele nopti, dar si in perioada 9-11 august, cand in depresiuni vor fi si valori mai mici de 10 grade, iar in restul perioadei media regionala va fi de 14-15 grade. Probabilitatea de ploaie se va mentine foarte redusa pe parcursul intervalului de referinta, ploi de scurta durata fiind de asteptat izolat, in special in zonele mai inalte de relief, in perioada 11-13 august.

In Maramures, pe parcursul primei saptamani de prognoza, vremea va fi in incalzire, astfel ca local se va instala din nou canicula, media maximelor termice fiind in crestere de la 31 de grade, in data de 3 august, la aproximativ 35 de grade, in data de 7 august. Va fi posibila o usoara scadere de temperatura in perioada 8-10 august, cand maximele vor fi de 33-34 de grade, tendinta pentru cea de-a doua saptamana fiind de persistenta a unui regim termic ridicat, local canicular. Valorile termice nocturne vor fi in medie de 15-17 grade, ceva mai scazute in primele nopti, dar si in perioada 9-11 august. Pe parcursul celor doua saptamani de prognoza regimul pluviometric se va mentine deficitar, cu probabilitate foarte redusa pentru ploi izolate, de scurta durata, in special in zonele mai inalte de relief.

In Moldova, in intervalul 3-7 august, vremea va continua sa se incalzeasca de la o zi la alta, astfel ca in sudul regiunii se va instala din nou canicula, temperaturile maxime urmand a creste de la o medie de 30-31 de grade la aproximativ 33 de grade, in data de 6 august. Tendinta pentru restul intervalului va fi catre un regim termic foarte ridicat, local canicular, cu o posibila usoara racorire in jurul datei de 8 august. Aceeasi evolutie este estimata si in regimul valorilor nocturne, cu o medie de 14-15 grade in primele nopti si 16-18 grade in restul perioadei. Regimul pluviometric se mentine deficitar, probabilitatea de ploaie fiind foarte scazuta pe tot parcursul celor doua saptamani.

In cea mai mare parte a intervalului, in Dobrogea, vremea va fi calduroasa, astfel ca temperaturile maxime se vor mentine in general la o medie de 30-32 de grade, iar in vestul zonei izolat va fi canicula, cel mai probabil in a doua saptamana. Minimele termice vor fi de 20-22 de grade, valori mai mici (aproximativ 19 grade, medie regionala) urmand a se inregistra in primele nopti. Probabilitatea de ploaie va fi foarte redusa pe tot parcursul intervalului de prognoza, averse slabe fiind posibile izolat doar in data de 5 august.

In Muntenia, vremea va deveni calduroasa in toata regiunea, astfel ca vor fi maxime termice in medie de 33-34 de grade. Pe parcursul primei saptamani va fi canicula izolat la campie, iar in cea de-a doua, estimarile indica un posibil val de caldura mai intens si persistent. Media minimelor termice va fi de 17-19 grade, dar in zonele joase de relief vor fi si nopti tropicale, cand local temperaturile nu vor scadea sub 20 de grade. Regimul pluviometric se va mentine deficitar pe tot parcursul celor doua saptamani, doar izolat, in estul si in sudul extrem al regiunii, fiind posibile averse slabe in zilele de 5 si 6 august.

In ceea ce priveste Oltenia, vremea va deveni calduroasa in toata regiunea, astfel ca vor fi maxime termice in crestere de la o medie de 31-33 de grade in primele zile, la 34-35 de grade, in jurul datei de 6 august, cand local va fi canicula. Dupa un scurt interval cu temperaturi ceva mai scazute (perioada 8-9 august), prognoza indica un posibil val de caldura mai intens si mai persistent. Media minimelor termice va fi de 17-19 grade, dar vor fi si nopti tropicale cand local temperaturile nu vor scadea sub 20 de grade. La capitolul precipitatii, regimul va fi unul deficitar pe tot parcursul urmatoarelor doua saptamani, doar cu totul izolat, in zonele mai inalte de relief, fiind posibile ploi de scurta durata.

La munte, vremea se va mentine calda pe parcursul celor doua saptamani, fara variatii termice semnificative, astfel ca maximele vor fi, in medie, intre 21 si 24 de grade, iar minimele de 13-14 grade, mai scazute in primele nopti. Intervalul de referinta va fi caracterizat de un regim pluviometric in general deficitar, ploi de scurta durata fiind de asteptat doar izolat, in special in jurul datei de 6 august.

Estimarile meteo sunt realizate de catre ANM pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.