Valeriu Strelet, noul premier al Republicii Moldova, a solicitat, vineri, Fondului Monetar International (FMI) trimiterea de urgenta a unei misiuni la Chisinau pentru negocierea unui nou acord de imprumut.

Strelet a declarat, in prima sa sedinta de guvern, ca a semnat o scrisoare adresata FMI, prin care solicita trimiterea de urgenta a unei misiuni la Chisinau, pentru negocierea unui nou acord de imprumut pentru Republica Moldova, anunta Radio Chisinau, preluat de Mediafax.

O misiune FMI urma sa ajunga la Chisinau la jumatatea lunii iunie, dar vizita a fost anulata din cauza demisiei fostului premier, Chiril Gaburici.

FMI conditiona atunci reluarea creditarii Republicii Moldova de lichidarea celor trei banci ("Banca de Economii", "Banca Sociala" si "Unibank") implicate in furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al tarii.

Consiliul aliantei minoritare de guvernare de la Chisinau (PLDM-PDM) s-a intrunit intr-o sedinta si a decis exact contrariul - sa initieze procedura de nationalizare a "Bancii de Economii". Premierul Chiril Gaburici a incercat sa se opuna, dar peste cateva zile si-a anuntat demisia, iar in consecinta FMI a suspendat negocierile cu Republica Moldova.