Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati au inceput urmarirea penala pentru vatamare corporala din culpa si nerespectarea indatoririlor personalului aviatic, conform art. 196 Cod penal si art. 98 Codul aerian al Romaniei, in legatura cu accidentul aviatic petrecut sambata in localitatea braileana Stancuta, potrivit Agerpre. Amintim ca un avion utilitar care imprastia ierbicid s-a prabusit, sambata dimineata, pe un camp, provocand moartea pilotului si ranirea mecanicului de bord.

Potrivit procurorului general adjunct Virgil Luparu, mecanicul de bord, care se afla internat la Spitalul Judetean din Braila, a fost audiat, acesta povestind ca, in timp ce se afla in aer, avionul a intrat intr-un viraj necontrolat din cauza vantului, care a condus la prabusirea aeronavei.

"Persoana vatamata, supravietuitorul, a relatat ca in timp ce se aflau in aer avionul a intrat intr-un viraj necontrolat din cauza vantului care, ulterior, a condus la prabusirea aeronavei", a precizat, duminica, Virgil Luparu.

Procurorul a adaugat ca, din ce i s-a comunicat verbal, raportul medico-legal referitor la victima accidentului arata ca, dupa prabusirea avionului, pilotul avea politraumatisme provocate de fracturile suferite in urma prabusirii avionului. Urmeaza ca in functie de raportul medico-legal amanuntit, care va fi trimis Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati, sa se stabileasca toate circumstantele decesului.

Totodata, Virgil Luparu nu a putut inca sa se pronunte cu privire la ipoteza legata de posibila blocare a mansei avionului, spunand ca prabusirea a condus la distrugerea acesteia.

Totusi, epava avionului prabusit a fost ridicata, duminica, de la Braila de specialistii Centrului de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIASAC), care vor stabili, la Bucuresti, daca prabusirea avionului s-a produs dintr-o eroare umana sau dintr-o defectiune tehnica a avionului.

"Aeronava a fost ridicata de catre specialistii din cadrul CIASAC. Acestia, alaturi de Parchetul Curtii de Apel Galati, au si desfasurat investigatii la fata locului. Urmeaza a fi efectuata o expertiza cu privire la aceasta aeronava", a precizat Virgil Luparu.

Sambata, la o orezarie din localitatea Stancuta s-a prabusit un aeroplan care efectua lucrari de erbicidare. In urma accidentului a rezultat ranirea grava a pilotului, Costica Valcu, de 59 ani, si ranirea mai usoara a mecanicului de bord, Viorel Frant, 59 ani.

Pilotul urma sa fie transportat cu un elicopter SMURD Galati la Spitalul Floreasca din Bucuresti, insa acesta a intrat in stop cardio-respirator si, in ciuda eforturilor de resuscitare, si-a pierdut viata. Costica Valcu era pilot cu o vasta experienta, avand peste 6.000 de ore de zbor.