Problema suspiciunilor de coruptie care afecteaza piata achizitiilor nu vor fi rezolvate de proiectul modificarii legii achizitiilor publice, informeaza Mediafax citand un comunicat de presa emis de Institutul pentru Politici Publice (IPP).

IPP considera ca "pachetul de acte normative care va modifica cadrul legal in achizitii publice supraestimeaza nivelul de competenta si disponibilitatea de asumare a responsabilitatii la nivelul functionarilor publici implicati in achizitii si nu ia realist in calcul anumite caracteristici ale pietei de achizitii din Romania, cum ar fi suspiciunea generalizata de coruptie/trafic de influenta pentru castigarea contractelor".

Noul proiect legislativ este, de asemenea, criticat de IPP pentru ca scopul final al reformei, stabilit de legiuitori, este optimizarea modului de lucru in sistemul public, iar IPP este de parere ca scpul final trebuie sa fie eficientizarea resurselor publice.

In opinia specialistilor IPP, exista o atentie disproportionata fata de conditiile de participare impuse participantilor privati la o licitatie, comparativ cu responsabilitatea autoritatilor publice aflate in situatii particulare, cu implicatii juridice complexe.

"In ceea ce priveste mediul privat, tot ce ar trebui sa faca legea este sa simplifice povara administrativa a operatorilor la depunerea de documente in justificarea competentelor/calitatii cu prilejul fiecarei oferte prezentate (chiar si aceleiasi autoritati contractante), insa acest proiect supus dezbaterii nu convinge in acest sens", potrivit comunicatului emis de IPP.

De asemenea, o alta problema a proiectului de lege, in opinia expertilor IPP, este obstructionarea si mai mult decat in prezent a accesului cetatenilor la informatii referitoare la contractele pe bani publici, iar in acest fel "se va pierde si mai mult increderea in sistemul de achizitii", in conditiile in care a fost introdus un capitol distinct referitor la confidentialitate.

Strategia Nationala in Domeniul Achizitiilor Publice a intrat, marti, 21 iulie, in dezbatere publica si pana la sfarsitul lunii august legiile care reglementeaza achizitiile publice vor fi pe masa Guvernului pentru adoptarea si implementarea lor, a declarat premierul Victor Ponta.