Aproximativ o mie de judecatori si procurori din toata tara au semnat pana joi memoriul adresat Consiliului Superior al Magistraturii fata de propunerile de modificare a legilor justitiei, potrivit Agerpres.

Pana joi, la ora 18,00, lista magistratilor care protesteaza fata de propunerile Comisiei nr. 1 din CSM, din sedinta de pe 21 iulie, cuprinde 954 de semnaturi, care ar reprezenta peste 15% din judecatorii si procurorii din Romania, in conditiile in care numarul total al acestora ar fi de aproximativ 6.000.

Semnatarii memoriului sustin ca nu sunt de acord cu propunerile care vizeaza: reintroducerea numirii directe in functia de judecator sau procuror a magistratilor asistenti si a avocatilor cu vechime de cel putin 18 ani exclusiv pe baza de interviu; schimbarea modalitatii de sustinere a examenului de promovare in functii de executie, prin instituirea ca proba a unei asa-numite evaluari a activitatii profesionale pe ultimii trei ani (transformarea unei conditii de participare in nota de promovare); reintroducerea prevederii privind numirea fostilor magistrati cu vechime de minim 10 ani in functii vacante la instante sau parchete de acelasi grad cu cele unde au functionat.

Magistratii subliniaza in memoriu ca toate aceste propuneri vor avea grave consecinte asupra sistemului judiciar.

'Atragem atentia ca aceste modificari, efectuate in conditii netransparente, fara consultarea magistratilor, reprezinta o intoarcere la prevederi a caror inlaturare a fost sustinuta de tot corpul judiciar in perioada 2007 - 2009 si au fost puternic criticate prin rapoartele cu privire la sistemul judiciar in cadrul monitorizarii justitiei prin Mecanismul de Cooperare si Verificare agreat de Uniunea Europeana si Romania', se spune in documentul transmis CSM, Institutului National al Magistraturii si Ministerului Justitiei.

Initial memoriul era semnat de aproape 140 de magistrati, insa in doar cateva zile acestora li s-au alaturat alte cateva sute.

Ulterior, si Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a transmis un memoriu prin care a dezaprobat propunerile Consiliului privind modificarea legilor justitiei care prevad posibilitatea de a deveni judecator sau procuror fara examen, prin numire pe baza unui simplu interviu.

Pe de alta parte, CSM a precizat marti ca propunerile de modificare a Legii 303/2004 au fost transmise in 2012, si ulterior in martie 2015, spre consultare, tuturor instantelor si parchetelor, urmand sa inainteze si amendamentele care au rezultat in sedinta din 21 iulie a Comisiei nr. 1 si care nu au facut obiectul consultarii anterioare.

Conform CSM, propunerile Comisiei nr. 1 vor fi analizate si dezbatute de plenul CSM, singurul abilitat sa faca propuneri de modificare legislativa si sa le transmita Ministerului Justitiei.

Miercuri, UNJR a condamnat atitudinea CSM de a nu discuta propunerile formulate de Uniune. 'Consiliul Superior al Magistraturii evita din nou discutarea pe fond a problemelor din justitie, pe data de 28 iulie 2015 acesta comunicand ca, in cadrul discutiilor din comisie, nu s-a luat in calcul solicitarea UNJR ca propuneri vizand modificarea accesului in magistratura si a procedurii promovarii magistratilor sa nu fie aprobate de plenul CSM, in conditiile in care riscurile serioase pe care le implica aceste modificari au fost temeinic argumentate. Atitudinea Consiliului Superior al Magistraturii de a trata cu superficialitate o cerere legitima a magistratilor - de a dezbate probleme de fond care afecteaza justitia - este nu doar revoltatoare, dar ridica din nou semne de intrebare vizavi de modul in care actualii membri ai acestui Consiliu isi inteleg menirea pentru care au fost alesi in organismul care trebuie sa fie garantul independentei justitiei', afirma presedintele UNJR, Natalia Roman, intr-un comunicat remis miercuri